Diyarbakır'da Amedspor'un 1. Lig'e çıkmasının coşkusu yaşanıyor. 10Haber olarak stadyumda yapılan kutlamaya gittik. Kastamonu'dan uzatılan dost eli, ayağı kırık gelenler, Özgür Özel, Selahattin Demirtaş ve futboldan çok daha fazlasıyla karşılaştık.
Simon Kuper’in ikonik ‘Futbol sadece futbol değildir’ sözünü hepimiz biliriz. Çok tüketilmiş ve karşı çıkılmış bir söz olabilir. Ancak Amedspor’un şampiyonluğuna ve sonucundaki coşkuya bakınca hak veriyorsunuz. Neden mi? Başlayalım…
Cuma günü Diyarbakır’a geldiğimde uzun senelerin ardından kayyımların elinden kurtulan bu kentte DEM Parti ve eş başkanların fotoğraflarını görmeyi bekliyordum. Karşıma çıkan ise Amedspor afişleri oldu. Kentte nereye giderseniz gidin Amedspor’un şampiyonluğunu kutlayan farklı yazılar ve flamalar sizi karşılayacak. Şehirde seçimleri Amedspor kazanmış diyebiliriz.
Bunu Amed Store’a girdiğinizde de görüyorsunuz. Forma almak istediğinizde karşınıza boş raflar çıkıyor. Korsan formaların yükselen fiyatı size talebin ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor.
2014 yılında Amedspor ismini alan kulüp en son aynı yıl birinci lige çıkmak için elemelerde yarışmış ancak başarılı olamamıştı. 10 yıl sonra ise hayal gerçeğe döndü. Bu başarı, deplasman yasaklarına ve Amedspor’a saldırılan maçlara rağmen geldi.
Kentte 30 Nisan’dan beri TFF 1. Lig’e yükselmenin coşkusu yaşanıyor. Dün de stadyumda futbolcuların kupa kaldırdığı, konserlerin olduğu büyük bir kutlama vardı. Aslında Amedspor yönetimi böyle bir organizasyon yapmayı düşünmüyordu. Ancak halkın isteği karşısında duramadılar.
Kutlamaya ilgi o kadar yoğundu ki saat 17:00’daki organizasyona gitmek için bir saat erkenden Yenişehir’den yola çıktım. Yolda büyük bir trafik vardı. Taksici, futbolu hiç takip etmediğini ancak Amedspor’u izlediğini belirtti.
Stadyuma girmek için en az üç sefer üst aramasından geçmek gerekti. Biliyorsunuz Amedspor’un rengi kırmızı ve yeşil. Kontrol noktalarında özellikle dikkat edilen şeylerden biri bu renklerin yanına girecek bir ‘sarı’ydı.
Stadyuma girişlerde konuştuğum bazı Diyarbakırlılar bu durumdan şikayet etti. Devletin fobisi yine kendini gösterdi. Üzerinde hiçbir siyasi simge olmayan sarı-kırmızı-yeşil takım flamaları stadyuma alınmadı.
21 yaşındaki Memduh’la stadyum girişinde denk geldik. Daha iki hafta önce ayağı kırılmış. Koltuk değnekleriyle stada girmeye çalışıyordu. Acısına rağmen dayanamayıp geldiğini söyledi: ”Son haftalardaki maçlar daha da heyecanlı geçti. Ben yine son anda kaybedeceğimizi düşünmüştüm. Ama kazanınca kendimi tutamadım. Ayağım kırık olsa da geldim. Diğer ayağım da kırık olsa tekerli sandalyeyle gelirdim.”
Memduh’un yanındaki arkadaşları ise deplasman yasakları ve takıma karşı saldırılara öfkelerini anlattı. Tüm bunlara rağmen takımın başarısı daha farklı bir motivasyon sağlamış.
İçeride Ali ve Beyza’yla tanışıyorum. Üniversiteye hazırlanıyorlar. Ali tüm maçları takip etmiş. Beyza ise ara sıra Ali’yle maçlara geliyor. Ali takımın birinci lige çıkmasından dolayı mutlu ancak kadronun daha da güçlenmesi gerektiğini söylüyor.
Karşı tribüne geçiyorum. Tanışmıyoruz ama orada Mervan’la selamlaşıyoruz. O bugün konser için geldiğini gizlemiyor: ”Keşke hep şampiyon olsak da konsere gitsem.”
Diyarbakır merkezdeki sohbetlerimde 70-80 yaşlarındaki beyaz tülbentli teyzelerin de kutlamalara katıldığı bilgisini almıştım. Teyzelerin son maçlarda dua eden görüntülerini de sosyal medyadan görmüştüm. Buna dair fotoğraflar çekebilmeyi umuyordum. Ancak kutlamada bu yaş grubundaki insanların sayısı çok azdı. Stadyumdakilerin yaş ortalamasının 19-20 olduğunu söyleyebilirim. Yani tam anlamıyla bir gençlik bayramı. Hem de bu bayrama gençler büyük bir coşkuyla katıldı.
Ayrıca stadyumun kale arkası tribünleri de boş sayılırdı. Buralarda daha çok polisler oturuyordu ve bu sebeple buradan uzak durulmuş olabilir. Ancak tabii ki tek sebep bu değil. 24 yaşındaki Ahmet’e göre bunun nedeni trafik, yağmur ve iki haftadır süren kutlamaların yorgunluğuydu.
Kupa töreni öncesi İlkay Akkaya, Xero Abbas, Azad Bedran, Bajar, Pervin Chakar, Helim Omeri, Jehrmar ve DJ Ramazan Karakaş gibi isimler sahneye çıktı. Bu sanatçıların şarkılarıyla binlerce insan aynı anda coştu ve halaylar da başladı. Sahneye çıkan isimlerin konuşmalarında Amedspor’un başarısının yanında en çok ‘barış ve özgürlük’ mesajları hakimdi. En çok alkışı alan da bu sözler oldu.
Amedspor’un elemelerde karşılaştığı takımlardan birisi GMG Kastamonuspor’du. Stadyumda bu kulübün başkanı Cengiz Aygün’ün Amedspor’la maç öncesi verdiği ‘kardeşlik’ mesajını sorduğum herkes biliyordu. Kent genelinde de bir Kastamonu sempatisinin arttığını da birçok kişiden duydum.
Diğer yandan faili meçhullerle özdeşleşmiş Beyaz Toros ve kontrgerillacı ‘Yeşil’in pankartının açıldığı Bursaspor deplasmanı ise unutulmamış. Birçok kişi Bursaspor’un kente geldiğinde çok iyi ağırlandığını ancak buna rağmen Amedspor’a düşmanlıkla yanıt verildiğini söylüyor. Stadyumda ‘Bursaspor kümeye’ sloganları da atıldı.
Bu tabloyu görünce Amedspor’un nasıl bir toplumsal barış fırsatı sunduğu anlaşılabilir. Uzatılan el atılan ufak bir adım çok büyük bir mutlulukla karşılanmış.
Daha sonra Amedspor teknik ekibi ve futbolcuları madalyalarını ve kupayı almak için tek tek sahneye çıktı. Teknik direktör Mesut Bakkal ile birlikte takımın 10 numarası Çekdar Orhan ve kaleci Aykut Özer en çok alkışı alanlar oldu.
Konuşma yapan kulüp başkanı Aziz Elaldı birçok isme teşekkür etti. Bunlar arasında Amedspor’un şampiyonluğunu kutlayan CHP Genel Başkanı Özgür Özel de vardı. Özel de taraftarlar tarafından alkışlandı. Ancak Elaldı’nın unuttuğu bir teşekkür taraftar tarafından büyük bir tepkiyle hatırlatıldı. O da Selahattin Demirtaş’tı. Elaldı’nın Demirtaş’a teşekkürü sonrası stadyum alkışlarla ve sloganlarla inledi.
Madalya töreni için sahaya çıkan TFF temsilcisi ise yuhalandı. Amedspor’a Soma maçına kadar deplasman yasağı uygulayan TFF’yi taraftar unutmamıştı. Fenerbahçe, Galatasaray, Trabzon, Beşiktaş ve diğer büyük takımların hedefinde olan Mehmet Büyükekşi yönetimindeki TFF’ye burada da tepki vardı. Törenin sonlarına doğru yağmur başladı. Ben de tabii insanlar yavaş yavaş artık stadı boşaltır diye düşündüm. Ancak kimse yerinden kıpırdamıyor. O genel ‘halay’ haline devam ediyordu. Stadyumdan çıkarken insanların yüzüne bakmaya çalıştım. Hepsi heyecanlı ve gülüyordu.
Diyarbakır’ın yeni markası olan Amedspor tüm Türkiye’de ses getirip ‘barış’ şutunu çatala atmış görünüyor. Bunun gol olup olmayacağını önümüzdeki günler gösterecek.
🏆Şampiyonluk böyle kutlanır🔥 #Amedspor pic.twitter.com/rBIRBjL5Gf
— AMED SK (@AmedsporSK) May 11, 2024