Olimpiyatlar sürerken yine sabotaj: Bu kez internet kabloları kesildi

2024 Yaz Olimpiyatları başlayalı beri Fransa'nın altyapısı ikinci kez hedef alındı. İlk sabotajda tren seferlerinin aksadığı Fransa'da şimdi de internet kablolarının kesilmesi nedeniyle internet bağlantılarında sorun yaşandı.

Bilim Teknoloji 30 Temmuz 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Kesilen kablolardan biri. Fotoğraf: Nicolas Guillaume/X

Fransa’da uzun mesafeli internet kablolarının kesilmesi sonucu ülke genelinde internet hizmetlerinde aksama yaşandı. Bu Paris 2024 Yaz Olimpiyatları’nın başlamasından saatler önce yüksek hızlı tren hatlarının hedef alınmasından sonraki ikinci sabotaj oldu. Olimpiyatlar 11 Ağustos’a kadar devam edecek, daha nelerle karşılaşacağımız muamma.

Fransa’nın dijital işlerinden sorumlu devlet bakanı Marina Ferrari ülkenin birçok yerinde pazartesi erken saatlerde telekomünikasyon sağlayıcılarını etkileyen ve fiber optik hizmetler ile mobil internet bağlantılarında birtakım sorunlar yaşandığını duyurdu. İnternet şirketleri de daha sonra hasarı teyit etti. Sabotajdan özellikle etkilenen bölgelerin Bouches-du-Rhône, Aude, Oise, Hérault, Meuse ve Drôme olduğu öğrenildi. 

İçişleri Bakanlığı sabotajla ilgili açıklama yapmasa da Fransız siber güvenlik ajansı ANSSI, WIRED’a sorunun siber güvenlik sorunlarından kaynaklanmadığını söyledi. Sabotajı henüz üstlenen de çıkmadı.

Tren sabotajında şüpheli ‘aşırı solcular’

Sadece dört gün önce Fransa’nın en büyük demiryolu şirketi SNCF tren altyapısını hedef alan “büyük bir saldırı düzenlendiğini” açıkladı. Yetkililere göre bu saldırılar SNCF tesislerini hedef alan kundaklama eylemleriydi. Saldırı nedeniyle birçok tren seferi iptal edildi. İnternet kablolarını kimin kestiği henüz bilinmese de yetkililer, tren seferlerindeki aksaklığı “aşırı solcuların” sebep olabileceğini düşünüyor.

Fransa’nın en büyük ikinci telekom şirketi SFR sabotajdan en çok etkilenen şirketlerden biri oldu. SFR’in bir sözcüsü “Uzun mesafe fiber ağımız dün gece saat bir ile üç arasında beş farklı yerde sabotaja uğradı” dedi. Bakım ekiplerinin hasarı onarmaya çalıştığını söyleyen sözcü saldırının müşterileri üstündeki etkisinin “sınırlı” olduğunu da belirtti.

İnternet servis sağlayıcısı Netalis’in sahibi telekom şirketi Nasca Group’un CEO’su Nicolas Guillaume sosyal medya platformu X’ten fotoğraflar paylaşarak hasarlı kabloların birçoğunda düzgün kesikler olduğunu gösterdi. Guillaume kabloların tutulduğu yerlerin insanlar tarafından açılıp kesilmiş olmasının muhtemel olduğunu söyledi. İnternet şirketi Free 1337 de hasarı gidermek için çalıştığını teyit etti.

Fotoğraf: Nicolas Guillaume/X

Sıradan insanlar artık kablosuz bağlantıya geçmiş olsa da internetin belkemiğini ülkeler arasında, denizler altından geçen kablolar oluşturuyor. Kesintilerin önüne geçmek için trafiğin otomatik olarak yönlendirilmesini sağlayan bu altyapı saldırılara karşı savunmasız. Avrupalı yetkililer özellikle de Rusya’nın sabotaj tehdidinin arttığı şu sıralar internet altyapısındaki güvenliği artırma çağrısı yapmaya başladı.

Yabancı aktör etkili olabilir mi?

Yine de Fransa’daki internet kablolarının daha önce bir kez daha sabotaja uğradığını hatırlatmak gerekiyor. İki yıl önce nisan ayında Paris’i çevreleyen internet kabloları kasıtlı olarak kesilmişti. Bu da 10 kadar internet ve altyapı şirketinin zarar görmesine yol açan kesintiler yaratmıştı.

Şimdiki olayda telekom şirketlerinin yayınladığı fotoğraflar kabloların Paris’in kuzeyinde, güneyinde ve doğusunda olmak üzere üç yerde kesildiğini gösteriyor. Bunların üçünün de neredeyse aynı zamanda kesilmiş olma ihtimali de yüksek. King’s College London’da siber diplomasi alanında araştırma görevlisi Arthur PB Laudrain son olayın 2022 kesintilerinden “daha az ciddi” göründüğünü söylüyor.

Laudrain “Bu tür eylemler, örneğin eski ya da yeni demiryolu ve şebeke çalışanlarından yardım veya bilgi almışlarsa aşırı solcu, çevreci ve anarşist grupların yapabileceği şeyler. Ama yabancı devletlerin bu tür grupları teşvik ettiği, desteklediği ya da yönlendirdiği gerçeğini de göz ardı edemeyiz” dedi.

Mayıs ayında Almanya’daki bir fabrikasında çıkan yangında Rusya’nın parmağı olma ihtimali Çekya’da halk otobüslerini ateşe vermeye çalışan kişinin Rusya’ya çalışmakla suçlanması gibi örnekler, bu tür olaylarda da akla ilk olarak Rusya’nın gelmesine neden oluyor.

Sabotaj savaşları: Alman fabrikasındaki yangın Rusların işi mi?Sabotaj savaşları: Alman fabrikasındaki yangın Rusların işi mi?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.