Sildavya’da faiz kavgası hiç bitmeyecek

Sildavya'da ekonomiyi toparlamak için göreve getirilen komiser ile merkez bankası olarak görev yapan Gosbank'ın yurtdışından gelen başkanı faizde fikir ayrılığına düştü. Komisere göre yeterince yüksek faiz sıcak para getirebilir. Başkan ise 'tüm yük para politikasının üzerine yıkılmasın' diyor.

24 Ekim 2023
Ekonomik krizlerden Sildavya'nın ulusal para birimi Khor da kötü etkileniyordu.

                     Sildavya tarihinden yapraklar (1)

Doğal güzellikleri ve tarihsel mirasıyla ünlü Sildavya, Sovyetler Birliği ve Doğu Bloğu’nun dağıldığı çalkantılı dönemde dünya sahnesinden silinmişti.

        Sildavya bayrağı ve arması

Sildavya’nın son yılları ekonomik krizlerle geçti. Ülkenin yöneticileri bu sorunları çözmek için birbirine taban tabana zıt ekonomi politikaları uyguladılar. Fakat hiçbiri işe yaramadı. Yarıyormuş gibi görünenler de bir süre sonra başka sorunlara yol açtı. İşin ilginç yanı, birbirine zıt politikaların tümünün Sildavya’nın sevgili lideri Muskar’ın talimatıyla hayata geçirilmiş olmasıydı. Syldavia halkı sevgili liderlerine hiçbir zaman, “Ekonomi politikaları birkaç yılda bir toptan değişiyor, bunların hangisi doğru?” diye sormadı. Çünkü iç ve dış düşmanlara karşı Muskar’ın arkasında yekpare biçimde birleşmişlerdi. Birleşmek istemeyenler için de Sildavya hapishanelerinde her zaman bir yer bulunurdu.

Sildavya’da sadece politikalar değil, bu politikaları uygulayan komiserler ve bürokratlar da (Sildavia’da bakanlar komiser olarak adlandırılıyordu) sürekli değişiyordu. Mesela bir seferinde Muskar’ın talimatıyla ekonomi politikaları yine A’dan Z’ye değiştirilmiş, ekonominin başına geçmiş dönemlerde bu görevi üstlenmiş olan tecrübeli bir komiser getirilmişti. Onunla birlikte Sildavia Gosbank’ının (Bugünkü merkez bankalarının
işlevini üstlenen Sildavya bankası) başkanlığına da uzun yıllardır yurtdışında çalışan bir bankacı atanmış, ardından Gosbank’ın başkan yardımcıları da tümüyle değiştirilmişti.

Sildavya’nın başkenti Klow’daki kafe ve lokantalarda dedikodular almış yürümüş.

Bir süre sonra Sildavya’nın başkenti Klow’daki kafe ve lokantalarda yeni ekonomi komiseri Ottokar ile Gosbank’ın yeni Başkanı Bankar arasında faiz politikası konusunda fikir ayrılıklarının ortaya çıktığı konuşulmaya başlandı. Ottokar ve Bankar’ın atanması sonrasında Gosbank arka arkaya faiz artırımları yapmıştı. Ottokar tüm stratejisini Sildavya’ya dış kaynak girişi üzerine kurmuş ve bunu da neredeyse tamamen para politikasındaki sıkılaşmaya bağlamıştı. Ottokar’a göre yeterince yüksek faiz verilirse sıcak para gelecekti.
Bankar ise tüm yükün para politikasının üzerinde olmasından rahatsız olmaya başlamıştı. Daha fazla faiz artışı yaparak yüksek faizden çok hoşlanmadığını bildiği sevgili liderleri Muskar’ın tepkisini çekmekten çekiniyordu. Banka uzmanlarından faiz dışında çözümler geliştirmelerini istemeye başladığı, Gosbank çalışanlarının iş çıkışı uğradığı kafeler ve lokantalarda anlatılıyordu.

Aynı sinyaller gelmiyordu

Ottokar yatırımcılarla yaptığı toplantılarda faiz artışlarında hızın kesilmeyeceğine işaret ederken Gosbank tarafından aynı sinyaller gelmiyordu. Ekonomi komiserine yakın bazı nomenklatura üyeleri Ottokar’ın Bankar’a çok fazla güvenmediğini iddia ediyorlardı. Gosbank’ın yeni başkan yardımcılarıyla başkan Bankar arasındaki ilişkiler
de çok sıcak değildi. Gosbank’a atanmadan önce üniversitede görev yapan başkan yardımcılarından birinin Bankar’a karşı olumsuz tavır sergilediği söyleniyordu. Daha önce yine üniversitede görev yapan çok itibarlı başka bir başkan yardımcısının ise pasif tavır sergilediği konuşulanlar arasındaydı…

Bilgiler farklı kaynaklar tarafından ulaştırılıyordu

Gosbank Başkanı Bankar’ın sık sık bankaya gelen aile üyeleri de başkent Klow’daki kafe ve pub’ların değişmez konuları arasındaydı. Bu söylentiler Muskar’ın bu küçük ve şirin ülkeyi yönettiği şatodan da işitilmişti. Zira Gosbank’ta olan bitene dair bilgiler farklı kaynaklar tarafından Muskar’a ulaştırılıyordu.
Türkiye’nin de aralarında yer aldığı bütün gelişen ülkeler için adeta bir “case study” (Vaka öyküsü) olan Sildavya’nın krizlerle dolu tarihinden ilginç sayfaları fırsat buldukça sizinle paylaşmaya devam edeceğim….

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.