İngiltere müzik endüstrisinde kriz: Kadın müzisyenler ayrımcılık yaşıyor
4000'den fazla oyuncu,antrenör, yönetici ve taraftarla konuşularak hazırlanan rapora göre kriketin her seviyesinde ırkçılık, cinsiyetçilik, elitizm ve sınıf temelli ayrımcılık var.
Bağımsız Kriket Eşitlik Komisyonu (Icec), 4.000’den fazla oyuncu, antrenör, idareci ve taraftarla görüşülerek hazırladığı 317 sayfalık raporu açıkladı. Guardian’dan haberine göre, rapor bir spor kuruluşuna yani İngiltere ve Galler Kriket Kurulu’na son derece ağır suçlamalar yöneltiyor. Rapordaki bazı suçlamalar şöyle…
* Irkçılık krikette “yerleşmiş durumda.
* Irkçılık bireysel suistimal olaylarıyla sınırlı değil.
* Pakistan ve Bangladeş kökenli sporcuların yüzde 87’si, Hintlilerin yuzde 82’si ve siyahilerin yüzde 75’i ayrımcılığa maruz kaldığını söyledi.
* Krikette kadınlar marjinalize ediliyor ve rutin olarak cinsiyetçilik ve kadın düşmanlığı yaşanıyor. Kadın takımları küçük düşürülüyor ve ikinci sınıf muamele görüyor.
* Özel okullarda kriket seçkinlerin sporu olarak gösteriliyor. Zengin olmayanlar dışlanıyor. Devlet okullarında okuyan çocuklara ‘köylü’ deniyor. Onlarla dalga geçmek için işçi sınıfı aksanları taklit ediliyor.
* Hem erkeklerde hem kadınlarda özel okuldan mezun olan oyuncular, İngiltere’nin milli takımlarında genel nüfusa orantısız bir şekilde çoğunlukta. Son 30 yılda profesyonel erkek ve kadınlarda etnik köken çeşitliliği azaldı.
* Krikette kadınlar istenmiyor. Ayrıca içki kültürü krikete getirilerek Müslüman topluluklarının krikete ilgi göstermesi engelleniyor.
* Krikette şikayet sistemi çok karmaşık ve şu andaki statükoyu korumaya yönelik. Mağdurlar, genellikle çektikleri acı karşısında sessiz kalıyor ve bunun nedeni tacizi bildirmeleri halinde herhangi bir işlem yapılmayacağını düşünmeleri.
Raporda, ırkçılık, cinsiyetçilik ve elitizmle mücadele etmek için44 maddelik bir öneri paketi sunulurken Icec Başkanı Cindy Butts, oyunda köklü bir değişikliğe hızla ihtiyaç olduğunu söyledi. Butts, “Bulgularımız kesin. Ayrımcılık aleni. Kesin gerçek şu ki, kriket herkes için bir oyun değil. Irkçılık, sınıf temelli ayrımcılık, elitizm ve cinsiyetçilik yaygın ve köklü. Kriket sporunu yönetenler, yaşananların şakalaşma ya da sadece birkaç çürük elma olmadığı gerçeğiyle yüzleşmeli” dedi.x
İngiltere ve Galler Kriket Kurulu, rapora, ayrımcılıkla yeterince mücadele edemediği için kayıtsız şartsız bir özür yayınlayarak yanıt verdi. Bulguların kriket için yeni ufuklar açacağını belirter kurul rapordaki 44 tavsiyeye üç ay içinde yanıt verme taahhüdünde bulundu.