Sora, 804 numaralı mahkûmun seçim zaferinin videosunu yap! 

18 Şubat 2024

Artık sabah uyandığınızda Sora’ya yazarak rüyalarınızı canlandırabilirsiniz. 

Sora ne mi? 

Apple Vision Pro’yu daha yeni, geçen hafta yazmıştım ki dün bir teknolojik ürün daha hayatımıza girdi. ChatGPT’nin geliştiricisi Open AI yeni yapay zekâ ürünü Sora’yı tanıttı. 

Sora yazılı metinle verilen komutlarla video oluşturan bir yapay zekâ ürünü. 

Yapay zekaya hareket halindeki fiziksel dünyayı anlama ve simüle etme öğretilmiş, o da bunları uygulayarak bir dakikalık videolar hazırlamaya başlamış. Ancak Sora henüz genel kullanıma açılmadı, şu anda şiddet ve cinsel içerik tehlikesine karşı belirli profesyoneller tarafından test ediliyor. 

Metne mesela şöyle bir şey yazıyorsunuz; “California Big Sur sahilinde kayalıkların üstünde bir deniz feneri hayal et. Hava rüzgârlı ve açık olsun, dalgalar kıyıya vursun, dalgaların sesini duyalım.” Yapay zekâ Big size Sur sahiline benzer bir gerçeklikte ancak gerçekte olmayan bir deniz feneri videosu hazırlıyor. 

Sora sadece video değil animasyon da yapıyor, bu teknoloji sayesinde kendi Avatar dünyanızı video olarak oluşturabiliyorsunuz. Sora ile oluşturulmuş videoları gördüğünüzde nasıl bir geleceğin bizi beklediğine şaşıracaksınız.

Ve tabii ki siyaset de yapay zekadan nasibini aldı. Yapay zekâ ile seçim kazanılır mı? Kazanılırmış, yaşayarak öğrendik. 

Pakistan’ın eski Başbakanı İmran Han 8 Şubat’ta seçimlerden zaferle çıktı. Ancak İmran Han hapisteydi. Seçim öncesi her tür propaganda yolu kendisine kapatılmıştı öyle ki parti logosu olan kriket sopası bile yasaklanmıştı. 

Birçok yasakla karşılaşan İmran Han’ın partisinden adaylar seçime bağımsız olarak katıldı. Ancak bir sorun vardı. Miting ve propaganda yapamıyorlardı. Televizyon ekranları İmran Han’ın yandaşlarına yer vermiyordu. 

Çareyi yapay zekada buldular. Jibran İlyas ve ekibi alışılmadık yöntemleri denemek istedi.

İmran Han’ın hapishaneden yolladığı notları ve daha önce yaptığı mitinglerden konuşmaları görüntüleriyle yapay zekâ kullanarak videolar oluşturdular. 

Sesini kopyaladılar, oluşturdukları video ve görüntüleri sosyal medya üstünden yaydılar. 

Sanal miting yapıp yasakları aşma yolunu denediler ve başarılı oldular. İlk Tik Tok mitingini gerçekleştirdiler.  17 Aralık’ta Streamyard üstünden ilk sanal mitingi yaptılar.  Bu mitingi beş milyondan fazla kişi mitingi izledi. 

8 Şubat’ta yapılan seçimlerde Adiala Cezaevi’nin 804 numaralı mahkûmu İmran Han’ın destekçileri mecliste en büyük parti olmayı başardı. 

Haydi Sora yapay zekâ ile kazanılan seçim zaferinin videosunu yap, partinin lideri 804 numaralı mahkûm olsun! 

Bu arada halen devam eden 60. Münih Güvenlik Konferansı’nda Adobe, Amazon, Google, IBM, Meta, Microsoft, OpenAI, TikTok ve X’in de aralarında olduğu 20 şirket aldatıcı yapay zekâ içeriklerinin 40’tan fazla ülkede dört milyardan fazla seçmenin oy kullanacağı bu yılki seçimlere müdahalesini önlemek için birlikte çalışma sözü verdi.

Birkaç yapay zekâ haberi ile bu seansı kapatalım. 

*Bir haber de bizden… ASELSAN yerli ASELCPT adlı yerli ve milli yapay zekâ projesini hayata geçireceğini açıkladı. 

*Yaşayan en pahalı heykeltıraşlardan Jeff Koons’un yaptığı bir heykel SpaceX’in uzay aracı ile Ay’a yollandı. Yolculuk başarıyla tamamlanırsa paslanmaz 125 çelik toptan oluşan heykel uzayda sergilenen ilk sanat eseri olacak. 

*Refik Anadol Londra’nın prestijli sanat galerilerinden Serpentine Gallery’de ‘Echoes of the Earth: Living Archive- Dünyanın Yankıları: Yaşayan Arşiv’ adlı sergisinin açılışını yaptı. Sergi Serpentine Gallerileri Konseyi üyesi Suzan Sabancı’nın düzenlediği davetle açıldı. Sergide mercan resifleri ve yağmur ormanlarının görsel verileriyle eğitilmiş bir yapay zekâ modelinin kullanıldığı bir deneyim sunuluyor.

Yapay dünyadan gerçek dünyaya dönelim mi artık? 

Trakya’nın altın topraklarında en güzel meyveler, en güzel ürünler yetişir. Çorlu’da şehrin içinde Bağlar diye bir semt vardır, biz çocukken burada gerçekten üzüm bağları vardı. Yıllar içinde o bağlar söküldü, yerine kocaman beton apartmanlar dikildi. O bağlardan geriye sadece ismi kaldı. 

Trakya’daki anason kokusunu kıskanan Dyonisos bu unutulan bağları yeşertmeye karar vermiş olmalı ki son yıllarda Trakya topraklarında bağlar yeniden yeşermeye başladı. Melen, Arcadia, Barel, Chateau Nuzun, Chamlıja, Chalpak, Gülor, Barbare, Umur Bey ilk aklıma gelen bağlar. 

Cumartesi gecesi gazetecilerin çoğunlukta olduğu bir grupla Four Seasons Hotel Aqua Restoran’da yemek yedik. Şef Görkem Özkan’ın enfes deniz ürünleri, tatlı şefi Serhat Başarır’ın leziz tatlıları damağımızda eşsiz tatlar bıraktı. 

Gecenin ev sahibi Four Seasons Otelleri Genel Müdürü Reto Moser ve eşi Naowarat Sriraksa idi. Kimler yoktu ki? Now’dan Doğan Şentürk, Selçuk Tepeli, Sözcü’den Deniz Zeyrek, İsmail Saymaz, İsmail Yılmaz, Özlem Gürses ve annesi Serpil Gürses, Mehmet Aslantuğ, Selçuk Yöntem, Walt Disney Company’den Onur Kumbaracıbaşı, Habertürk’ten Nagehan Alçı, CNN Türk’ten Semiha Şahin, Sevla Şener, Yalçın Pekşen, Nil Ataç. 

Gecenin konuğu 7Bilgeler Bağları’nın sahibi Bilge Yamen bize Türk bağcılığı ve üzümlerinen üretim koşulları hakkında bilgi verdi. Bilge Bey sadece Fransa’da değil dünya şarapçılığında çok önemli bir yeri olan önolog Prof.Dr. Denis Dubourdieu ve ailesi ile olan dostluğunu anlattı. 

O gece 7Bilgeler’in Bordeaux yakınlarındaki Côtes de Bourg’da Château Haut-Bajac adlı bir şato aldığını öğrendik. Ancak şatonun ismini “Château Dès Vu” olarak değiştirmişler. Sanırım bu değişiklikte Bilge Yamen’in göz doktoru olmasının da etkisi olmalı. 

Bu keyifli geceyi 7Bilgeler’den favorim Bias Priene Petit Verdot ve dostlarımla sohbet ederek kapattım.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.