Alanyaspor son nefeste keyif çayı içti… 10 dakikalık VAR incelemesi
Süper Lig’in en son üyesi Muğla’nın ilçesi Bodrum FK oldu. İstanbul ve İzmir’in ilçe takımları Süper Lig’de bulunması sürpriz değil. Ama Anadolu’ya gelince iş değişiyor. İşte tarihe ismini yazdıran ilçe takımları…
Eyüpspor ve Göztepe’nin ardından 2023-2024 sezonunda TFF 1.Lig’den Süper Lig’e terfi eden takım Bodrum FK oldu. Ege ekibi geçtiğimiz sezon play off finali oynamış ancak Pendikpor’a kaybetmişti. Bu kez finalde rakipleri Sakaryaspor’u devirerek Süper Lig bileti aldılar.
Başarılarında teknik adam istikrarının önemli katkısı var. 2021’den bu yana takımın başında olan İsmet Taşdemir’e güvenmeleri onlara Süper Lig’in kapısını açtı. Takımda ilginç hikayesi olan isimler var. Sağ bek Üzeyir Ergün yıllarca amatör oynadıktan sonra 27 yaşında profesyonellikle tanışan bir krampon. Celal Dumanlı tam 17 senedir Bodrum formasını terletiyor. Kulüple hem amatör ligleri hem de profesyonel ligleri gördü. Sakaryaspor ile oynanan play off finaliyle belki de kariyerinin en büyük maçını oynadı. Bodrum FK’nın gelmesiyle Süper Lig yeni bir ilçe takımıyla tanıştı. Bu vesileyle bu kategorideki kulüplere göz atalım dedik. Tabii çerçeveyi belirlemek biraz zor oldu. Çünkü İstanbul’dan ilçelerin adını taşıyan birçok takım yer aldı Süper Lig sahnesinde. İzmir’in Karşıyakası yıllarca boy gösterdi ligimizde. Bizim ilgi alanımız büyükşehirlerin merkezinde bulunanlar değil uzaktakiler.
Kırıkkalespor: Ankara merkeze yaklaşık 80 kilometre uzaklıkta olan Kırıkkale’nin futbol kültüründe ilçedeki Makine Kimya Endüstrisi’nin askeri fabrikalarının özel bir yeri var. Buraya askerlik için gelen Naci Özkaya, Ethem Karpat gibi milli futbolcuların oynadığı fabrikalar arası maçlar oyuna olan ilgiyi artırmış. 1967’de kurulan Kırıkkalespor 1967-1968 sezonunda 3.Lig’de yer alarak profesyonel futbol dünyasında yerini aldı. 1973-1974 sezonu sonunda ilk kez 2.Lig’e çıktılar. Bu dönemdeki en önemli oyuncuları ilerleyen yıllarda Galatasaray formasını giyecek olan Öner Kılıç’tı. Lacivert-kırmızı renklere sahip Kırıkkalespor 1977-1978 sezonu sonunda ise 1.Lig’e çıktı. Takımın teknik direktörü futbol efsanelerimizden Suat Mamat’tı. Lig tarihindeki belki de gerçek manada ilk ilçe takımı olan Kırıkkalespor 1979-1980 sezonunda sadece beş maç kazanabildi. 18 puan toplayarak sonuncu olan kırmızı-lacivertlilerin 1.Lig macerası sadece bir sezon sürdü. Aynı yıl Türkiye Kupası’nda oynanan yarı final onlar için küçük bir teselli oldu. Küme düştükten sonra uzun yıllar 2.Lig’de oynayan Kırıkkalespor daha sonra 3.Lig’e geriledi sonra Bölgesel Amatör Lig’e düştü şu anda ise Kırıkkale 1.Amatör Küme’de. Bunun yanında Kırıkkale 21 Haziran 1989’da il oldu.
Karabükspor: 1969’da kurulan kulüp 1969-1970 sezonunda 3.Lig’de yer alarak profesyonel serüvenine başladı. Uzun süre 2.Lig’de oynadıktan sonra 1992-1993 sezonunda teknik direktör Ali Kemal Denizci yönetiminde 1.Lig’e çıktı. Ekonomik desteği Demir Çelik fabrikasından alan kırmızı-mavililer 1993-1994 sezonunda son maçın son dakikasına kadar kümede kalma mücadelesi verdiler. Ancak lige tutunmak için yarıştıkları Zeytinburnu’nun son dakika golü İlyas Tüfekçi ve öğrencilerinin hayallerini yıktı. 1994 senesinin işçilerin fabrikanın kapatılmasını engellemeye yönelik eylemleriyle de Karabük tarihinde özel bir yeri var. Zonguldak’a bağlı bir ilçe Karabük, 6 Haziran 1995’te Türkiye’nin 78. ili oldu. Kardemir Karabükspor adını alan kulüp 1997-1999, 2010-2015, 2016-2018 arasında da Süper Lig’de yer aldı. Ayrıca Avrupa kupalarına katıldı. Ancak şehrin idari yapısındaki değişiklik nedeniyle bu tarihlerde ilçe takımı hüviyetini yitirmişlerdi. Karabükspor yakın geçmişte büyük borçlar ve yolsuzluk iddiaları ile gündeme geldi. Kırmızı-mavililer halen amatör kümede.
Akçaabat Sebatspor: Trabzon’un Akçaabat ilçesinde bulunan kulübün kuruluş tarihi 1923. İlk isimleri Sebat İdmanyurdu idi. Daha sonra Akçaabat Gençlik, Sebat Gençlik ve ardından Akçaabat Sebatspor adlarını aldılar. Trabzonspor’un iki efsanesi Şenol Güneş ve Cemil Usta kırmızı-beyazlılarda forma giydi. Uzun yıllar 2.Lig’de ve 3.Lig’de oynadılar. 2002-2003 sezonu sonunda Ekrem Al’ın teknik direktörlüğünde tarihlerinde ilk kez Süper Lig’e çıktılar. Çetin bir ligde kalma savaşının yaşandığı 2003-2004 sezonunda 42 puanla lige tutunmayı başardılar. Ertesi sezon sadece 19 puan toplayabilen Akçaabat Sebatspor’un Süper Lig macerası sona erdi. Kırmızı-beyazlılar yoluna amatör olarak devam edenlerden. Deniz manzaralı statları hala akıllarda.
Bucaspor: Bu listede yer alıp almaması gerektiği üzerine hayli düşünüp nihayetinde eklemeye karar verdiğim Bucaspor’un doğum tarihi 1928. İlçe bugün İzmir’in hayli içinde bulunsa da bir dönem merkeze çok olmasa da uzak kaldığından sarı-lacivertlileri ilçe takımı statüsünde değerlendirmek mümkün. 1984’te 3.Lig ile profesyonel liglere adım atan Bucaspor, 2009-2010 sezonu sonunda Süper Lig’e çıktı. Birçok oyuncu transfer etmelerine rağmen başarılı olamadılar ve 16.sırada kalarak lige veda ettiler. Bugün Altınordu’nun sahibi olan Seyit Mehmet Özkan bir dönem Bucaspor Akademisi’nin patronuydu. Onun yönetiminde altyapıdan başta Salih Uçan olmak üzere değerli oyuncular yetişti. Bucaspor 1928, Tire 1922 Spor’un uzantısı olarak ve Bucaspor’un logosuyla 2.Lig’de mücadele etmekte.
Akhisarspor: 1970’de kurulan Akhisarspor en başarılı ilçe takımlarından. 1984’te 3.Lig’de oynamaya başlayan yeşil-siyahlılar 2008’de ilk kez 2.Lig’e çıktı. Manisa’nın ilçesi olan Akhisar’ın temsilcisi 2012’de Hamza Hamzaoğlu yönetiminde Süper Lig’e çıktı. İlk sezonlarında devre arası olduğunda gidici olduklarına inananlar çoğunluktaydı ama taraftarların adına ‘Ne Zeus ne Perseus’ sözleriyle başlayan besteyi yaptıkları Yunan golcü Gekas adeta kaderlerini değiştirdi ve kümede kaldılar. 2019’a kadar Süper Lig’de oynayan Ege ekibi 2018’de Okan Buruk yönetiminde finalde Fenerbahçe’yi yenerek Türkiye Kupası’nı kazandı. Aynı yıl Saffet Susic idaresinde Galatasaray’ı devirerek Süper Kupa’yı havaya kaldırdılar. Ayrıca Türkiye’yi Avrupa’da da temsil ettiler. Son yıllarda büyük düşüş yaşayan yeşil-siyahlılar bu sezon 3.Lig’den Bölgesel Amatör Lig’e düştü.
Alanyaspor: Antalya’nın ilçesi Alanya son yıllarda turizmin yanında futbolla da adından söz ettiriyor. Şehrin 1948’de kurulan 1966’da ise federe olan kulübünün ilk ismi Alanya Kale Gençlikspor, renkleri ise mavi-beyazdı. 1982’de isimleri Alanyaspor, renkleri ise turuncu-yeşil olarak değişti. 1984’te 3.Lig’den yola çıkan Akdeniz ekibi 2015-2016 sezonunda Hüseyin Kalpar’ın teknik direktörlüğünde play off finalinde Adana Demirspor’a üstünlük sağlayarak Süper Lig vizesi aldı. Turuncu-yeşilliler o tarihten bu yana futbolumuzun en tepedeki organizasyonda. Ligde en iyi dereceleri beşincilik. Türkiye Kupası’nda 2019-2020 sezonunda Erol Bulut’un yönetiminde final oynayıp Trabzonspor’a yenildiler. UEFA Avrupa Ligi’nde eleme oynadılar. Alanyasporlu Vágner Love 2016-2017 sezonunda 23 kez rakip fileleri havalandırarak gol kralı oldu.
Kaynaklar: tff.org, ayaktakileroturanlar.com, Karabükspor arşivi, Futbolig, Hüseyin Durmuş arşivi
20 Ekim 2024 - Kırmızı-beyaz-siyah bir Anadolu hikayesi
13 Ekim 2024 - Lejyonerlerin tarihçesi: Dalgakıran, bombacı ve Sabri Mahir’in film gibi öyküsü
8 Ekim 2024 - Şampiyonlar Ligi müziği bu kez Galatasaray’ın kadınları için çalıyor
9 Ağustos 2024 - ‘Süper’ kolay olunmuyor! 67 yıllık harika hikayede yeni sayfa