Herkes siyasetten bıktı ama seçime de 72 gün kaldı!

21 Ocak 2024
CHP adayı Ekrem İmamoğlu(sağda) ile AK Parti adayı Murat Kurum (solda)

Seçimlere 72 gün kaldı.

Teknik açıdan hazır mıyız bilmiyorum ama ruhen kimse yeni bir seçim ortamına hazır değil.

Sokakta kiminle konuşsam, herkes siyasetten bıkmış üstelik sandığa gitmeyeceğini söyleyenlerin sayısı azımsanmayacak kadar fazla. 31 Mart seçimlerine böyle bir yılgınlıkla giriyoruz. Hangi lider seçmenini nasıl ikna ederek sandığa getirebilecek hep birlikte göreceğiz.

Seçim yarışının en çetin geçmesi beklenen İstanbul’da bile heyecan yok. Çünkü toplumun gündemi geçim sıkıntısı. Herkes eriyen maaşlar ve her gün zamlanan fiyatlar karşısında ayakta kalma savaşı veriyor. Gündem seçim değil geçim! 

Geçen hafta AKP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı Murat Kurum’un ismini açıkladı. Teknokrat bir başkan adayı Kurum, seçim çalışmalarına garip bir şekilde rakibi Ekrem İmamoğlu’nun sloganı olan “heyecanımız var, gençliğimiz var” diyerek başladı! Kurum, Fatih Sultan Mehmet’in kabrini ziyaret ederek “İstanbul’da Fatih’in emanetine sahip çıkacağız” dedi. Oysa İstanbul göç idaresinin 18 Haziran 2023 tarihinde yaptığı açıklamaya göre İstanbul’da yabancı nüfusu 1 milyon 206 bin kişiye ulaştı. Dahası Fatih Sultan Mehmet’in ismini taşıyan Fatih ilçesi de dahil olmak üzere 10 ilçede 54 mahallede yabancı nüfusu %20’nin üzerine çıktığı için yabancıların ikametine kapandı. Murat Kurum o gün seçim kampanyasının bir kadın hareketi olacağını da söyledi ama yanında sadece erkeklerden oluşan bir topluluk vardı. Üstelik İstanbul Sözleşmesi gibi kadınları doğrudan ilgilendiren bir düzenleme de yine AKP tarafından feshedilmişti. Murat Kurum’un seçim kampanyasında bir tuhaflık yok mu sizce? 

Kurum’un rakibi Ekrem İmamoğlu yine tam saha pres İstanbul’un her noktasında halkla temas edeceğe benziyor. Yapılan son anketlerde İmamoğlu şimdiden Kurum’un 4 puan önünde. İmamoğlu’na kurulan kumpas videoları ifşa oldukça yerini daha da güçlendirecek. Ancak yapılan tüm yatırımlara rağmen Başkan’ın tek rakibi balık istifi metrobüsler, metroların çalışmayan yürüyen merdivenleri, zamanında gelmeyen otobüsler olacak.  

Adaylar açıklandıkça gözüm kadın başkan adaylarını arıyor. AKP şimdilik sadece 4 kadın adayı belediye başkanlığına layık görmüş CHP ise 41 kadın aday açıkladı. Bunların 3 tanesi büyükşehir belediyelerinden. Tekirdağ’da Candan Yüceer aday gösterildi. Yüceer, Malatyalı, tıp doktoru ve 4 dönem Tekirdağ milletvekilliği yaptı. Son genel seçimde milletvekili adayı olmadığını gördüğümüzde belediye başkan adaylığına göz kırptığını anlamıştık. Halkla teması iyi olan ve sevilen bir siyasetçi. Tekirdağ’ın ilk kadın belediye başkanı olmaya çok yakın. Yüceer’in karşısındaki rakibi ise Melek Mosso’yu konsere çıkardığı için partisi tarafından istifaya zorlanan Cüneyt Yüksel. Yüksel’in maklube yerken fotoları şimdiden sosyal medyada yayınlanmaya başladı. 

Bir diğer kadın büyükşehir adayı topuklu efe lakaplı Özlem Çerçioğlu, 4 dönemdir Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı yine yeniden aday! Ve bir kadın aday da Eskişehir’den Ayşe Ünlüce, efsane başkan Yılmaz Büyükerşen’den sonra Eskişehir o koltukta yeni bir isim görmeye hazır mı hep birlikte göreceğiz.

Seçim atmosferinde en ilginç rekabetin yaşanacağı yerlerden biri de Muğla olacak gibi görünüyor. Prof.Dr. Aydın Ayaydın AKP’den Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday gösterildi. Aydın Ayaydın Rekabet Kurulu’nun kurucu başkanlığını yaptı. Türkiye Bankalar Birliği Başkanlığı, Vakıfbank, Emlakbank, Şekerbank Genel Müdürlüğü gibi birçok görevde bulunan deneyimli bir bürokrat. Daha önce 2 dönem CHP milletvekiliği yaptı. Ayaydın’ın koltuğunun altında 2 yıl içinde Muğla’nın su ve ulaşım problemlerini çözecek projeler var. Yaz aylarında nüfusu büyükşehirlere ulaşan kentte temel altyapı sorunları halkı bezdirmiş durumda. Tekirdağ gibi Muğla’da iktidar tarafından cezalandırılan şehirlerden biri, CHP’ye oy vermenin cezası olarak bu şehirlerde yatırımlar minimumda tutuluyor.  AKP’nin Muğla’da Aydın Ayaydın hamlesi karşısında CHP hala bir aday adı açıklamadı. Oysa Muğla CHP’nin kalesi olarak görülen kentlerden biri. Kulislerde konuşulan birkaç isim gazeteci Tuncay Mollaveisoğlu ve Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras. Ancak Muğla’da Aydın Ayaydın gibi güçlü bir bürokrat kartını kullanan AKP bu sefer CHP’yi zorlayacak gibi görünüyor. 

Ankara’da amirim aday!

Öneri 17 yaşında bir gençten gelmiş ve Etimesgut’ta Behzat Amir CHP’den belediye başkanı adayı gösterildi. Etimesgut gibi milliyetçi seçmenin yoğun olduğu bir ilçeye Erdal Beşikçioğlu aday gösterilince ilk itiraz Mansur Yavaş’dan gelmiş. Neden başka bir ilçe değil de milliyetçi seçmenin yoğun olduğu bir yerden aday gösterildiğine tepki göstermiş. Yerel seçimler ince ayar gerektiren bir denklem. Stratejik hatalar yapmamak gerek. Söz dönüp dolaşıp yine CHP’nin düşmana ihtiyacı yok, kendi içindekiler yeter sözüne geliyor sanki !

Gündemden kısa kısa…

*Dünya uzay denemelerini geçti artık uzay turizminden para kazanıyor. 55 milyon doları veren uzayda bir tur atabiliyor. Bu gezi turu vasıtasıyla ilk Türk parası devlet tarafından ödenerek uzay seyahatine gönderildi. Alper Gezeravcı şu anda uzay turunda! Oysa daha geçtiğimiz ağustos ayında Hindistan’ın Chandrayaan-3 keşif aracı Ay’ın üzerine iniş yaptı. Bu yolculuğun maliyeti 75 milyon dolardı. Hindistan uzay araştırmaları yapan diğer ülkelere kıyasla daha az maliyetle uzay araştırması yapmakla övünüyor. Gezeravcı’ya bu seyahati için ödenen parayla biz kendi uzay aracımızı yapamaz mıydık acaba? Alper Gezeravcı’nın bu uzay seyahati üzerine 

Ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez şu yazıyı yazdı: “Yapımında hiçbir katkımız olmayan, bize hiçbir katkısı olmayacak olan bir uzay gemisiyle bir Türk astronotu, uzay gemisinin sahiplerine 55 milyon dolar ödeyerek uzaya göndermekle neleri yapmaktan vaz geçtik sorusu alternatif maliyet kavramının iyi bir örneğidir.”

*Dünya Ekonomik Forumu’nun 54. Zirvesi bu hafta yapıldı. Davos zirvesinin bu yılki konusu, Rebuilding Trust/Güveni yeniden inşa etmek. Yaklaşık 40 ülkenin devlet ve hükümet başkanları ve 2800’den fazla iş insanı, akademisyen ve stk temsilcisi 300 oturum gerçekleştirdi. Görünen o ki post-truth bir dünyada güvenin kaybolduğu artık tescil edilmiş ki Davos zirvesi bu yok olan güvenin nasıl yeniden tesis edileceğinin tartışıyor. Yapay zekâ ise zirvenin en önemli gündem maddesiydi. Dünyanın en önemli başkanları yapay zekâ ve onun hayatımıza getireceği şeylerden endişeli. Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı’nın Davos izlenimlerini Bloomberg TV’den canlı yayında izledim. Faralyalı, Open AI’ın CEO’su Sam Altman’ın katıldığı bir toplantıdaymış. Altman’ın ofisinin duvarında “no one knows what happens next” yani “kimse bundan sonra ne olacağı bilmiyor” yazıyormuş. 

*Bugünlerde Paris’de bir şeyler oluyor. Maison Louis Vuitton’un Champs-Élysées Caddesi’ndeki ikonik mağazasının yanı başında dev bir LV monogram sandık yükseliyor. 107 numaralı bu bina aslında tarihe de tanıklık etmiş bir yapı, 1898’de otel olarak inşa edilmiş. Ünlü casus Mata Hari bu otelin 113 numaralı odasında tutuklandı ve sonra vatana ihanetten öldürüldü. Mahler de bir dönem burada kalmış, bina daha sonra HSBC genel merkezi olarak kullanılmış. Bugünlerde Paris’e gidenler Champs-Élysées Caddesinde yerleştirilmiş bu dev metalik LV sandığa bakakalıyorlar. Burası Futur Hôtel Louis Vuitton yani LV markasının ilk oteli olarak 2026 yılında açılacak. LV 2022 yazında St.Tropez’de açtığı ilk restoranından sonra konaklama sektörüne de bu otelle giriş yapıyor. 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.