Savaşı reddetti, Samsunspor’a can verdi: Markus Gisdol

Dipteki Samsunspor'u tehlike bölgesinden çıkardığı için kentte kahraman gibi görülüyor. O, 'Futbol asla sadece futbol değildir' diyenlerden. Rusya'nın Ukrayna topraklarına girdiği an Lokomotif Moskova'yı terk eden biri.. Karşınızda Markus Gisdol.

Spor 25 Şubat 2024
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Alman teknik adam Markus Gisdol, Samsunspor'a geldiği günden bugüne seviye atlattı.

Süper Lig’in 27’nci haftası Samsunspor’un Rizespor’u ağırladığı maçla açıldı. Sahasında lig altıncısı Rizespor’a karşı üç puanı üç golle alan Samsunspor, Markus Gisdol yönetiminde ligdeki dokuzuncu galibiyetine uzandı. Sezona Hüseyin Eroğlu yönetiminde giren Karadeniz temsilcisi, yeni yükseldiği Süper Lig’e ilk hafta maçında Sivasspor beraberliği sonucu alınan bir puanla başlamıştı. Ardından oynanan altı maçta üst üste altı mağlubiyet alan Samsunspor, teknik direktörlüğe Markus Gisdol’ü getirdi.

Alman teknik direktör takıma çabuk dokundu

Markus Gisdol göreve geldiğinde bir puanla ligin son sırasında bulunan bir takımı devraldı. Alman teknik adam kısa süre içerisinde yaptığı dokunuşlarla özellikle iç saha maçlarında çok başarılı sonuçlar elde ederek takımını önce küme düşme hattından çıkardı, ardından da orta sıralara doğru yükseltmeyi başardı. Gisdol yönetiminde ligde 20 maça çıkan Samsunspor, dokuz galibiyet alırken beş kez de rakipleriyle berabere kaldı. Alman çalıştırıcı yönetiminde Samsunspor, 19 Mayıs Stadyumu’nda ağırladığı rakiplerinden Hatayspor, İstanbulspor, Kasımpaşa, Fatih Karagümrük, Sivasspor, Kayserispor, Antalyaspor ve son olarak Rizespor’u mağlup etmeyi başardı. İç sahada Başakşehir ve Konyaspor’la berabere kalan Gisdol, sadece Beşiktaş ve Galatasaray maçlarından puan çıkaramadı.

Galatasaray ve Fenerbahçe’nin ardından üçüncü

Ligde toplam 33 puanda bulunup, bu puanların 32’sini Markus Gisdol görevdeyken kazanan Samsunspor, 54 yaşındaki çalıştırıcının eşofmanları giydiği hafta ve sonrası baz alındığında 47 puan toplayan Galatasaray ile 43 puan kazanan Fenerbahçe’nin ardından 32 puanı hanesine yazdırarak ligde en çok puan toplayan üçüncü takım oldu. Bu süreçte 27 gol atıp, kalesinde 20 gol gören Karadeniz temsilcisi, ligin en çok kafa topu kazanan ve en fazla defansif düelloda başarıya ulaşan takımı olmayı da başardı.

Futbolu erken bıraktı, teknik direktörlüğe odaklandı

1987 yılında merkez orta saha oyuncusu olarak başladığı futbolculuk kariyerinde Almanya bölgesel liglerinin üzerine çıkamayan Markus Gisdol, henüz 27 yaşındayken futboldan emekli olup kulübeye geçmeyi tercih etti. 1996’da başladığı teknik direktörlük kariyerinde yine alt seviye takımlardan başlayıp tırnaklarıyla kazıya kazıya yükselen Gisdol, Hoffenheim’ın ikinci takımını çalıştırdığı dönemde adını Alman futbol kamuoyuna duyurmayı başardı. O dönemde Hoffenheim’ı çalıştıran Ralf Ragnick’in Schalke’ye geçişinde yanına yardımcı antrenör olarak aldığı Gidsol, Schalke’de Rangick’in ayrılığı sonrası da Hubb Stevens’ın yardımcısı olarak görev almayı sürdürdü.

Gelsenkirchen’de geçen ikinci adamlık günlerinin ardından adını duyurduğu yer olan Hoffenheim’a bu kez teknik direktör olarak dönen Markus Gisdol, kariyerinde ilk kez bir Bundesliga takımı çalıştırma şerefine nail oldu. Bundesliga’da bitime yedi hafta kala küme düşme hattındayken devraldığı Hoffenheim’ı Bundesliga’da tutmayı başaran Gisdol, sonraki sezonda da takımın başında kalmayı sürdürdü.

Lokomotif Moskova’yı çalıştırırken patlak veren Ukrayna savaşı sonrası Gisdol, hiç düşünmeden istifa etti.

Rusya’da çalışırken savaşı reddetti

2014-15 yılında sekizinci yaptığı Hoffenheim’la bir sonraki sezona kötü başlayan Gisdol görevinden alındı. Ardından Hamburg ve Köln’ün başında da Bundesliga deneyimini sürdüren Alman teknik adam, 2021 Ekim ayında Lokomotif Moskova’ya imza atarak kariyerinde ilk kez Almanya’nın dışına çıktı. O dönemde UEFA Avrupa Ligi’nde Galatasaray’la aynı grupta bulunan Loko, Gisdol yönetiminde Fatih Terim’in takımına karşı İstanbul’da bir puan alırken, Moskova’daki maçta Kerem Aktürkoğlu’nun golü sarı-kırmızılılara üç puan getirmişti. Rusya’da göreve başlamasının üzerinden henüz dört ay geçmişken ortaya çıkan Ukrayna-Rusya savaşı, Gisdol’ün Moskova macerasını istifayla noktalamasına sebep oldu. Ukrayna’yı işgalinden dolayı çalıştığı ülke olan Rusya’yı suçlayan Gisdol, yaşananların kendi değerlerine uygun olmadığını şu sözlerle aktardı. “Lokomotiv Moskova’nın teknik direktörlüğünden derhal istifa ediyorum. Birkaç kilometre ötede tüm bir halk üzerine büyük acı getiren emirler verildiğinde ben Moskova’daki antrenman sahasında durarak oyuncuları çalıştıramam ve profesyonel olmalarını isteyemem.”

Samsun’a geldi, şehrin çehresini değiştirdi

Bir futbol şehri olup, uzun süredir Süper Lig’e hasret kalan Samsun, lige yeni yükseldiği sezonun başında çok kötü sonuçlar alınca taraftarları yine küme düşme korkusuna kapılmıştı. Takıma gelişiyle değil küme düşmek, gelecek adına Avrupa hayalleri kurduran Gisdol her fırsatta taraftarıyla ve şehirle bütünleşmekten geri durmuyor. İç sahada alınan galibiyetler sonrası tribünlere gidip üçlü çektiren Alman çalıştırıcı, şehrin sokaklarında esnaflarla da yakın ilişki içerisindeki halleriyle Samsun’u ne kadar sahiplendiğini her fırsatta belli ediyor. 19 Mayıs Stadyumu’nun kendileri için çok önemli bir itici güç olduğunu söyleyen Gisdol, “Evimizde oynadığımız maçlarda taraftarla birlikte çok güçlü olabiliyoruz. Son deplasman maçında da iyi oynadık ama gol atma sıkıntısı yaşamıştık. Evimizde oynadığımız maçlarda resmen 12. adamla birlikte oynuyoruz. Bu da bize olumlu yansıyor” diyor.

Sporda Rusya'nın adı yok!Sporda Rusya’nın adı yok!

Savaşın ortasında oyun, set ve maç!Savaşın ortasında oyun, set ve maç!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.