Şampiyonlar Ligi müziği bu kez Galatasaray’ın kadınları için çalıyor

Bir ilki başararak Şampiyonlar Ligi gruplarına kalan Galatasaray Kadın Futbol Takımı ilk maçına Lyon karşısında çıkıyor. Rakipler profesyonel liglerde mücadele ederken Türkiye’de ise kadın ligleri amatör statüde. İşte turnuvanın tarihçesi...

8 Ekim 2024
Galatasaray'da Andrea Staskova, Lyon'da ise geçen sezonun Şampiyonlar Ligi gol kraliçesi Kadidiatou Diani takımlarının en büyük kozlarından.

Galatasaray’ın PAOK ile Avrupa Ligi maçı oynadığı dakikalarda sarı-kırmızılıların kadın futbol takımı Çekya’da Slavia Prag karşısında UEFA Şampiyonlar Ligi’nde gruplara kalabilmek için ter döküyordu. Lüksemburg’dan Racing Union’u 4-1, Kazakistan ekibi BIIK’ı 5-0 yenerek ikinci tura çıkan Galatasaraylı kadın kramponlar İstanbul’daki ilk maçta rakibiyle 2-2 berabere kalmıştı. Temsilcimiz normal süresi 1-1 tamamlanan rövanşın uzatma bölümünde Nazlıcan Parlak’ın golüyle Slavia Prag’ı eledi ve büyük bir başarıya imza attı. Sarı-kırmızılılar böylelikle UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi’nde grup formatına geçilmesinin ardından son 16 takım arasına giren ilk temsilcimiz oldu.

2012-2013 sezonunda eleme usulü ilerleyen yapıda Konak Belediyespor aynı başarıya imza atmıştı. Galatasaray kadın takımının UEFA Şampiyonlar Ligi’nde Avrupa’nın devlerinin arasına girmesi, erkek takımının PAOK zaferinin gölgesinde kalsa da futbolumuz açısından umut verici bir gelişme. Kadın A Milli Futbol Takımı’nın Avrupa Şampiyonası finallerine belki de en yakın olduğu dönemde kulüp düzeyinde de uluslararası alanda atılan büyük adım ülkemizde kadın futbolunun gelişimi adına çok değerli.

Galatasaray, Slavia Prag’ı eleyerek Şampiyonlar Ligi’nde gruplara kalan ilk Türk takımı oldu.

Zorlu rakipler: Lyon’un sekiz şampiyonluğu var

Kadın futbolunda Avrupa arenasına ilk kez çıkan Galatasaray adını son 16’ya yazdırarak ilk hedefine ulaştı. Bugün başlayacak grup aşamasında ise temsilcimizi son derece zorlu bir parkur bekliyor. 27 Eylül’de çekilen kurada sarı-kırmızılıların rakipleri belli oldu. Galatasaray A Grubu’nda Alman ekibi Wolfsburg, Fransız temsilcisi Lyon ve İtalya’dan Roma ile birlikte yer aldı. UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi’nde 11 kez final oynayan Lyon sekiz şampiyonluk kazandı. Fransız ekibi kupa tarihinin en başarılı takımı. Lyon’un kadrosunda aralarında geçen sezon UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi’nde gol kraliçeliği tacını takan Kadidiatou Diani’nin de olduğu önemli yıldızlar var. Galatasaray’ın rakiplerinden Wolfsburg’un kupada altı finali iki şampiyonluğu bulunuyor. Gruptaki diğer takım Roma’nın turnuvadaki en iyi derecesi 2022-2023 sezonunda oynadığı çeyrek final.

Temsilcimizin grupta karşılaşacağı takımlar ülkelerinin profesyonel liglerinde mücadele ediyor. Türkiye’de ise kadın ligleri amatör statüde. Teknik direktörlüğünü Metin Ülgen’in yaptığı Galatasaray rakiplerine göre daha mütevazı bir kadroya sahip. Elemelerde dört gol atan Andrea Staskova ile üç defa rakip fileleri havalandıran Malado Diallo öne çıkan isimler oldu. Galatasaray’da Ebru Topçu, Eda Karataş, Arzu Karabulut, Gamze Nur Yaman gibi Kadın A Milli Takımımızda forma giyen kramponlar da top koşturuyor.

Kerem yoksa o var: Yunus yine sahnedeKerem yoksa o var: Yunus yine sahnede

Sarı-kırmızılı ekibimizin maçlarına Atatürk Olimpiyat Stadı ev sahipliği yapacak. Sporseverler kadın futbolunun starlarını İstanbul’da izleme şansını yakalayacak. UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi’nde gruplarda adlarını ilk ikiye yazdıran takımlar son sekize kalacak. Çeyrek finaller ve yarı finaller iki karşılaşmalı eleme sistemine göre yapılacak. Final ise tek maç üzerinden 24 ya da 25 Mayıs’ta Portekiz’in başkenti Lizbon’daki Jose Alvalade Stadı’nda oynanacak. Şampiyonlar Ligi’nde gruplar şöyle…

A Grubu:  Galatasaray, Lyon, Wolfsburg, Roma

B Grubu: Celtic, Chelsea, Real Madrid, Twente

C Grubu: Arsenal, Bayern Münih, Juventus, Valeranga

D Grubu: Barcelona, Manchester City, Hammarby, St.Pölten

Galatasaray’ın turnuvada maç programı şöyle…

8 Ekim / 19.45 Lyon – Galatasaray (Maç DAZN Women’s Football Youtube kanalından yayınlanacak.)

17 Ekim / 19.45 Galatasaray – Roma

13 Kasım / 20.45 Galatasaray – Wolfsburg

20 Kasım / 20.45 Wolfsburg – Galatasaray

11 Aralık / 20.45 Galatasaray – Lyon

17 Aralık / 23.00 Roma – Galatasaray

Galatasaray Şampiyonlar Ligi gruplarına kalarak tarih yazdı.

Galatasaray kadrosu şu isimlerden oluşuyor…

Kaleciler: Handan Kurğa, Gamze Nur Yaman, Müge Kandur.

Savunma: Jazmin Jackmon (ABD), Blessing Demehin (Nijerya), Sare Öztürk, Berna Yeniçeri, Benan Altıntaş.

Orta saha: Eda Karataş, Arzu Karabulut, Emine Ecem Esen, İsmigül Yalçıner, Ebru Topçu, Kristina Bakarandze (Azerbaycan), Ecem Cümert, Nazlıcan Parlak (Azerbaycan), Arzu Akkurt, İrem Eren, Berra Pekgöz.

Forvet: Catalina Usme (Kolombiya), Andrea Staskova (Çekya), Hapsatou Malado Diallo (Senegal), Elanur Laçın.

Teknik direktör: Metin Ülgen.

Şampiyonlar Ligi’nde son zafere ulaşan takım Barcelona oldu.

Rekor Almanlarda… Son iki sezonun şampiyonu Barcelona

Futbolda kadınların Avrupa Kupası serüveni 2001 yılında başladı. O dönem organizasyonun adı UEFA Kadınlar Kupası’ydı. Turnuva 2009 senesinden itibaren UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi ismiyle düzenleniyor. Bugüne dek Alman takımları dokuz, Fransızlar sekiz, İspanyol ekipleri üç, İsveç temsilcileri iki, İngilizler ise bir kez şampiyonluk sevinci yaşadı. Yukarıda da belirttiğimiz üzere en çok mutlu sona ulaşan Fransız ekibi Lyon. Bu takımdan Wendy Renard 11 finalde yer aldı ve bu alanda rekorun sahibi. Bu sezon Chelsea’nin başına geçen Sonia Bompastor, Lyon’da hem oyuncu hem teknik direktör olarak kazandığı kupalarla UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi tarihinde özel bir yere sahip. Turnuvada son iki sezonda mutlu sona ulaşan takım ise İspanyol devi Barcelona. Kadın futbolunun dünyadaki popülaritesi her geçen gün biraz daha artıyor. UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi’nde 90 bini aşkın seyircinin izlediği karşılaşmalar yapılıyor. Geçen sezon Barcelona ile Lyon arasında oynan finalde tribünlerde 50.827 kişi vardı. Umarız hem milli takımımızın hem de kulüplerimizin başarıları ile Türkiye’de de böyle çarpıcı taraftar sayılarına ulaşılır.

UEFA Kadınlar Kupası:  2001-2002 FFC Frankfurt (Almanya), 2002-2003 Umea (İsveç), 2003-2004 Umea (İsveç), 2004-2005 Turbine Potsdam (Almanya), 2005-2006 FFC Frankfurt (Almanya), 2006-2007 Arsenal (İngiltere), 2007-2008 FFC Frankfurt (Almanya), 2008-2009 FCR Duisburg (Almanya),

UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi:  2009-2010 Turbine Potsdam (Almanya), 2010-2011 Lyon (Fransa), 2011-2012 Lyon (Fransa), 2012-2013 VfL Wolfsburg (Almanya), 2013-2014 VfL Wolfsburg (Almanya), 2014-2015 FFC Frankfurt (Almanya), 2015-2016 Lyon (Fransa), 2016-2017 Lyon (Fransa), 2017-2018 Lyon (Fransa), 2018-2019 Lyon (Fransa), 2019-2020 Lyon (Fransa), 2020-2021 Barcelona (İspanya), 2021-2022 Lyon (Fransa), 2022-2023 Barcelona (İspanya), 2023-2024 Barcelona (İspanya).

Senegal Futbol Federasyonu: Galatasaray kulüp doktoru 'Jakobs sakat' demiştiSenegal Futbol Federasyonu: Galatasaray kulüp doktoru ‘Jakobs sakat’ demişti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.