Sportmenliğin ‘ideoloji’ sınavı: Kuzey Kore iki olimpiyat sporcusu için soruşturma başlattı

Kuzey Kore olimpiyatlarda Güney Koreli ve Çinli rakipleriyle verdikleri pozla sosyal medyada yoğun ilgi gören ve sportmenlikleriyle övgü toplayan iki sporcusuna "ideolojik inceleme" başlattı.

Dünya 2 Eylül 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: CCTV

Bu yıla damga vuran Paris Olimpiyatları’ndan geriye kalan en ünlü fotoğraflardan biri Kuzey Kore’yi karıştırdı. Kuzey Koreli masa tenisi sporcuları Kim Kum Yong ve Ri Jon Şik Güney Kore ile yaptıkları maçın ardından rakipleriyle poz vermişti. Olimpiyatların resmi hesaplarında paylaşılan fotoğrafın binlerce yorum almasının ardından Kuzey Kore milli sporcularına “ideolojik inceleme” başlattı. Bu çok ekstrem bir adım gibi görünse de yılın başlarında Kuzey Kore lideri Kim Jong Un Güney Kore’yi “en büyük düşmanı” ilan etmişti.

Kuzey Kore sporcularının başka ülkelerle iletişime geçmesi yasak

O anları bir kez daha hatırlayalım: Kuzey Kore ve Güney Kore çiftler masa tenisi maçının ardından takımlar madalyaları eşliğinde beraber poz vermişti. Çin’in altın madalyalı sporcuları Wang Chuqin ve Sun Yingsha’da fotoğrafta görünüyordu. People Dergisi’nin “olimpiyatların en sportmen anlarından” biri olarak yayınladığı bu fotoğraf Kim Jong-Un yönetiminin dikkatini çekti. Kuzey Kore Olimpiyat Komitesi neredeyse bir aydır gümüş madalyalı masa tenisi sporcularını inceliyor. Kuzey Kore sınırları dışına çıkan sporcuların Olimpiyat Komitesi tarafından incelenmesi aslında sıradan bir prosedür.

Kuzey Koreli sporcular uluslararası müsabakalardan döndükten sonra üç aşamalı bir “ideolojik incelemeye” tabi tutuluyor. Bu incelemenin aşamalarından birini de kendi takım arkadaşlarının “uygunsuz davranışlarına” dair yorumları oluşturuyor. Kuzey Kore, olimpiyatlardan madalyasız dönen oyuncularına da “potansiyelin altında performans gösterme” sebebiyle şiddeti duruma göre değişen yaptırımlar uygulayabiliyor.

Güney Kore merkezli Daily NK’nın haberine göre Kuzey Kore’nin olimpiyatlardan önce sporcularını başka ülkelerden sporcular ile iletişime geçmemeleri ve “kardeşlik” gösterenlerin cezalandırılacağı konusunda uyardı. İşte bu nedenle Kuzey Kore “bir numaralı düşmanı” Güney Korelilerle fotoğraf çeken sporcularını dahi “ideolojik sınırı aştığı” sebebiyle soruşturuyor.

Peki bu ‘büyük düşmanlığın’ arka planında ne var?

Kuzey Kore dünyanın en fazla silahla korunan sınırlarına sahip. Ülke dışarıya tamamen kapalı biçimde yönetiliyor. Ekonomi, kültür, teknoloji gibi günümüzün küreselleşen fenomenlerinin Kuzey Kore’de yeri yok. Diplomatik ilişkilerini oldukça sınırlı tutan Kuzey Kore’nin “en büyük düşmanı” da Güney Kore.

Kuzey Kore’nin geçen yıl fırlattığı casus uydunun başarılı bir şekilde yörüngeye oturmasının ardından Kim ile dönemin Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae In arasında imzalanan sınır  anlaşmasının sonuna gelindi. O zamandan bu yana Kuzey Kore füze fırlatmalara doyamadı. Ama Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un son zamanlarda kendini sadece füzeyle sınırlamayıp barış umudunun sembolü olan anıtı yıkması ve Güney Kore’yi “baş düşmanı” ilan etmesi Kuzey Kore’nin savaş hazırlığı yaptığı endişesi yarattı.

Balon savaşları: Kuzey Kore misilleme olsun diye Güney'e çöp dolu devasa balonlar gönderdiBalon savaşları: Kuzey Kore misilleme olsun diye Güney’e çöp dolu devasa balonlar gönderdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.