Kripto paralar neden birdenbire yükseldi?

Ethereum son 24 saatte yüzde 18, Bitcoin yüzde 5’ten fazla, Solana yüzde 5’e yakın yükseldi. Bu tablo, yükselişin Ethereum kaynaklı olduğunu ortaya koyuyor. Ethereum ETF'leri onaylanırsa para bu kez oraya çıkacak. Beklenti bu.

21 Mayıs 2024

Kripto paralar başta Ethereum olmak üzere dün gece birdenbire sıçradı. Bu yazıyı yazdığım salı sabahı Ethereum son 24 saatte yüzde 18, Bitcoin yüzde 5’ten fazla, Solana yüzde 5’e yakın yükselmişti. Bu tablo yükselişin Ethereum kaynaklı olduğunu ortaya koyuyor.
Gerçekten de yükselişin arkasında Bloomberg’in ETF (endeks fonu) analistlerinin dün gece Ethereum’la ilgili X platformundaki (Eski Twitter) paylaşımları vardı. Bloomberg analistleri James Seyffart ve Eric Balchunas Ethereum’un spot fiyatına dayalı ETF başvurularının onaylanma olasılığının yüzde 75’e yükseldiğini yazdılar. Ethereum başta olmak üzere kripto paralardaki yükselişi bu paylaşım tetikledi. Ardından aynı yönde başka bilgi kırıntıları akmaya başladı. Kripto paralara dair güvenilir haber sitesi Coindesk, Amerika’nın finansal düzenleme kurulu SEC’in (bir anlamda Amerika’nın SPK’sı) ETF başvurusu sahiplerinden başvurularını güncellemelerini istediğini yazdı. Fox’un Amerika’daki ekonomi kanalı Fox Business’ın muhabiri Eleanor Terret de bir kaynağının başvurularla ilgili olumlu gelişmeler olduğunu söylediğini yazdı. Ethereum işte bu gelişmelerle yüzde 20’ye yakın yükseldi, diğer kripto paralardaki yükselişi de tetikledi.
Peki ama ETF başvurularının onaylanma ihtimalinin yükselmesi neden bu kadar önemli? Öncelikle olasılığın yüzde 75’e yükseldiğini söyleyen Bloomberg’in ETF analistleri Seyffart ve Balcuhanas’ın daha önce Bitcoin ETF’lerinin onaylanacağını doğru biçimde tahmin ettiğini belirtmek gerek. Amerika’da Bitcoin’in spot fiyatına dayalı ilk ETF’ler 11 Ocak’ta onaylanmıştı. Seyffart ve Balcuhanas haftalar öncesinden başvuruların onaylanma olasılığını yüzde 95 olarak duyurmuşlardı. O nedenle Ethereum ETF’lerinin onaylanması olasılığının arttığını söylemeleri dün gece çok ciddiye alındı. Aynı isimler daha önce bu ihtimalin çok düşük olduğunu söylüyorlardı. Amerika’nın finansal düzenleme otoritesi SEC’in (tam adı Securities and Exchange Commission) Ethereum ETF’i başvurularından ilkine yanıt süresi iki gün sonra doluyor. Yani perşembe günü bir yanıt vermesi şart. Yanıtın olumlu olacağı beklentisi bir anda artınca Ethereum’a alım geldi.
Peki ama ETF’ler neden bu kadar önemli? Endeks fonları yani ETF’ler kripto paraya yatırım yapmak isteyen ama kripto para borsalarına veya dijital cüzdanlara çeşitli nedenlerle güvenmeyenlere bunu regüle edilmiş, denetlenen fonlar aracılığıyla yapma imkanı sağlıyor. Bitcoin ETF’lerini Blackrock, Fidelity gibi Amerika’nın dev yatırım şirketleri çıkarmıştı. Ethereum ETF’lerini de eğer SEC onaylarsa onlar çıkaracak.
Ocak ayında onaylanan Bitcoin ETF’lerine bugüne kadar 15 milyar dolardan fazla para girdi. Bu çok büyük bir meblağ. Büyük olduğunu, Bitcoin ETF’lerindeki paranın şimdiden gümüş ETF’lerini geçmesinden anlıyoruz. Ethereum ETF’lerinde de aynı beklenti var yani bir kez onaylandıklarında para akışı başlayacak. Fonlara giren parayla Ethereum alınacak. Bu da Ethereum fiyatını yukarıya itecek. Beklenti bu. Dün geceden beri işte bu beklenti satın alınıyor.
Belki de en başta yazmam gerekeni yazarak bitireyim. Ethereum üzerinde çok sayıda merkeziyetsiz finans ve başka sektör uygulamalarının çalıştığı blok zincir ağı. Ether, bu ağın dijital parası. Yani hayır, kumar filan değil, finansta devrim yapmayı amaçlayan çok ciddi bir teknoloji. Ama evet, kripto paralar çok riskli varlıklar. Çok sert yükseldikleri gibi çok sert de düşebiliyorlar. O nedenle dikkatli olmanızda büyük yarar var.

Etherum'dan sadece 12 saniyede 25 milyon dolarlık kripto parayı çaldılar, polis de çok şaşırdıEtherum’dan sadece 12 saniyede 25 milyon dolarlık kripto parayı çaldılar, polis de çok şaşırdı

Bitcoin neden yükseldi, neden düştü?Bitcoin neden yükseldi, neden düştü?

 

Bitcoin’in koşusu her gün 1,500 milyoner cüzdan yaratıyor ama yine de 2021'den yavaşBitcoin’in koşusu her gün 1,500 milyoner cüzdan yaratıyor ama yine de 2021’den yavaş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.