Ali Koç, Karşıyaka’ya sponsor mu olacak?
Hakan Ceylan'ın eşi Leyla Ceylan eşi ve üç hakemin FIFA'ya sahte doktor raporu aldığını iddia etti. TFF'nin yanıt olarak yayınladığı raporlarda uzman hekim imzası olmadığı belirlendi.
Leyla Ceylan, boşanma aşamasında olduğu eşi VAR hakemi Hakan Ceylan , Koray Gençerler ve Alper Ulusyoy’un FIFA’ya vermek için geriye dönük tarihli sağlık raporu aldığını iddia etti. Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, 5 Kasım’da yapılan Yüksek Divan Kurulu toplantısında bu iddiayı tekrar gündeme getirdi. Bununla ilgili iddiaya Türkiye Futbol Federasyonu, 9 Kasım’da bazı doktor raporlarını yayınlayarak cevap verdi.
TFF’nın yanıtı şöyleydi: “Bu kota ilk defa Eylül ayında oluştuğu için ilgili 3 hakemden FIFA’ya sunulmak üzere yeniden bir sağlık raporu alınması talep edilmiştir. İlgili raporlar MHK’nın talebi üzerine alınarak ilgili birimlere ulaştırılmış olup, EK-4-A, EK-4-B ve EK-4-C’de sunulmaktadır. Sağlık raporlarının sahte olmadığı e-nabız görüntüleri ile sabit olup, alındıkları kurumlardan onaylı bir şekilde paylaşılmaktadır.”
TFF’nin bu paylaşımının ardından gazeteci Emrah Kayalıoğlu, sağlık raporunda çelişkiler olduğunu belirledi. Kayalıoğlu yazısında şu görüşlere yer verdi: “TFF açıklamasında ‘Sağlık raporlarının sahte olmadığı e-nabız görüntüleri ile sabit olup, alındıkları kurumlardan onaylı bir şekilde paylaşılmaktadır’ ifadesiyle raporların doğru olduğuna adeta kefil oldu. Öncelikle şunun altını çizelim, söz konusu iddiada eylül ayında FIFA/UEFA için alınan üç raporun sahte olduğu öne sürülmüşken TFF Eylül 2022’de sadece Alper Ulusoy’un aldığı raporu yayınladı. Yayınlanan bu rapordaki doktorların isimlerini, imzalarını ve branşlarını diğer raporlarla karşılaştırdık. Eylül 2022 tarihli raporun ilginç bir özelliği var. 6 doktorun da imza kutucuğunda ‘Y’ yani ‘yerine’ işareti var.
Eylül 2022’de raporun uzmanlık alanlarındaki doktorların isimleri şöyle:
Nöroloji: Göksu Gökçe
KBB (Kulak burun boğaz): İhsan Yörük
Dahiliye: Seçkin Şenışık
Göz: Soyadı Araç veya araç ile bitiyor
Hariciye ve Genel Cerrahi: Mehmet Erdem Engin
Başhekim: Özgür Çoğulu. 20 Eylül 2022 tarihli bu raporun protokol numarası 2010052126.
Alper Ulusoy’un 20 Mayıs 2022’de, yani tam dört ay önce yine Ege Üniversitesi’nden aldığı raporun protokol numarası da aynı: 2010052126. 12 Doktorunda Y harfiyle yerine imza atılmış.
Mayıs 2022’deki raporda da 6 doktor kutucuğunda da ‘Y’, yani iki raporda ‘Sağlamdır’ diyen 12 doktorun tamamında yerine imzalar var. Ayrıca Mayıs 2022’deki raporda nöroloji uzmanı olarak İhsan Yörük’ün (Eylül raporundaki KBB uzmanı), KBB uzmanı olarak Göksu Gökçe’nin (Eylül raporunda nöroloji uzmanı) kaşeleri bulunuyor. Doktor İhsan Yörük’ün kaşesi, 16 Mayıs 2022 tarihinde Hakan Ceylan’ın yine Ege Üniversitesi’nden aldığı raporda bu kez ‘göz uzmanı’ olarak karşımıza çıkıyor. İşte TFF’nin doğruluğuna emin olduğu raporlardan detaylar böyle.”
Bu arada, TFF’nin yaptığı açıklamada kişisel verileri koruma kanununa aykırı davrandığını, internet sitesine koyduğu raporlarda Alper Ulusoy’un açık ev adresinin yayınlanmış olduğunu, bu suça ortak olmamak için o raporun ilgili bölümünü flu hale getirerek yayınladığını belirtelim.”
Bu yazının ardından Ajansspor’dan Hüseyin Özkök, talimatları inceleyip hem de raporların düzenlenme şekline dair bir doktorun görüşüne başvurdu. Özkök’ün yazısı özetle şöyle: “Öncelikle TFF’nin hakem ve gözlemciler talimatında hakemlerin dahiliye, göz, psikiyatri veya nöroloji, hariciye ve KBB branşlarının uzmanlarının her birinden bir sağlık raporu almaları gerektiği karara bağlanmış. Bu raporun ise her yıl alınarak 1 Nisan ile 31 Mayıs tarihleri arasında TFF’ye sunulması yine talimatta belirtiliyor. Sadece aday hakemler tek hekimin imzaladığı sağlık raporu sunabiliyorlar. Bilgi aldığım doktora göre hastanelerde uygulanan prosedürde bir uzman doktor, bir başka branştaki uzman doktorun yerine sadece bazı idari konularda imza atabiliyor başka bir uzmanlık alanında görev yapan bir doktor yerine imza atılamıyor. Yani bir başka deyişle bir branş doktoru bir başka branş doktorunun yerine rapor veremiyor. Bu durum tabii ki hastanenin kendi idari sorunu. Ancak TFF tarafından yayınlanan talimatta yalnızca psikiyatri uzmanının olmadığı durumlarda bir nöroloji uzmanının imza atabileceği belirtiliyor. Yani talimata göre hakemlere verilen raporların altında kesinlikle bir uzman doktorun imzasının olması gerekiyor.
TFF’nin cevap metninde paylaştığı ek olarak sunulan raporlardaysa imzaları Y harfiyle atan kişilerin spor hekimi olduğu dikkat çekiyor. Anlaşılan o ki verilen raporlar beş uzman doktor yerine, üniversitenin Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı’nda görev yapan 5 spor hekimi tarafından verilmiş. Belgelerde görüleceği üzere göz için imza atan doktor da nöroloji için rapor veren doktor da aslında uzman spor hekimleri. İşin bir başka ilginç boyutu da bu beş branş için beş ayrı spor hekiminden imza alınmış olması. Yani hakemler beş uzman doktor dolaşmak yerine talimatta olmayan bir hekimliğin ana bilim dalına giderek orada beş değişik doktordan imza almışlar.
Diğer yandan hakemlerin aynı protokol numarası ile değişik zamanlarda rapor almalarının hastanenin işleyişiyle ilgili olması mümkün. Yani hastanede aynı hastaya sürekli kullanacağı bir numara veriliyor olabilir. Sonuç olarak TFF şeffaflık yapayım derken bu yayınladığı raporlarda çelişkileri kendisi gözler önüne sermiş oldu.”