Yatırımcılar Trump’la birlikte Biden döneminin katı düzenlemeci ve yasakçı tavrının yerini deregülasyona, yani serbestleşmeye bırakacağını düşündü ve işte bu beklenti kriptolara alım getirdi. Trump'tan en büyük faydayı Etherum ve Solana görebilir.
Trump’ın ABD başkanlık seçimlerini kazanması neredeyse tüm riskli varlıklara alım getirdi, ama kripto paralardaki rallinin, özellikle de altcoin’lerdekinin (Bitcoin dışındaki kripto paralar) eşi benzeri yok. Bu yazının yazıldığı pazar sabahı itibariyle Bitcoin’deki haftalık yükseliş yüzde 15’i, Ethereum’da yüzde 30’u, Solana da yüzde 25’i aşmıştı.
Trump ilk başkanlık döneminde aslında kripto paralar konusunda pek öyle sıcak bir tavır sergilememişti ama bu sefer başına taş düşmüş olmalı ki (veya özellikle genç seçmenin kripto paralar konusunda hassas olduğunu anlamış olmalı ki) U dönüşü yaparak kripto dostu bir başkan adayı profili çizdi. Bitcoin’i ABD’nin stratejik rezervlerine eklemekten Amerika’yı kripto paralar için hub yapmaya kadar sayısız vaatte bulundu. Bu arada Amerika’nın en önemli Bitcoin konferansına gidip uzun bir konuşma yaptı.
Buna karşılık Kamala Harris kriptolar konusunda düşmanca olmasa da kararsız bir tavır sergiledi. Her şeyden önce Trump’tan farklı olarak kriptolara dair hiçbir somut vaatte bulunmadı. Sadece inovasyonu ve teknolojiyi destekleyeceğini söyledi, kampanya ekibi medyaya bu ifadenin kripto paraların destekleneceğini anlamına geldiğini fısıldadı.
Ama Trump’ın güçlü vaatleri karşısında bu elbette yeterli olmadı çünkü her şeyden önce Harris’in yardımcılığını yaptığı Biden döneminde kripto paralara karşı yasakçı politikalar izlenmişti. Biden daha birkaç ay önce bankaların kripto para bulundurmasını sağlayan (Kongre’den geçen) yasayı veto etmişti. Biden tarafından atanan SEC (Amerika’nın finansal düzenleme otoritesi, bizdeki SPK’nın karşılığı) yönetimi kripto para projelerini engelledi, davalar açtı, yasaklar koydu. Bitcoin ve Ethereum ETF’lerine (Endeks fonları) izinleri ancak mahkeme zoruyla verdi. Harris kripto para yatırımcısının gözünde Biden döneminin yasakçı politikalarının devamıydı. Bu arada Biden’ın gidip uzun bir konuşma yaptığı Bitcoin konferansına gitmeyi dahi göze alamadı.
Burada Biden yönetimi, Demokrat Parti ve genel olarak solun kripto paralardan neden hoşlanmadığına kısa bir parantez açalım. Söylem düzeyinde bakıldığında kripto paralara dair olumsuz tavrın nedeni “kara para ve terörün finansmanına” aracılık edilmesi gibi görünüyor. Kripto paralar alttaki blokzincir teknoloji gereği kara para takibinin en kolay yapılabileceği finansal ürünler. Hangi adresten hangi adrese ne kadar kripto gönderildiği kamuya açık bir bilgi. Bunu izleyecek ve denetleyecek teknolojiyi kurmak zor değil. Ben asıl meselenin bundan çok kripto paraların merkeziyetsiz yapıları nedeniyle merkezi devlet kurumlarını (mesela merkez bankalarını) zayıflatması olduğunu düşünüyorum. Bu konuda 10Haber’de daha önce “Solun Bitcoin’le alıp veremediği ne?” başlıklı bir yazı da yazmıştım.
Neyse biz kriptolardaki ralliye geri dönelim. Aslında rallinin nedeni ortaya çıktı, yatırımcılar Trump’la birlikte Biden döneminin katı düzenlemeci ve yasakçı tavrının yerini deregülasyona, yani serbestleşmeye bırakacağını düşündü ve işte bu beklenti kriptolara alım getirdi.
Peki Ethereum ve Solana gibi altcoin’ler Bitcoin’i neden solladı? Bunun nedenini Trump’ın yukarıda gördüğümüz, Amerika’yı kripto paraların hub’ı yapma vaadinde aramak gerekiyor. Eğer gerçekten hub yapacaksa yeni dönemde sadece merkeziyetsiz finansın (Kripto dünyasındaki adıyla DeFi) önündeki engeller kaldırılmayacak, onlara ciddi destek de verilecek demektir.
İşte bu Ethereum ve Solana için çok önemli. Çünkü merkeziyetsiz uygulamalar blok zincir ağları üzerinde çalışıyor. En büyük blok zincir ağı Ethereum. Onu Solana izliyor. Trump döneminde DeFi’ye (tekrar etmek pahasına, merkeziyetsiz finans) destek verilmesi bu ağlar üzerindeki aktivitenin çok artacağı anlamana geliyor. Bu da bu ağların para birimleri (Token) olan Ether ve Solana’ya yarayacak.