Apple Vision Pro’da hangi Türk yayın platformu var?

11 Şubat 2024

Teknolojik bir yenilik ile ilk temas ettiğiniz anları hatırlıyor musunuz?

Google’ın ilk insansız araçlarını Silikon Vadisi’nin kalbi Palo Alto’da gezerken gördüğümde 2016 yılının bahar aylarıydı. California’da yaşayanlar için insansız araçlar gündelik hayatın bir uzantısı olmuştu bile. California’dan 10.000 km uzaktaki ülkemde “yerli ve milli” üstelik “insanlı” bir otomobil üretme kararı ise ancak Kasım 2017’de alındı. Biz bu kararı alırken California sokaklarında insansız otomobiller normalleşmişti.  

Her teknolojik yeniliğe ilk zamanlar kuşkuyla bakıyoruz. Ne de olsa “icat çıkarma” gibi bir deyimi dağarcığında bulunduran bir milletiz. Yeniliği reddeden bir ecdadın torunlarıyız. 

İçinizde araba telefonunu hatırlayan var mı? Ne havalıydı o arabalardaki telefonlar! Telsizleri hatırlar mısınız diyeceğim ama yeğenim Can yine bir boomer yazısı yazmışsın diye bana kızacak. İlk Iphone’u, ilk navigasyon cihazını hatırlıyor musunuz? Ya da parmaklarımızın ucunda kopyalayıp yapıştırdığımız ilk metinleri; ne tuhaf gelmişti ilk zamanlar.  Birçok teknolojik yenilik gördük denedik, kimi hayat pratiğimize uydu gündelik hayatımızın bir parçası oldu kimi çöp oldu.

Ama sonunda dünya değil tüm evren ayağımıza geldi. İşte yeni bir teknolojik alete adapte olma stresi daha; Apple’ın yeni cicisi karma gerçeklik gözlüğü Vision Pro çıktı. Artık bu uzay başlığını takıp hayal ettiğiniz her yere gidebilirsiniz. Apple’ın CEO’su Tim Cook’un ilk giyilebilir uzamsal bilgisayar olarak tanıttığı başlığın üzerinde 5000 yeni patent var. Apple bu ürün için 2007 yılından beri yani 16 yıldır çalışıyor. Başlığın ilk hayalini kuran Steve Jobs. Başlığın diğer VR gözlüklerden farkı cihaz açıldığında bulunduğunuz ortamı, dış mekânı, ellerinizi görebiliyorsunuz. Klostrofobik değil. Cihazın üstündeki kameralar sayesinde sanal ögeler ekranınıza yansıyor. Önünüze açılan ekranla aynı anda hem yazı yazabilir hem toplantı yapabilir hem de F1 seyredebilirsiniz. Tamamen gözler, eller ve sesle komut verilen başlığı kullanmaya başlamadan önce göz kalibrasyonu yapıyorsunuz. İleri seviye bir eye tracking cihazı bu, göz ve el hareketleriniz cihaza tanımlanıyor. Cihaz nereye baktığınızı takip ediyor ve siz baş ve işaret parmağınızı kullanarak uygulamaları açıyorsunuz. Özel olarak üretilmiş micro-OLED ekran 4K’dan daha da mükemmel bir seyir sunuyor. İster piyano çalın, ister bir ameliyathanede beynin katmanlarını inceleyin, ister Ay’da yürüyün, isterseniz NBA maçlarını gerçek zamanlı olarak tribünde seyredin. Tam yol ileri! 

Hayallerinizi gerçekleştirmenin fiyatı 3500 dolardan başlıyor. Başlık şimdilik sadece ABD’de satışa sunuldu. Türkiye ve diğer ülkelerde satışa ne zaman çıkacağı belli değil. Çin’de ise başka bir isimle satışa çıkması bekleniyor çünkü Huawei, Vision Pro markasının adını 2031 yılına kadar satın almış. Başlığın içinde iki silikon çip, 600 uygulama ve oyun var. Ancak Youtube, Google, Meta, Netflix, Spotify gibi dijital dünyanın devleri Apple Vision Pro’nun çıkış versiyonu için bir uygulama üretmeyeceklerini duyurdular. Hatta Netflix’in eş CEO’su Greg Peters, Vision Pro’nun pazarının çok küçük olduğu ve getiri sağlamayacağı için buraya yatırım yapmayacaklarını duyurdu. Amazon Prime, Apple TV, Disney Plus 3D içeriklerle cihazda yer alıyor. Dünya devleri şimdiden Vision Pro’ya mesafeli dururken Efe Çakarel tarafından kurulan ve 2023 App Store ödüllü MUBİ de Vision Pro’ya erişimi olan uygulamaların arasında yer aldı. 

Cihazı deneyenler başlığın ağır, pil ömrünün kısa ve gün içinde kullanımının zahmetli olduğunu söylüyor ama kusursuz görüntü deneyimi yanında bunlar devede kulak kalıyor.  Cihazın satışa çıkmasıyla sokakta, metroda, işyerinde Apple Vision Pro deneyenlerin videoları da bir bir önümüze düşmeye başladı. 

Ayrıca komplo teorisyenlerinin özel dizisi Simpsonlar bu kez karma gerçeklik gözlüğü Vision Pro’yu da bildi diyorlar ama dizinin bahsi geçen bölümü 2016 yılında Oculus Rift’in piyasaya çıkışından sonra yayınlanmıştı. 

Apple Vision Pro adından da anlaşılacağı gibi profesyonel bir ürün ve dolayısıyla fiyatı pahalı, önümüzdeki beş yılda iki ile dört milyon adet satılması öngörülüyor. Karma gerçeklik gözlüğünün bu ilk versiyonundan birkaç yıl sonra güneş gözlüğü gibi kolay kullanımlı ve 1500 doların altına inecek cihazların üretilmesi öngörülüyor. Bakalım yapay zekâ ve arttırılırmış gerçeklikle çevrilen biz faniler bu yeniliklerle nasıl başa çıkacağız. Yoksa sokakta Daft Punk gibi gezmeye alışacak mıyız?

Bu yıl kim boynunda Eiffel’i taşıyacak?

Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları için neredeyse hazır. Bu yıl Paris üçüncü kez yaz Olimpiyatları’na ev sahipliği yapacak. Bu hafta Olimpiyat madalyaları tanıtıldı. Modanın başkenti farklılığını yine ortaya koymuş, öyle ki Paris Oyunları’nın madalyaları ünlü mücevher evi Chaumet tarafından dizayn edilmiş. Chaumet 1780 yılında kurulmuş aristokratlar için mücevher üreten bir marka, Napolyon’un eşi Josephine’in kuyumcusu. Marka 1999 yılında LVMH gruba katıldı.

Eiffel Kulesi Paris’in en bilinen sembolü. 1889 yılında inşa edilen Eiffel Kulesi özel bir tür demirden kaynak kullanılmadan sadece cıvatalarla inşa edildi. Yıllar içinde kulenin korozyona uğrayan metal parçaları değiştirilerek tadilat yapılmış ve orijinal metal parçalar ise o zamandan bugüne özel olarak saklanmış. İmparatoriçe Josephine’in kuyumcusu Chaumet tarafından tasarlanan Olimpiyat madalyalarının bir yüzünü Eiffel Kulesi’nin bu orijinal parçaları süslüyor. Fransa’nın coğrafi şeklini temsilen altıgen olarak dizayn edilen kulenin parçaları madalyaların tam ortasına mıhlanmış. Madalyaların diğer yüzünde ise 2004’ten beri Olimpiyat madalyalarını süsleyen Nike figürü Acropolis ve Eiffel Kulesi ile birlikte yer alıyor. Bakalım Chaumet’nin bu özel koleksiyonu bu yaz kimin boynuna takılacak?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.