Kırkpınar’da bir devir kapanıyor: Her çantasını alan gelemeyecek
Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu bazı başpehlivanların ön elemeye katılmadan tüm başpehlivanların geçmiş usulde müsabakalara katılması talebinin kabul edilemez olduğu bildirildi.
Kırkpınar’da pehlivanlar ve federasyon arasındaki anlaşmazlık sürüyor. Bu yıl 663’üncüsü düzenlenecek tarihi organizasyonda Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu yeni bir uygulamayı devreye sokarak lig usulü ön eleme sistemini getirmiş, bazı pehlivanlar eski düzene dönülmemesi halinde Kırkpınar’a katılmayacağını açıklamıştı. Federasyondan konu hakkında son söz geldi.
Federasyondan yapılan açıklamada Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri organizasyonunun daha sürdürülebilir, daha etkin, daha nezih ve kaliteli olması adına 2022 yılında gerçekleşen “Yağlı Güreş Çalıştayı”nda lig usulünün temelinin atıldığı hatırlatıldı.
Daha sonraki yapılan çalıştaylarda da Kırkpınar’a katılım usulünde mutabakat sağlandığı ifade edilen açıklamada “CW Enerji Türkiye Yağlı Güreş Ligi’nde sezon sonu puan sıralamasında ilk 32’ye giren başpehlivanların doğrudan, kalan 8 başpehlivanın ise ön eleme ile Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ne katılması konusunda tam ve kesin mutabakata varılmış olup Federasyonumuz Yağlı Güreş Müsabaka Talimatı’nda 26 Nisan 2024 tarihinde yapılan talimat değişikliği ile tüm kamuoyuna duyurulmuştur” dendi.
Başpehlivanların ön elemelerinin Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri haftası içinde yapılması talebinin de federasyonca yapılan değerlendirmeler sonucunda uygun bulunduğunun altı çizildi.
Son günlerden bazı başpehlivanların Kırkpınar’a doğrudan katılma talebinin uygun görülmediği vurgulanan açıklamada şunlar kaydedildi:
“Bütün bu karşılıklı müzakere ve iyi niyet süreci sonunda oluşturulmuş güreş takviminin son 15-20 günü içerisinde başpehlivanlarımızdan gelen, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri öncesinde ön eleme müsabakalarının yapılmaması ve eski usulde tüm başpehlivanların doğrudan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ne katılabilmesi yönündeki talepler federasyonumuzca kabul edilemez bulunmuş olup, söz konusu talebin uygulanmasının mümkün olmadığı hususu başpehlivanlarımıza açıkça ifade edilmiştir.
Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ön elemelerine katılacak bazı başpehlivanlarımızın sosyal medya platformları üzerinden yaptıkları Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerine doğrudan katılma taleplerini içeren ‘protesto’ içerikli paylaşımlar ve Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin tarihi dokusunu bozmaya yönelik girişimler federasyonumuzca son derece üzücü bulunmuş olup, söz konusu paylaşımları yapan sporcuların Yağlı Güreş Müsabaka Talimatı’nın 25. maddesinin 1. fıkrasının (e) bendi, Yağlı Güreş Müsabaka Talimatı’nın 26. maddesinin 9. fıkrası ile Disiplin Talimatı’nın 9. maddesinin 3. fıkrası hükümleri gereğince ‘idari tedbirli’ olarak disiplin kuruluna sevk edilecekleri hususu kamuoyuna duyurulur.”
Güreş otoriterlerinin “efsane” olarak nitelediği, tüm pehlivanların hayalini kurduğu altın kemerin 2 kez sürekli sahibi olan Ahmet Taşçı 663. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ni kazanabilecek favori isimleri açıkladı. Kırkpınar’da üç kez art arda başpehlivanlığa ulaşan güreşçinin sürekli sahibi olabileceği altın kemere daimi olarak iki kez (1990-1991-1992 ve 1995-1996-1997) ulaşan 65 yaşındaki Ahmet Taşçı Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde kazandığı dokuz birincilikle Cumhuriyet dönemi rekorunu elinde bulunduruyor. Sürekli altın kemerin üçüncü kez sahibi olmak için 2001 yılı finalinde rakibi Vedat Ergin’le karşılaşan Taşçı sürenin bitmesinin ardından hakemlerin ihtar vermek yerine mücadeleyi devam ettirmesi sonucu rakibi Ergin’in elini kaldırıp müsabakadan çekilmesiyle bu başarıyı elde etme hakkını kaybetti. Bu tarihten itibaren daimi sahip olma başarısı gösteren sporcu çıkmadığı için güreşseverler arasında “ahlı kemer” olarak adlandırılan altın kemer aradan 27 yıl geçmesine rağmen hiçbir başpehlivanda daimi olarak kalmadı.
663. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri öncesinde AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Ahmet Taşçı yağlı güreş liginin 2 etabını yerinde takip ettiğini, güzel müsabakalar izlediğini ve bu sürede güreşleri gözlemlediğini anlattı.
Taşçı başpehlivanların bazılarının güreşlere iyi hazırlandığını gördüğünü belirterek “Ali Gürbüz, İsmail Balaban, Orhan Okulu ve geçen yılın başpehlivanı Yusuf Can Zeybek yine bir adım öne çıkıyor. Enes Doğan gençler arasında beğendiğim başpehlivanlardan biri. Başa çıkan 3-4 genç isim daha var. Hepsi sonucu değiştirebilecek durumda ama saydığım 4 pehlivan bir tık önde gözüküyor. Saha tecrübeleri daha iyi, atmosferi biliyorlar, bu nedenle bir tık daha öndeler” dedi.
Federasyonun Kırkpınar’da uygulamaya koyduğu ve çokça tartışma yaratan lig statüsü hakkında da görüş bildiren efsane isim ata sporunun yaşatılması için ilave programlar uygulanmaması gerektiğini savunarak şöyle konuştu:
“Kırkpınar’da pehlivanların bir kısmını ligden alıp, diğerlerinden 8’ini almak için ayrı müsabaka yaptıracaklar. Bu, tarihimiz ve pehlivanlarımız için kötü bir şey. Yönetimlerin, güreşlerin örf ve adetini uygulamadan, başka yönetmelikler uygulaması çok kötü. Pehlivanlarımız için böyle üzücü bir durum var. Pehlivanlarımızı haklı buluyorum. Kazanılmış hakları var, oraya başpehlivan olarak çıkmış. Verilmiş hakları ellerinden alınıyor, bu yanlış bir şey. Ön elemeden bahsediyorum. Lig kuruldu, ligde heyecan oluştu, gerçekten güzel. Pehlivanlarımız lige rağbet ediyor ama bir şeyleri yaparken diğerlerini eksiltmek durumunda kalıyorsunuz. Ligi öne çıkarırken yöresel güreşler cazibesini kaybetti.”
Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri 5-7 Temmuz arasında düzenlenecek.