Paris’te ilk gün… Türkiye’nin kazananları ve kaybedenleri

Olimpiyatlarda Türk sporcular sahneye çıktı. Judoda Salih Yıldız madalya fırsatını tepti. Atıcılıkta Şevval İlayda Tarhan finale çıktı. Boksta iki galibiyet bir yenilgi var. Jimnastikte iki sporcu finalde yarışacak. İşte ilk günün bilançosu...

Spor 27 Temmuz 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Ferhat Arıcan paralel barda finale kaldı.

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nın ilk gününde milli sporcular sahne almaya başladı. Judoda Salih yıldız ile gülerken Tuğçe Beder’e üzüldük. Olimpiyatlarda mücadele eden ilk Türk kadın milli kürekçi Elis Özbay, çeyrek final umudunu yarına taşıdı. Yüzmede Berkay Ömer Eğritir, atıcılıkta İsmail Keleş ve Yusuf Dikeç Paris’e veda etti. İşte olimpiyatlarda milli sporcuların performansları…

Salih Yıldız madalyanın kıyısından döndü

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nın ilk gününde mücadele eden milli judocu Salih Yıldız, beşinci oldu. Champ de Mars Arena’da yapılan judo müsabakalarında Salih Yıldız, erkekler 60 kilo son 16 turunda Jamaikalı Ashley McKenzie ile karşı karşıya geldi. Rakibini waza-ari puanlarıyla yenen 23 yaşındaki Salih Yıldız, adını çeyrek finale yazdırdı.

Salih Yıldız çeyrek finalde dünya iki numarası Giorgi Sardalashvili ile karşılaştı. Gürcü rakibini  waza-ari puanıyla mağlup eden milli sporcu yarı finalde Fransız Luka Mkheidze ile eşleşti. Salih Yıldız’ın Giorgi Sardalashvili ile oynadığı müsabakadan önce İspanyol Francisco Garrigos ile karşılaşan Japon Ryuju Nagayama, rakibinin müdahalesi sonrasında kısa süreli bilinç kaybı yaşadı. Hakemler İspanyol sporcuyu galip ilan ederken, kendisine gelen Nagayama sonuca itiraz etti. Japon sporcu, uzun süre kaldığı tatamiden antrenörleri ve görevlilerin uyarısıyla indi.

Salih Yıldız, yarı finalde ev sahibi Fransa’dan son olimpiyat üçüncü Luka Mkheidze ile mindere çıktı. Altın skorda puanı alan Mkheidze karşılaşmayı 1-0 kazanarak finale yükseldi. Salih Yıldız, böylece madalyayı garantileme şansını kaçırdı.

Bronz madalya karşılaşmasında Salih Yıldız’ın rakibi Ryuju Nagayama oldu. Japon sporcu üstün bir oyunla Salih Yıldız’ı Nippon ile yendi. Böylece olimpiyat beşincisi olan Salih Yıldız madalyanın kıyısından döndü.

Tuğçe Beder Fransız rakibine yenildi

48 kiloda tatamiye çıkan milli judocu Tuğçe Beder, Champ de Mars Arena’da yapılan ilk tur müsabakada dünya beş numarası Fransız Shirine Boukli ile karşılaştı. Tuğçe Beder, rakibine ippon puanıyla mağlup olarak oyunlara veda etti.

Atıcılıkta bir ilk: Şevval İlayda Tarhan finalde yarışacak

Olimpiyat Oyunları’nda ülkemizi atıcılık kadınlar 10m havalı tabanca elemelerinde temsil eden sporcularımızdan Şevval İlayda Tarhan 577 puanla 7. olarak ilk 8 sporcunun yer alacağı finale adını yazdırdı. Bir diğer sporcumuz Şimal Yılmaz ise 557 puanla 42. sırayı aldı.Şevval İlayda Tarhan’ın madalya mücadelesi pazar günü 13.00’te başlayacak. Tarhan, bu branşta finale kalan ilk Türk sporcu oldu.

Şevval İlayda Tarhan finale kalmayı başardı.

Atıcılıkta erkekler 10 metre havalı tabanca kategorisinde elemeler yapıldı. Chateauroux Atıcılık Merkezi’ndeki müsabakalarda, milli sporculardan İsmail Keleş 577 puanla 10’uncu, Yusuf Dikeç ise 576 puanla 13’üncü sırada yer aldı. Sıralamada ilk 8’e giremeyen milli atıcılar, finale yükselemedi.

Boksta iki galibiyet bir yenilgi

Olimpiyat Oyunları’nda boksta da mücadeleler başladı. Hatice Akbaş, kadınlar 54 kilo ilk turunda Büyük Britanya’dan Charley Davison’la karşılaştı. Milli boksör zorlu geçen maçta rakibini 3-2 yenerek adını ikinci tura yazdırdı. Akbaş ikinci tur maçını 30 Temmuz’da yapacak.

Kadınlar 60 kilo ilk turunda Gizem Özer, İtalya’dan Alessia Mesiano ile ringe çıktı. 4-1 mağlup olan milli boksör Paris’e veda etti.

Erkekler 80 kiloda Kaan Aykutsun, erkekler ilk turda İtalya’dan Salvatore Cavallaro ile ringe çıktı. Karşılaşmayı 4-1 kazanan milli boksör ikinci tur karşılaşmasını 30 Temmuz’da Kübalı Arlen Lopez Cardona’yla yapacak.

Jimnastikte takım finali kıl payı kaçtı, iki sporcu alet finallerinde

Paris’teki Bercy Arena’da artistik cimnastik erkekler takım ve bireysel alet elemeleri yapıldı. Ferhat Arıcan, Adem Asil, İbrahim Çolak, Ahmet Önder ve Emre Dodanlı’dan oluşan Artistik Cimnastik Erkek Milli Takımı atlama masası, kulplu beygir, barfiks, paralel bar, halka ve yer aletinde 247.559 puan toplayarak dokuzuncu oldu. Milliler, 247,794 puanlı sekizinci Kanada’nın kıl payı gerisinde kaldı.

Dünya şampiyonu Adem Asil, halka aletinde elde ettiği 14.866 puanla beşinci olarak finale kalmayı başardı. Milli sporcu, 4 Ağustos’ta madalya için mücadele edecek.

Türk jimnastiğinin tek olimpiyat madalyalı sporcusu Ferhat Arıcan da paralel barda aldığı 15.033 puanla yedinci olarak finale kaldı. Bu dalda final 5 Ağustos’ta yapılacak.

a

Sporcularımızın elemelerdeki puanları ve sıralamaları şu şekilde…

Takım: 247.559, 9.
Halka – Adem Asil: 14.866, 5.
İbrahim Çolak: 14.533, 11.
Ahmet Önder: 13.066, 42.
Emre Dodanlı: 12.866, 57.

Paralel Bar – Ferhat Arıcan: 15.0533, 7.
Emre Dodanlı: 13.966, 40.
Ahmet Önder: 13.833, 46.
İbrahim Çolak: 13.500, 53.

Atlama Masası – Adem Asil: 14.483, 10.

Barfiks – Emre Dodanlı: 13.733, 19.
Adem Asil: 13.533, 26.
İbrahim Çolak: 12.266, 56.
Ahmet Önder: 11.800, 62.

Yer Aleti – Adem Asil: 13.833, 25.
Ahmet Önder: 13.733, 29.
Emre Dodanlı: 12.800, 60.

Kulplu Beygir – Ferhat Arıcan: 13.800, 25.
Ahmet Önder: 12.766, 48.
Emre Dodanlı: 11.766, 58.

Bireysel Genel Tasnif – Emre Dodanlı: 79.597, 31.
Ahmet Önder: 79.498, 34.

Elis Özbay repesaj mücadelesine çıkacak

Olimpiyatlarda mücadele eden ilk Türk kadın milli kürekçi Elis Özbay, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda repesaj mücadelesine çıkacak. Vaires Sur Marne Nautical’de yapılan yarışta milli kürekçi Elis Özbay, tek çifte elemelerinde mücadele etti. Organizasyonda 7:57.06’lık derecesiyle serisinde dördüncü olan Elis Özbay, çeyrek finale yükselmek için repesaj mücadelesine çıkmaya hak kazandı. Repesaj mücadelesinde yarın Singapur’dan Saiyidah Aisy Binte Mohamed Rafaee, İran’dan Fatemeh Mojallaltopraghghale ve Cezayir’den Nihed Benchadli ile yarışacak Elis, ilk iki sırada yer alması durumunda çeyrek finale yükselecek.

Berkay Ömer Öğretir Paris’e veda etti

Türkiye’yi yüzme erkekler 100 metre kurbağalama elemelerinde temsil eden Berkay Ömer Öğretir, 1:00.36’lık derecesiyle serisinde altıncı, genel sıralamada ise 21. sırayı alarak yarı final bileti alamadı.

Enver Yıldırım İtalyan rakibine boyun eğdi

Türkiye’yi eskrim erkekler kılıç kategorisinde temsil eden Enver Yıldırım, seribaşı olarak ilk turu maç yapmadan geçtikten sonra son 32 turunda İtalya’dan Luca Curatoli ile karşılaştı. Maçtan 15-10 mağlup ayrılan Enver Yıldırım oyunlara veda etti. Enver Yıldırım, maç sonu yaptığı açıklamada “Ufak hatalar yaptık ama bu hatalar pahalıya mal oldu. Çok çalışmıştık ancak maalesef ilk maçta kaybetmek üzdü. Gönül isterdi ki ay-yıldıza daha yakışır şekilde yarışalım ama maalesef olmadı. Eskrimde üst üste birkaç sayı alabiliyorsunuz. Rakibi daha çaresiz bırakabiliyorsunuz. Bir ara yakaladım rakibi ama o üstünlüğü devam ettiremedim. Yolculuk bitmedi, daha çok uzun yolumuz var. İnşallah daha çok çalışıp ay-yıldıza yakışır şekilde mücadele edeceğiz” dedi.

Masa tenisinde hüzün

Olimpiyat Oyunları’nda ülkemizi masa tenisinde temsil eden sporcumuz Sibel Altınkaya, tek kadınlar son 64 turunda Lüksemurg adına mücadele eden 61 yaşındaki Xia Lian Ni’ye 10-12, 3-11, 7-11, 11-9, 12-10 ve 6-11’lik setlerle 4-2 mağlup olarak oyunlara veda etti.

Olimpiyat ateşi yandı: Festival tadında açılış, 'farklılıklar bir arada' mesajıOlimpiyat ateşi yandı: Festival tadında açılış, ‘farklılıklar bir arada’ mesajı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.