Kadın futbolcular topa girdi: FIFA’ya Suudi şirket isyanı

FIFA, bu yılın başında Suudi Arabistan'ın devlet şirketi Aramco ile 2027'ye kadar sürecek bir sponsorluk anlaşmasına vardı. Profesyonel kadın futbolcular ise bu anlaşmanın yeninden değerlendirilmesini istiyor.

Dünya 22 Ekim 2024
Hollandalı Vivianne Miedema, Aramco sponsorluğunun kadın futbolcuların savunduğu değerlere karşı olduğunu söyledi.

Suudi Arabistan’ın devlet petrol şirketi Aramco ile anlaşanUluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA), şirkete 2026’da Erkekler Dünya Kupası’nda ertesi sene ise Kadınlar Dünya Kupası’nda sponsorluk hakları verecek. Aramco ve FIFA arasındaki sponsorluk anlaşması 2027’ye kadar devam edecek.

Suudi Arabistan’da bu yıl 30 yaşındaki Manahel al-Otaibi, kadınların evlenmek veya seyahat etmek için bir erkek akrabanın iznine ihtiyaç duyduğunu dikte eden kuralların sonlandırılması çağrısında bulunmak için sosyal medyayı kullandıktan sonra 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Leeds Üniversitesi öğrencisi Salma al‑Shehab, kadın haklarını destekleyen sosyal medya paylaşımları yaptığı için 34 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bu olayların yaşandığı Suudi Arabistan devlet şirketinin FIFA’nın yeni sponsorluk anlaşması yapması profesyonel kadın futbolcuların tepkisini çekti. 24 ülkeden 100’ün üzerinde kadın futbolcu FIFA’ya Aramco ile olan sponsorluk anlaşmasını insani ve çevresel gerekçelerle yeniden değerlendirmesi için yazılan açık mektuba imza attı.

Suudi fitness fenomenine 11 yıl hapis cezasıSuudi fitness fenomenine 11 yıl hapis cezası

Mektuba imza atan Manchester City forveti Vivianne Miedema ise konu hakkında açıklama yaptı. BBC Sport’a konuşan Hollandalı milli futbolcu şunları söyledi: “Futbolcular, özellikle de kadın futbolcular olarak dünyaya ve gelecek nesillere neyin doğru olduğunu gösterme sorumluluğumuz olduğunu düşünüyorum. Bu sponsorluğun, hem FIFA’nın savunduğu değerlere, hem de kadın futbolcular olarak savunduğumuz değerlere uygun olmadığını düşünüyorum. FIFA her zaman oyunun kapsayıcı olmasını istediklerini ve oyunun örnek teşkil etmesini istediklerini haykırıyor. Öyleyse, örnek teşkil eden sponsorluklarla uyumlu olduklarından emin olmalılar.”

FIFA ise konu hakkında BBC Sport’a yaptığı açıklamada, ‘Aramco ile olan ortaklığa değer verdiklerini’ belirterek, sponsorluk gelirlerinin kadın futbolunun her seviyesinde yeniden yatırıldığının altını çizdi.

Suudi Arabistan'ın Vizyon 2030 hamleleri: Ezanın kısılan sesi, futbolun şaşalı transferleri, ilk kadın astronotun uzay seferiSuudi Arabistan’ın Vizyon 2030 hamleleri: Ezanın kısılan sesi, futbolun şaşalı transferleri, ilk kadın astronotun uzay seferi

Suudi Arabistan son dönemde spor alanına yaptığı yatırımlar ile dikkat çekiyor. Eleştirmenler ise Arabistan’ı ‘sportswashing’ yapmakla suçluyor. ‘Sportwashing’ insan hakları ihlalleri ile öne çıkan ülkelerin spor alanına yönelip önemli organizasyonlarda yer alarak kendilerini dünyaya gelişmiş ve modern bir ülke olarak yansıtma çabası anlamına geliyor.

İnsan ve kadın haklarını ihlal ettiği belirtilen ve eşcinselliği de suç sayan Suudi Arabistan bu konularda sıkça eleştiriliyor. Bağımsız düşünce kuruluşu Carbon Tracker ise FIFA ile sponsorluk anlaşması yapan Aramco’yu ‘dünyanın en büyük kurumsal sera gazı yayıcısı’ olarak nitelendiriyor. Sponsorluk karşısında kadın futbolcuların imzaladığı açık mektup hakkında açıklama yapmayan Aramco ise daha önce sektördeki en düşük karbon ayak izlerinden birine sahip olduklarını iddia etmişti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.