Dünya sosyal medyası Yusuf Dikeç’i konuşmaya doyamadı

Yusuf Dikeç yalnızca gümüş madalyasıyla değil özgün stili ve espri anlayışıyla da sıra dışı bir profil çiziyor. Dünyanın konuştuğu olimpik sporcu elini cebine "hava olsun" diye mi attı, neden ekipman kullanmıyor? Kimler onun için ne dedi?

Popüler 1 Ağustos 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Milli sporcu Yusuf Dikeç dünden beri Olimpiyatların en çok konuşulan isimlerinden biri. Kolaj. 10Haber

Atıcılık olimpik bir spor. Pek çok alt dalı var, bunlardan biri de tabancayla hedefi vurmak.

Bu sporu yapanlar müsabakaya hem çeşitli koruyucu ekipmanlarla hem de bu spor dalının kurallarının kendilerine izin verdiği kadarıyla yardımcı ekipmanla çıkıyorlar.

Örneğin gözlerine, tabancadan bir parça geriye sıçrarsa endişesiyle koruyucu gözlük takıyorlar. Tabancanın sesinden etkilenmemek için ses geçirmez kulaklık bir başka ekipman. Bazıları ise tek gözlerini kapatan veya nişan aldıkları gözün görüş gücünü arttıran mercekler kullanıyor.

Ama Paris’te Olimpiyatlarda bu gösterişli ekipmanların hiçbirini kullanmayan, sadece kulağına uçaklarda verilen cinsten basit bir tıkaç tıkan, üstelik de tabanca atışı sırasında sanki sokakta veya bir lunapark alanında atış yapıyormuş gibi bir eli de cebinde olan Yusuf Dikeç gümüş madalya aldı. Altını da milimetre farkıyla kaçırdı.

Yusuf Dikeç’in gözünde, zaten hayatının her anında kullandığı, gözündeki uzağı görme bozukluğunu düzelten sıradan gözlükleri vardı. Eli de cebindeydi.

O fotoğraf önceki akşamdan beri bir çeşit sosyal medya ikonuna dönüşmüş durumda. Dünyanın dört bir yanından ünlü ünsüz o kadar çok insan bu fotoğrafı paylaşıp altına kendine göre bir şeyler yazdı ki, artık saymaya da, bu internet ‘meme’lerini tasnif etmeye de imkan kalmadı.

Artık emekli ve doktoralı bir asker olan 51 yaşındaki Yusuf Dikeç bir anda dünyanın en meşhur insanına dönüştü. Sosyal medya dün de, bu sabah da hala Yusuf Dikeç’in o ‘ikonik’ fotoğrafını konuşmaya devam ediyor. Bu olimpiyattan şu ana kadar çıkan en büyük ‘meme’ Yusuf Dikeç.

51 yaşındaki Yusuf Dikeç 10 metre havalı tabanca karışık takım mücadelesinde Şevval İlayda Tarhan’la birlikte Türkiye’ye gümüş madalya getirince bütün dünyada ilgi gördü. Ama bu kadar çok konuşulmasının sebebi sportif başarısından çok özgün tarzı.

Yarış sırasında gözünde her gün taktığı optik gözlükler, üstünde kısa kollu düz bir olimpiyat forması var. Silahı sağ eliyle tutuyor, sol eli akla gelebilecek en son yerde; pantolonunun cebinde.

BBC’nin Instagram hesabından paylaştığı fotoğraf

Dikeç belli ki espri anlayışı gelişmiş bir sporcu, Olimpiyat sayfasında felsefesini “Başarı elleriniz cebinizdeyken gelmez” diye özetlemiş! Hemen bu bilginin yanında atıcılık sporuna neden başladığını yazmış: “Jandarma Genel Komutanlığı’nda astsubay olarak göreve başladıktan sonra atıcılık sporuna başladım.”

Bazılarının söylediğinin aksine Yusuf Dikeç parasızlıktan ya da ilgisizlikten ekipman alamıyor değil, sebebi çok daha basit: Öyle rahat ediyor. Yusuf Dikeç biyografisinde belirttiği gibi emekli asker, silahlara aşinalığı buradan geliyor. Hakikaten panayırda balonlara ateş eder gibi rahat. Elin cepte olmasının sebebi yine rahatlık arayışından, el cepte olunca daha sabit durabiliyor.

Türkiye suikastçi mi göndermiş!

Japon mangacının çizimi (solda). Bir kedi babası olarak Yusuf Dikeç (ortada). Paris 2024 resmi hesabından paylaşılan fotoğrafta takım arkadaşı Şevval İlayda Tarhan ile.

Kit Roberts Unilad.com’daki yazısında anlattığına göre atışı canlı izleyen seyirciler Dikici’nin performansından etkilenmiş, hatta biraz gözleri korkmuş. Biri “Türkiye Olimpiyatlara tetikçi mi gönderdi” diye şaka yapmış. Bir başkası ‘bulanıklığı önlemek ve hassasiyeti artırmak için sporcuların atışlarda özel lensler kullandığını’ söyledikten sonra şöyle demiş: “Ama sonra Türkiye silahı eline öylesine almış görünen bir adamla geliyor ve gümüş madalya kazanıyor.”

Kullanıcılar meme denince akla gelen ‘NBC – Demirkubuz’ ikilisini de es geçmedi!

Yorumlar ve tepkiler yalnızca Unilad yazarıyla sınırlı değil,  sosyal medyada yüzlerce yorum ve paylaşım var. Olimpiyatların resmi hesabı @Paris2024  onu ve takım arkadaşı Şevval İlayda Tarhan’ı “Ekipman yok, madalya cebinde” notuyla paylaştı. Hayvan severler Instagram hesabını tarayıp “kedi babası” olduğunu ortaya çıkardı. X kullanıcısı Eren Özen’in isabetle söylediği gibi Yusuf Dikeç “Şu an dünyanın en ünlü adamı.”

Master derecesi var, dans ediyor

Yusuf Dikeç 1973 Mersin Göksun doğumlu. Jandarma Genel Komutanlığı’nda astsubay olarak göreve başladıktan sonra 2001’de atıcılıkla spor olarak da ilgilenmiş. Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’ndan lisans, Selçuk Üniversitesi’nden antrenörlük yüksek lisansı var. Ankara Jandarma Gücü Spor Kulübü’ne bağlı, İngilizce biliyor, dans ediyor. Paris hariç son dört olimpiyat oyunlarından dereceleri, dünya ve Avrupa şampiyonlukları var.

Altın madalya Sırbistan’a, gümüş Türkiye’ye, bronz Hindistan’a gitti.

 

Güney Koreli Kim Yeji gümüş madalya kazandı

Yusuf Dikeç’in elini kolunu sallayarak, daha doğrusu birini cebine koyarak yarışması ilgi çekti. Halbuki atıcılıkta ekipman da en az sporcu kadar ilgi çeker. Kadınlar 10 metre havalı tabanca yarışmasında gümüş madalya kazanan Güney Koreli Kim Yeji hedefi netleyen optik ekipmanla etkileyici görünüyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.