Anadolu Efes şampiyon! Ergin Ataman tarihe geçerek veda etti
1 Kasım'da 122. yaşını kutlayan Karşıyaka, sezon başında banka skandalıyla sarsıldı. En büyük sponsorunu kaybetti. Yöneticisi vefat etti. Bu ölüm yönetimde istifalara yol açtı. Kulübün kongreye gitmesinin ve şirketleşmesinin önünde engeller var.
Karşıyaka, 1 Kasım 1912’de kuruldu. 1914’te Altay’ın kuruluşuna kadar Karşıyaka, İzmir’deki tek Türk spor kulübü idi. Yeşil kırmızı renkleri seçtiler. 1980’de yapılan Göztepe-Karşıyaka maçını 80 bin kişi seyretti. Türkiye’de seyirci rekorunun kırıldığı bu maçta iki takım da alt ligde oynuyordu.
1 Kasım’da 122. yaşını kutlayan kulüp başta futbol, basketbol ve voleybol olmak üzere birçok branşta faaliyet gösteriyor. 3. Lig 1. Grup’ta mücadele eden futbol takımı 23 puanlı Bursasspor’un arkasında 22 puanla ikinci sırada. Üst üste yedi kez galip gelen teknik direktör Mustafa Reşit Akçay yönetimindeki futbol takımı ilk yenilgisini geçen hafta Ergene Velimeşespor karşısında 1-0’lık skorla aldı. Basketbol takımı ise geçen hafta sonu Süper Lig’de Galatasaray’ı 94-81 yendi ve altıncı durumda. Kadınlar voleybolda ise Karşıyaka Sultanlar Ligi’ne çıkmak için mücadele ediyor. Altı maçta altı galibiyet alan Karşıyaka lider Göztepe’nin hemen arkasında.
Sportif açıdan iyi bir durumda olan İzmir ekibi yönetim anlamında tarihin en zor günlerini geçiriyor. Karşıyaka’nın kabusu daha önce bir bankada müdürlük yapan yönetici Hatice Özalp’in hapse girmesiyle başladı.
İddiaya göre Özalp, yüksek kar vaadiyle üç kulüp yöneticisi ile yedi iş insanı toplam 10 kişiden yaklaşık 300 milyon TL topladı ve onları dolandırdı. Karşıyaka Spor Kulübü Yönetim Kurulu üyesi ve Karşıyaka Altyapı Basketbol Şube Başkanı olan Özalp’in cezaevine gitmesi kötü günlerin başlangıcı oldu.
Karşıyaka’ya ikinci kötü haber ise 26 yıllık en büyük sponsoru Pınar’dan geldi. Şirket, Karşıyaka ile olan olan birlikteliğini 26 yılın ardından sona erdirdi ancak mali desteğini sürdüreceğini açıkladı.
Karşıyaka yönetimi bir üyesini de Türkiye Basketbol Federasyonu seçimlerinde kaybetti. Hidayet Türkoğlu’nun listesinde bulunan Mehmet Yaya, Disiplin Kurulu’na seçildiği için görevinden istifa etti.
Futbol Şube Başkanı Gökhan Şensan’ın ani gelişen rahatsızlığı nedeniyle vefat etmesiyse Karşıyaka yönetimini darmadağın etti. 1 Kasım’da Karşıyaka Basketbol Şube Başkanı Nazım Torbaoğlu ve Tamer Ustaoğlu, Dubai’ye gidip cenazeye katılmayan Başkan İlker Ergüllü’ye tepki gösterip istifa etti. İlerleyen günlerde yönetimden Kazım Türk, Bahri Ekmekçioğlu, Bülent Kural ve son olarak Rıdvan Gürgönül ile yedek listeden Özkan Tonay ve Tufan Ergenç de görevlerini bıraktığını açıkladı.
Başkan İlker Ergüllü’nün yeni yönetim seçimi ve şirketleşme yetkisi için olağanüstü kongreye gitme planı ise yasaya takıldı. 7405 Sayılı Spor Kulüpleri Yasası’na göre yöneticiler kamu borçlarından bireysel olarak sorumlu tutuyor. Bu yüzden asil ve yedek üyelerden hiçbirisi Gökhan Şensan’ın vefatından sonra imza yetkisini almadı. Sonuç olarak kongre kararı verilemedi.
Başkan İlker Ergüllü, karar almak için üye sayısı çok azalan yönetimi toplamaya çalışıyor. Ancak şu ana kadar bunda başarılı olamadı. Başkan Ergüllü’nün de istifa etmeyi değerlendirdiği öğrenildi. Karşıyaka’da tüm yönetim istifa ederse tüzük gereği kulübü kongreye divan kurulu taşıyacak.
Sponsor ve vergi krizi sonrası geçen ay önceki yıllarda rafa kalkan şirketleşmeyi yeniden gündemine alan Karşıyaka, olağanüstü kongre yapabilirse bu gündemi de tartışacak. Spor Kulüpleri Yasası ve kulübün mevcut tüzüğü ise şirketleşme için karar almayı güçleştiriyor. Yasaya göre şirketleşme için genel kurul üye tam sayısının en az dörtte üçünün katılacağı bir toplantıda salt çoğunlukla karar alınması gerekiyor. Spor kulüplerinin kurdukları şirketlerin hisselerinin devri için aynı sayıda üyenin onayı gerekiyor.
Karşıyaka’nın toplam üye sayısı 5000’nin üzerinde. Ancak bu üyelerin büyük bir çoğunluğu yıllardır kongrelere katılmadı ve aidatlarını ödemedi. Bu yüzden şirketleşme kararı için yasal sayının toplanması imkansız olarak görülüyor. İzmir’de daha önce Altay’ın yaptığı gibi üye sayısını düşürmeyi de değerlendiren Karşıyaka’nın tüzüğünün üyelikten çıkarılma başlıklı 12’nci maddesinin B fıkrasında, ‘En az altı yıllık aidat borcu bulunmak ve yazılı ikazlara rağmen üyelik aidatını 30 gün içinde ödememek’ maddesi bulunuyor. Karşıyaka’nın şirketleşme onayı için önce kongrede tüzük değişikliği yapıp aidatlarını ödemeyenleri üyelikten çıkarması gerekiyor.
Sözün özü çanlar Karşıyaka için çalıyor. İzmir’in ilk spor kulübü yönetimsel anlamda çıkmazda. Buradan nasıl çıkacağı ise bilinmiyor.