Geri dönüşün ‘Sultanları’: Türkiye bitti demeden bitmez!
Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye'yi temsil eden sporculardan Ferhat Arıcan, Adem Asil, Ersu Şaşma ve Kuzey Tunçelli olimpiyat beşincisi olarak madalyanın kıyısından döndü, ancak yine de Türk izleyicilere gururu yaşattı.
Paris 2024’te Türkiye henüz istediği başarıları elde edemese de boks ve voleybol gibi branşlarda gelen sonuçlarla yüz güldürmeyi başardı. Okçuluk ve atıcılıkta gelen takım madalyaları harici henüz herhangi bir bireysel madalya kazanma başarısı gösteremeyen ay-yıldızlılarda dört farklı sporcu serisini olimpiyat beşincisi olarak tamamlayarak kürsünün kıyısından dönse de sergiledikleri performansla Türkiye’deki destekleyenlerine gururu yaşattı.
Türkiye’nin 16 yaşındaki yüzücüsü Kuzey Tunçelli katıldığı ilk olimpiyatta final yüzme başarısı göstererek ülke tarihinin en büyük başarısını bu genç yaşında elde etti. Bobby Finke’in dünya rekoru kırarak altına uzandığı yarışta beşinci olan Kuzey yine kendisine ait olan dünya gençler rekorunu geliştirerek bu başarıyı elde etti. 16’sında olimpiyat beşincisi olarak madalyaya çok yaklaşan Kuzey için asıl hedef olan Los Angeles 2028’de tek düşünce madalya kürsüsü olacak.
Bir önceki olimpiyatın bronz madalyalı jimnastikçisi Ferhat Arıcan paralel barda beşinciliği elde ederek bu kez madalyanın uzağında kaldı. Ferhat’ın Paris 2024’te çapraz bağı olmadan yarıştığı yarışma bitince ortaya çıktı. Galatasaray’ın da kulüp doktoru olan Yener İnce’yle bireysel olarak çalışan Ferhat’ın oyunlara birkaç ay kala ön çapraz bağlarını kopardığı Dr. İnce tarafından açıklandı. Yener İnce sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda “yürümekte zorlanıyordu, ameliyat olsa yarışamayacaktı. Zor bir karar verdi. Özel bir tedavi başladık. Ekibi ile olağan dışı bir çaba gösterdi. Bugün ön çapraz bağı olmadan finale kaldı, beşinci oldu. Mucize gibi” dedi.
Türkiye’nin jimnastikte ilk kez takım halinde temsil edildiği Paris 2024’te Ferhat’la birlikte takımın bir parçası olan Adem Asil ise halkada finale yükselme başarısı gösterdi. Halka hareketinde çok küçük puan farkıyla madalya kürsüsünü kaçıran Adem Asil de tıpkı diğer ay-yıldızlı sporcular gibi olimpiyat beşincisi olarak Paris macerasını noktaladı.
Yüzme ve jimnastik gibi Türkiye’nin çok da başarılı olmadığı branşların devamında tarihimizde pek varlık gösteremediğimiz atletizmin hiç var olmadığımız sırıkla atlama branşında son Avrupa üçüncüsü unvanıyla yarışan Ersu Şaşma ise bir ara Armand Duplantis’le başa baş gittiği finalde 5.85’e kadar hatasız atlayışlar yapıp liderliği rekortmen İsveçliyle paylaştı, ancak devamını getiremedi. Ersu’nun olimpiyat beşincisi olarak Türkiye tarihinin sırıkla atlamadaki en büyük başarısına imza attığı yarışmada Armand Duplantis’in kırdığı inanılması güç dünya rekoru esnasında kadrajlara Türk bayrağı da Ersu’nun sayesinde girdi.