Hakemin kararı sonrası facia: 100’e yakın ölü var
Geçtiğimiz yaz hakemliği bıraktığını açıklayan Ali Palabıyık çarpıcı açıklamalarda bulundu. Palabıyık hakemlik kariyerinin 2021-22 sezonunundaki Rizespor-Galatasaray maçında verdiği kararla bitirildiğini açıkladı.
Türkiye’de hakem tartışmaları hararetini yitirmeden devam ederken, eski hakemler de bu tartışmaları harlamaya devam ediyorlar. Geçtiğimiz günlerde YouTube kanalı SkySpor’a konuk olup Erman Özgür’e konuşan Serkan Çınar’ın ardından bu kez Ali Palabıyık Hürriyet’ten Murat Fevzi Tanırlı’ya konuştu.
Palabıyık Türk hakemliğinin en fazla tartışılan isimlerinden biriydi. FIFA kokartı da taşıyan hakem geçtiğimiz yaz hakemliği bıraktığını açıkladı. Palabıyık görevi geçen sezonun sonuyla bırakmasına rağmen kariyerinin -tıpkı Serkan Çınar gibi- Rize’de bittiğini anlattı. Palabıyık “Rizespor – Galatasaray maçının son dakikasında verdiğim kararla hakemlik kariyerim bitirildi. Ülkemde hakemlik yapamadığım gibi UEFA’da da hem maçım hem de UEFA kış semineri davetim geri çekildi. Bu olaylar sonrası UEFA’nın bana bakış açısı değişti, Avrupa’da yönettiğim maçların kalitesi dahi düştü. Türkiye’de bize ağabeylik ve hocalık yapan, içimizde olan faktörler de devreye girdi. Cüneyt Çakır ve Fırat Aydınus’tan sonra Şampiyonlar Ligi’nde görev almak benim için büyük gururdu. Daha da yukarılara giderim derken, son çıktığım Şampiyonlar Ligi maçındaki gözlemci notum UEFA Hakem Kurulu müdahalesiyle değiştirildi. Şampiyonlar Ligi’ndeki 3 maçım da çok güzel geçti lakin devamı gelmedi maalesef” dedi.
2021-22 sezonunun 8. haftasında oynanan Rizespor-Galatasaray maçının 90+11. dakikasında Mbaye Diagne’nin iki rakibini eksilttiği pozisyondaki faul yapıp yapmadığı konusu uzun süre tartışıldı. Galatasaray pozisyonun devamında bulduğu golle sahadan 3-2 galip ayrılmıştı.
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, 5 Kasım tarihinde Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu Toplantısı’nda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bu açıklamaların bir kısmı hakemlerle alakalıydı. Palabıyık açıklamalar hakkında “Fenerbahçe Başkanı sayın Ali Koç’un açıklamaları talihsiz oldu. Çoğuna katılmıyorum ve hakemleri hedef göstermek çok tehlikeli. Özellikle sosyal hayatlarında taraftarların hakemlere karşı önyargı beslemesini talep etmek sakıncalı. Şu anda görev yapan bir hakemi düşünemiyorum. Bir kafede fotoğrafı mı çekildi, biri video mu çekiyor, arkadaşıyla konuşurken farklı durumlar ortaya çıkabilir mi gibi çok üzücü ve kötü bir durum. Böyle bir ortam yerine, tam tersi şekilde yöneticisiyle, futbolcusuyla, hakemiyle, gözlemcisiyle bir arada olunmalı. Saygı ortamı kazandırılmalı ki hakemler olarak toplum önünde ön yargılardan kurtulalım.” değerlendirmesini yaptı.
Ali Palabıyık orta hakemlik görevini sonlandırdıktan sonra neden VAR hakemi olarak yoluna devam etmediğiyle ilgili soruya “Önce ‘neden olmasın’ dendi. Hatta TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin onayıyla bu görevi kabul edip, 01.08.2023 tarihinde dilekçemi göndermeme rağmen, aynı gün cevap geldi: ‘F.Bahçe, G.Saray, Beşiktaş seni istemiyor!’ Asıl gerekçenin sayın TFF başkanının saydığı takımların istekleri olduğuna inanmıyorum. Hakemliğimi bıraktırmak için bütün gücünü kullanmış isimler hala etkili yerlerde bulundukları için VAR kadrosu için verilen sözün de arkasında duramadılar” diye yanıt verdi. Palabıyık ayrıca VAR’dan önce hakemlerin daha saygın bir noktada olduğunu, kendi sonunu getiren şeyin de VAR olduğunu açıkladı.
Palabıyık verdiği kararlardan sonra bazı kesimlerin kendisini UEFA’ya şikayet ettiğini ve burada maç almakta zorlandığını açıklarken sokakta insanların kendilerine düşman gibi baktıklarını vurguladı. Palabıyık hakemlerin kaygıyla maç yönettiğini “Maalesef Türkiye’de hakemlere tüm mesajlar son üç sezonda benim üzerimden verildi. Yaklaşık 4 ay maç alamamak, sezon sonuna kadar görev vermemek. Hakemler ”aynısı benim de başıma gelir mi?” kaygısıyla maç yönettikleri için böyle sonuçlar var. Karar verirken duyguları ön plana çıkıyor, korkuları sahaya yansıyor. “Ben bunu çalarsam veya çalmazsam ne olur” kaygısı ortaya çıkıyor” sözleriyle açıklıyor.
8 Mart 2022 13 hakemin görevinden alındığı gün olarak Türk futbol tarihine geçti. Palabıyık o günle ilgili olarak MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu’nun yanlış hareket ettiğini, o günden bir gün önce listede olan hakemlerin maç yönettiğini bunun yanlış olduğunu açıkladı. Palabıyık “
Neticede herkes biliyor ki, kulüp başkanları, MHK Başkanı’nın eline bir liste verip, hem imzala hem de çıkıp açıkla dediler. Kendisi de sanki kendi tasarrufuymuş gibi bu tiyatroyu oynamayı kabul edip, inandırıcı olması için de “bilmediğiniz şeyler” var gibi süslü laflar etti. Bir MHK başkanının yapması gereken tek şey böyle bir liste dayatıldığında istifa etmek olmalıydı. Ferhat Gündoğdu, 20 sene uzak kaldığı camiada hayal bile edemeyeceği bir göreve getirilince kendini ispat etmek için akıl almaz bir yol denedi ve bu oyunun içinde yer aldı diye düşünüyorum. MHK’nın diğer üyeleri de sebepleri açıklanmayan bir konuda “böyle şey mi olur!” diyerek görevi bırakıp bunun gururunu yaşamak yerine, belki 3 ay daha 10’ar bin lira maaş alırız diye düşündüler. Hakkımı helal etmiyorum.” dedi.
Ali Palabıyık söz konusu 8 Mart sürecinin temellerinin kendisinin yönettiği Rizespor maçında atıldığını “Aslında gündemde Serdar Tatlı başkanın üç hakemle ilgili ‘isim verme’ raporu vardı. Benim Rize-G. Saray maçı da bu tartışmaların üzerine geldi. Ferhat başkan ‘Ligin 2. yarısında başlıyorsunuz’ dedi ancak yine başlayamadık. Bu kez de ‘onay bekliyoruz’ dendi. Düşünsenize, FIFA 1. Kategori hakeminiz ülkesinde maça çıkacak, MHK Başkanı onay bekliyor! Onayın çıkması 1.5 ayı buldu. Tam başladık, güzel gidiyor derken 8 Mart olayını yaşadık. Aslında 8 Mart’ın ortaya çıkmasının tohumları benim yönettiğim Rize-G.Saray maçından sonra atılmış diye duydum. 12 kişilik bir liste yapılarak, kulüp başkanlarıyla ‘bu hakemleri bitirelim’ denilmiş.” sözleriyle anlattı.
Ali Palabıyık faal TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin kuruma şirket modeliyle yaklaştığını “Yaptığımız iş performansa dayalı ve sonuçta etkisi çok büyük. Yani normal bir şirket çalışanı, halkla ilişkiler uzmanı, satış temsilcisi gibi değil. Çok hassas. Çok ciddi rakamların konuşulduğu bir ortamda, kaliteli oyuncuların ligimizde oynadığını düşünürsek, öyle basite indirgenecek bir durum değil. Ve bu şirket yaklaşımının da etkisiyle Sayın Mehmet Büyükekşi geçen sezon Antalya’daki kış seminerindeki konuşmasında hakemlere gözdağı verdi. Söylediği ana nokta ‘Şirketin sahibiyim, beğenmezsem atarım’ demeye getirdi.” sözleriyle açıkladı.
Ayrıca Palabıyık Büyükekşi hakkında “Maalesef MHK var gibi gözükse de bütün kararları kendisi (Mehmet Büyükekşi) alıyor. Düşünün ki geçen sene ceza aldığımı Merkez Hakem Kurulu açıklamadı. TFF açıklamasıyla verildi. Yine iki üç gün önceki konuşmasında söylemiş olduğu bir nokta var. Devre arasında hakem klasmanı yapacağız ve bunu titizlikle takip edeceğiz, kriterlere uygun olmasını sağlayacağız minvalinde konuştu. Yine kendisinin müdahil olduğunu görebiliyoruz.” dedi.
Palabıyık, Beşiktaş’la Fenerbahçe arasında 2017 yılında Tüpraş Stadyumu’nda oynanan ve fazlasıyla tartışılan kupa maçını yönetti. Maçta Dusko Tosic’e Robin van Persie’ye yaptığı hareketten ötürü kırmızı kart gösteren hakemin bu kararı günlerce gündemden düşmedi. Fenerbahçe maçı van Persie’nin golüyle 1-0 kazandı. Palabıyık o maçın ardından bir sonraki Fenerbahçe-Beşiktaş derbisine atanma hikayesini “Düşünsenize, bu maça tebligatı benden başka herkes bekler herhalde. Çünkü daha yeni yönetmişim ve çok tartışılmış, yara almışım. Beşiktaş tarafından çok tepki gösterilmiş. Yani diyorum ki kupa maçından sonra bu derbinin bana gelmesi mümkün değil. O günlerde Riva’da seminer bittiğinde MHK ‘da olmayan bir yönetici yanıma geldi “hadi hayırlı olsun” dedi. Düşünün daha maç atamaları yapılmamıştı. “F.Bahçe-Beşiktaş maçına en son atanacak kişi benim, mümkün değil” dedim ama nafile. Hala Van Persie konuşuluyordu. 10-15 dakika sonra mesaj geldi: “Ali Palabıyık, Fenerbahçe-Beşiktaş”. Psikolojimi düşünebiliyor musunuz! Sadece benim değil taraftarlar ve her iki takım tarafından bakılması gerekiyor bu duruma. Ve sonuç haklı olarak gösterdiğim 5 kırmızı kart ve saha içi yaşanan olaylar!” dedi.
Palabıyık Süper Lig’de oynanan Galatasaray-Alanyaspor maçı sonrası bir UEFA karşılaşmasını yönetmek için yurtdışına gittiğinde havaalanında Türk taraftarların pankartlı protestosuna maruz kaldığını açıkladı. Olayın sonrasıyla ilgili “hemen sonrasında görüntülü olarak Roberto Rosetti ile görüştüm. Kendisi bana gülerek “Ali, senin Türkiye’de bırakma vaktin geldi, Barış Şimşek ile konuş” dedi. Gülerek konuştuk ama Türkiye’deki olayların gerçekten ciddiyetini ve vehametini aslında ortaya koyan bu olay çok üzücü.” dedi.
Palabıyık bu maçın ardından fazlasıyla tartışılan Adana Demirspor-Fenerbahçe maçına atanmasıyla ilgili “Geçen sene de aslında benzer durum Galatasaray-Alanya maçı sonrası oldu. Mümkün olduğunca Anadolu takımlarının maçlarına verdiler. Beşiktaş zaten istemiyordu, Adana Demirspor maçından sonra bir daha Beşiktaş maçına çıkmadım. Bu kriteri yapay zekaya girdiler. Galatasaray da Alanyaspor maçından sonra istemiyordu. Adana Demirspor-Fenerbahçe maçından sonra da haftalarca maç alamadım. 9 maçla sezonu bitirdim. Adana Demir-Fenerbahçe maçı da atama olarak bana gelmemesi gereken bir maç. Bu nedenle yapay zeka kriterleri doğru kurgulanmalı. Atama çok hassas bir iş. Sonucu böyle oldu.” diye konuştu.