Daum’dan şampiyonluk tahmini
1954 Dünya kupası'na katılmamazı sağlayan golü atan Fenerbahçe ve Milli Takım'ın 'Canavar' lakaplı oyuncusu Burhan Sargın 94 yaşında hayatını kaybetti.
Futbolumuzun çınarlarından biri daha devrildi. Türkiye’nin tarihindeki ilk Dünya Kupası serüveninin önemli aktörlerinden olan, Fenerbahçe’nin unutulmaz isimleri arasına adını yazdıran Burhan Sargın 94 yaşında vefat etti. Suriye’yi 7-0 yenerek Brezilya’nın ev sahipliğini üstlendiği 1950 Dünya Kupası’nda mücadele etme hakkını elde eden Türkiye, ağır yol masrafları ve ödenek yetersizliği nedeniyle dev organizasyonda yerini alamadı. Kupadan bir yıl sonra 1951 yılında, 1954’te futbolun en büyük sahnesinde var olmamızı sağlayarak 1950’nin üzüntüsünü biraz olsun hafifletecek kahramanlardan biri Ankara’dan İstanbul’a geliyordu. Bu isim Burhan Sargın’dı. 1929’da başkentte doğmuş futbol ile de orada tanışmıştı. İlk olarak adını okul takımlarında duyurmuştu. Maarif Koleji’nde oynarken bir yandan da Hacettepe Kulübü’nün formasını terletmeye başladı. Adeta bir gol makinesiydi. Bir maçta beş, bir karşılaşmada yedi kez ağları havalandırdı.
Bu arada şöhreti Ankara ile sınırlı değildi artık. Sıkı bir Fenerbahçeli olan Başbakan Şükrü Saraçoğlu, sık sık maçlara geliyordu. Burhan’ı da takibe almıştı. Müsabaka sonrası oyuncuları tebrik ederken Burhan’a ‘Seni Fenerbahçe’ye göndereceğim’ bile demişti. Ama onun gönlünde yatan takım Beşiktaş’tı. Nitekim bir İstanbul seyahati esnasında tren garında rastladıkları hakem Cezmi Başar’ın Beşiktaşlı idarecileri uyarması sonucu kendini siyah-beyazlıların Beyoğluspor ile oynadığı hazırlık maçında sahada buldu. İdmanlara da çıktı ama İstanbul’a alışamadı ve Ankara’ya geri döndü.
Hacettepe forması giymeye devam eden Burhan Sargın, 1951’de İtalya ile oynanan Akdeniz Kupası karşılaşmasında Ümit Milli Takım formasını giydi. Bu maçta birlikte top koşturdukları bazı isimlerle üç yıl sonra bambaşka bir arenada ter dökecekti.
1950’li yılların başlarında Fenerbahçe’de başkan Osman Kavrakoğlu ile takımın emektarları arasında bir kriz yaşanıyordu. Başkan oyuncuların isteklerine boyun eğmedi ve bir gençleştirme operasyonuna gitti. Dostu olan Hacettepe başkanından futbolcu istedi. Başkan, Burhan Sargın’ın abisi Celal Sargın’dan başkası değildi. Burhan, ağabeyinin isteğiyle takım arkadaşı Akgün ile birlikte 1951’de Fenerbahçe’ye gitti. Bir önceki İstanbul serüveni kısa sürmüştü ama ikinci sefer çok daha farklı oldu. Burhan Sargın, Fenerbahçe dergisinden Sibel Kurt’a verdiği röportajda anlattığına göre ilk zamanlarda Fenerbahçe Stadı’nda tribünlerin altında yattı, sabahları zemini suladı. ‘Küçük Şeytanlar’ adı verilen Fenerbahçe, başlarda sıkıntı çekse de sonrasında çıkışa geçti.
1952’de Arjantin’in Lanus takımı karşısında alınan galibiyetle, Türkiye’de çok sevilen, hastalandığı zaman memleketimizde mevlit okutulan, dua edilen Arjantin’in first lady’si Eva Peron’un ismini taşıyan ve konuk ekip tarafından getirilen kupa kazanıldı. 1952-1953 sezonunda ise sarı-lacivertli ekip Macar hoca Laszlo Szekelly yönetiminde İstanbul Profesyonel Ligi’ni şampiyon olarak noktalarken, 18 maçta yenilgi yüzü görmedi. Haydarpaşa Lisesi Müdür Muavini Ferhat Bey’in hırslı, mücadeleci oyunu nedeniyle ona taktığı ‘Canavar’ lakabı herkes tarafından benimsendi.
25 Mayıs 1953’te Türkiye’nin deplasmanda İsviçre’yi 2-1 yendiği maçta ilk kez A Milli Takım’da yer aldı. 1954 Dünya Kupası elemelerinde Türkiye’nin rakibi İspanya’ydı. İki takım arasındaki ilk maç 6 Ocak 1954’te Madrid’de oynandı. Kazanan 4-1’lik skorla İspanya oldu. Rövanş ise 14 Mart 1954’te İstanbul’daydı. İnönü Stadı’nda tıklım tıklım dolu tribünler önündeki mücadelede Canavar Burhan’ın volesi milli takımımıza 1-0’lık galibiyeti getirdi. O dönem averaj kuralı uygulanmıyordu. Peki ne olacaktı? Dünya Kupası bileti alacak ülkeyi tarafsız ülkedeki üçüncü randevu belirleyecekti.
Müsabakanın adresi İtalya’ydı. Roma Olimpiyat Stadı’ndaki karşılaşma 2-2 sona erdi. Gollerden birinin altında yine Burhan Sargın’ın imzası vardı. Üçüncü 90 dakika da düğümü çözmeye yetmemişti. Uzatmaya geçildi ama denge yine bozulmadı. Zamanın kuralları gereği penaltı vuruşları yoktu. Kupaya giden takım kura atışı ile tespit edilecekti. Bu görevi saha kenarında olan 10 yaşındaki İtalyan çocuk Franco Gemma üstlendi. Franco kurayı çekti ve bir FIFA yetkilisi kağıtta yazanı okudu: Turchia!
Dünya Kupası’na gitme hakkını elde eden Türkiye, 1954’te İsviçre’nin ev sahipliği yaptığı finallerde biri Güney Kore, ikisi Federal Almanya ile olmak üzere üç maç oynadı. Canavar Burhan bu karşılaşmalardan ikisinde ilk onbirde yer aldı. Türkiye’nin Güney Kore’yi 7-0 yendiği müsabakada üç gol atarak Dünya Kupası’ndaki ilk ve tek hat-trick’imizi yaptı. Golcü futbolcu 1955’te Ordu Milli Takımı ile dünya şampiyonluğu kazandı. Türkiye’nin İtalya’yı 3-2 yendiği finalde iki kez ağları havalandırdı. Bu karşılaşmanın da adresi Burhan Sargın’ın kariyerinde unutulmaz bir yeri olan Roma Olimpiyat Stadı’ydı.
Canavar Burhan, 1956 yılında Fenerbahçe’den ayrıldı. Yeni adresi geçmişin şöhretli oyuncularını renklerine bağlayarak futbol dünyasında öne çıkmaya çalışan Adalet’ti. Bu kulüpte 1960’a kadar kaldı. Sonrasında 1960-1961 sezonunda tek lig maçından ibaret bir Fenerbahçe serüveni oldu. Ardından da futbol hayatını noktaladı. 1970-71, 1971-72 ve 1973-74 yıllarında Fenerbahçe’de yönetim kurulu üyeliği yaptı.
Hikayesini anlatmaya çalıştığımız Burhan Sargın, 15 Eylül 2023’te aramızdan ayrıldı. 1954’te attığı gollerle futbolumuza baharı getirmişti. Sonbahara merhaba demeye hazırlandığımız günlerde ise bizi terk etti. Futbolumuz kendisini hep saygıyla ve sevgiyle anacak.
Kaynaklar: dinyakos.com, Fenerbahçe dergisi, tff.org, fenerbahce.org, Radikal Futbol, Cumhuriyet arşivi, Milliyet arşivi, fenerbahcetarihi.org
20 Ekim 2024 - Kırmızı-beyaz-siyah bir Anadolu hikayesi
13 Ekim 2024 - Lejyonerlerin tarihçesi: Dalgakıran, bombacı ve Sabri Mahir’in film gibi öyküsü
8 Ekim 2024 - Şampiyonlar Ligi müziği bu kez Galatasaray’ın kadınları için çalıyor
9 Ağustos 2024 - ‘Süper’ kolay olunmuyor! 67 yıllık harika hikayede yeni sayfa