Akbank ile Toplum Gönüllüleri Vakfı'nın işbirliğiyle hazırlanan 'Akbank Güzel Yarınlar Hareketi'nin ikinci yılı için deprem bölgesinde Malatya'daydık. Depremden etkilenen gençlerin birlikte başarmaya çalıştıkları şeyler çok etkileyiciydi.
1999 yılındaki 17 Ağustos depreminin üzerinden 25 yıl geçti. Deprem bu coğrafyanın kaderi, şüphesiz ki depremle birlikte yaşayan birçok ülke var. Kocaeli depreminin üzerinden çeyrek asır geçti, artık bir milli güvenlik sorunu haline gelen deprem için kafa yorduk mu?
Ne yapıyoruz? Hazır mıyız? Tüm bunlara verilecek cevap maalesef ki hayır! Çeyrek asırda hala önlem almadık, çürük binaları yıkmak yerine imar affıyla onları yasal hala getirdik. 25 yılda almadığımız önlemlerin faturasını yine bize kesildi, 6 Şubat 2023 depremini yaşadık.
Antakya, Malatya, Adıyaman, Gaziantep en çok kayıp yaşanan iller oldu. Bu depremde resmi kayıtlara göre 53.537 kişi öldü. 107 bin kişi yaralandı, toplam 120 bin kilometre kare alan bu depremden etkilendi.
Bugün depremin üzerinden neredeyse iki yıl geçmiş olmasına rağmen bölgede hala konteyner evlerde yaşayanlar, yurtları yıkıldığı için online eğitime devam eden öğrenciler, yurtları hasar gördüğü için 2-3 kişilik odalarda 6 kişi kalmak zorunda olan gençler var.
Türkiye’de üniversite öğrencilerinin %62’si yaşadıkları şehirlerden farklı bir şehirde üniversite okuyor. Üniversite öğrencilerinin bir numaralı sorunu hala barınma. Yurt sayısı yeterli değil. Şartlar ne olursa olsun bunlar bizim çocuklarımız, bu topraklar bizim, ne olursa olsun her şartta biz bu ülkeyi düze çıkaracak bu gemiyi birlikte yüzdüreceğiz.
Çarşamba günü Akbank, Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) ile 6 Şubat depremlerinden etkilenen bölgedeki gençlerin gelişimine katkı sunmak ve toplumsal iyileşmeyi desteklemek için başlattığı Akbank Güzel Yarınlar Hareketi’nin ikinci yılında Malatya’daydık.
Toplantıya Akbank Marka ve İletişim Başkanı Beril Alakoç, TOG Genel Müdürü Ayşe Kırımlı ve Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı katıldı. Akbank ve TOG iş birliğinde yapılan çalışmaların ilk yılında depremden en çok etkilenen beş ilde, 10 binden fazla gence ulaşılmış.
Projenin bu yeni döneminde, gençlerin yaşamda başarılı olmalarına katkı sağlamak amacıyla finansal okuryazarlık ve iletişim becerileri gibi konularda eğitimler sunulacak. Akbank Marka ve İletişim Başkanı Beril Alakoç’un verdiği bilgiye göre aynı zamanda kariyer planlama programıyla Akbank çalışanları gönüllü olarak CV hazırlama, mülakat teknikleri ve iş hayatına hazırlık gibi alanlarda gençlerin yanında yer alacak.
Üniversiteli gençlerin kariyer yolculuklarına katkıda bulunmak, onlara iş dünyasına hazırlık, finansal okuryazarlık ve sanatsal beceriler gibi farklı deneyimler kazandırmak hedefleniyor.
Projenin ikinci yılında üniversitelerdeki 12 bin gence kariyer ve yaşam becerileri kazanmalarında destek olmayı planlıyor. Adıyaman, Hatay, Malatya ve Gaziantep’te bir yıl süreyle 5 üniversitede devam edecek çalışmalarda gençlere iş dünyasına yönelik yetkinlikler, finansal bilgi ve yaratıcı deneyimler alanında destek sunulması planlanıyor.
Akbank Güzel Yarınlar Hareketi’nin proje ortağı TOG Genel Müdürü Ayşe Kırımlı’nın proje hakkında görüşleri de şöyle:
‘Tüm Türkiye’ye yayılan bir dayanışma örneğiyle afetten etkilenen gençlerin sosyalleşmelerinde, yeteneklerini geliştirerek güçlü bir gelecek inşa etmelerinde yanlarında yer alıyoruz. Programın ilk yılında konteyner kentlerde yaşayan gençler, sıkışmışlık duygusundan çıkıp kendilerini ifade etme fırsatı buldu. Aynı zamanda eğitim ve meslek seçiminde güçlü bir destek aldılar. İkinci dönemde ise üniversiteli öğrencilerimize kampüslerde, onlara ait alanlarda gelişim olanakları sunuyoruz. Kariyerlerini güvenle şekillendirmeleri için çok çeşitli imkanlar sağlıyoruz. Bugün, gençlerin hayallerinin önündeki engelleri kaldırmak, onları topluma yeniden kazandırmak hepimizin sorumluluğu olmalı.’
Akbank Güzel Yarınlar Hareketi’nin sunduğu temel eğitimler arasında sanat da var bu konuda gençleri 52 yıllık deneyimiyle Akbank Sanat destekliyor. Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı’nın verdiği bilgiye göre projenin ilk yılında gençlerden büyük ilgi gören yaratıcı atölyeler bu yıl üniversite öğrencilerine yönelik olarak geliştirmiş.
Bu kapsamda gençler Akbank Sanat’ın katkısıyla sunulan “Stop Motion Animasyon” atölyesinde kapsamlı bir eğitimle animasyon film yapımını öğrenip program sonunda senaryodan seslendirmeye her aşamasını tasarladıkları animasyonlara hayata geçirecek. “Kısa Film” atölyesinde ise gençler eğitmenlerin rehberliğinde senaryo yazımından çekim ve ışık kullanımına kadar tüm kısa film yapım süreçlerini uygulamalı olarak öğrenecek. Eğitimin sonunda bu projeden yapılmış eserler arasından seçilen filmler Akbank Kısa Film Festivali programına dahil edilecek.
Malatya İnönü Üniversitesi kampüsünde öğrencilerin hizmetine giren bu projeyi yerinde ziyaret ettik. Projeye her bölümden birçok öğrenci katılıyordu, kimi hemşirelik, kimi mühendislik kimi gazetecilik okuyordu. Öğrencilerin hazırladığı animasyon filmlerin yapım aşamasını da izledik.
Gençler çeşitli materyallerden kurdukları setlerde kendi animasyon filmlerini çekiyorlardı. Öğrencilerin eğitmeni Barış Karayazgan bize öğrencilerin tamamladığı animasyon filmleri izletti. Öğrenciler 3D yazıcıda yaptıkları minik gemileri Beril Alakoç ve Ayşe Kırımlı’ya verirlerken Beril Hanım projenin mottosunu buldu, ‘bu gemiyi birlikte yüzdüreceğiz gençler’ dedi.
Bu arada Beril Hanım’dan bambaşka bir şey daha öğrendik, Akbank Genel Müdürlüğü’nün 33 katlı binasında bir süredir devam eden bir yenileme çalışması yapılıyormuş. Bu yenileme deprem bölgesi için bir ileri dönüşüm projesine dönüşmüş.
Merkez binadan sökülen masif ahşap malzemeler kutulanarak İskenderun’a gönderilmiş. 33 tır dolusu ahşap ofis malzemesini İskenderun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki öğrenciler buraya kurulan bir atölyede okul malzemesine dönüştürüyormuş.
Şu ana kadar 7 bin 200 mobilya yapılmış ve bunlar Hatay’daki 650 ilköğretim okuluna, okul malzemesi olarak teslim edilmiş.
Bu ülkenin pırıl pırıl gençlerinin daha eşit, daha güçlü ve daha umut dolu bir geleceğe adım atmaları için onları desteklemeye, onların yanlarında olmaya ve Türkiye’nin geleceğini şekillendirecek bu gençlere yatırım yapmaya devam etmeliyiz. Hepimiz aynı gemideyiz!
6 Aralık 2024 - Cumhuriyet Çocukları Z Kuşağına Umudu Hatırlattı
1 Aralık 2024 - 16. Yüzyılda bir papaz, 21. yüzyılda bir papazın kızı Avrupa tarihini değiştirdi
17 Kasım 2024 - Bu gemiyi birlikte yüzdüreceğiz
10 Kasım 2024 - Nuri Şahin Beşiktaş’a transfer olsa kimin takım arkadaşı olacaktı?
3 Kasım 2024 - Hangi sergi daha açılmadan 32 bin bilet sattı?