Üreticinin enflasyonu tüketicininkinden 11,94 puan fazla
Ak Parti, Mehmet Şimşek'e sert yükleniyor. Hem gelirleri arttıracak vergi paketini eleştiriyorlar hem de harcamaların artmasını istiyorlar. En düşük emekli aylığının 10 bin liradan 12 bin liraya çıkarılması konuşulan formüllerden biri.
Vergi paketine AKP yönetiminden gelen itirazlar nedeniyle hâlâ son şekli verilemedi. Buna karşılık AKP yönetimi bütçeden yapılan harcamaları artırmak için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a baskı yapıyor. Dolayısıyla Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in işi de giderek zorlaşıyor.
Bakan Şimşek son dönemde istediği kararları Cumhurbaşkanı’nın onayından geçirmek için zorlanmaya başladı. Nedeni AKP’lilerden “oy kaybediyoruz” gerekçesiyle gelen taleplerin giderek artması. Buna karşılık aynı AKP yöneticileri özel sektörden gelen talepler üzerine vergi paketinde iş dünyasından alınacak ek vergilere de karşı çıkıyor.
Hazırlanan ilk vergi paketi taslağının kamuoyuna sızması tek tek maddeler üstünde tartışmalara, ilgili kesimlerin kendileriyle ilgili bölümlerine itiraz etmesine neden oldu. Bu itirazlar doğrudan Cumhurbaşkanına iletildiği gibi, parti yöneticileri kanalıyla da yine Cumhurbaşkanlığı’na gidiyor.
Daha önce kamuda tasarruf tedbirleri gündeme geldiğinde bu kez bakanlar ve bürokratlar devreye girmiş, tasarruf tedbirlerinin kuşa dönmesine neden olmuştu. Bu aşamada tasarruftan zarar görecek, daha doğrusu muslukları etkilenecek şirketlerin de devreye girip bazı maddeleri engellediği konuşuldu.
Vergi paketi konusundaki kavga ise daha büyük. Geçan hafta başında Bakan Şimşek iş dünyası temsilcilerine vergi paketini anlatmış, konuşmasının ardından parti toplantısı için Kızılcahamam’a gitmişti. Bakan Yardımcıları iş dünyası temsilcilerine paketteki maddeleri, gerekçelerini ve nasıl işleyeceğini, neden alındığını iletmiş, itirazları not etmişti.
Kulis haberlerine göre Kızılcahamam’da Bakan Şimşek’e yüklenen partililer olmuş, hatta enflasyonun hala düşürülemediğinden, iş kesiminin sıkıntısından, oy kaybının hızlandığından yakınıp faturayı ekonomi politikalarına yıkmışlar. Cumhurbaşkanı Cevdet Yılmaz Bakan Şimşek’i korumak zorunda kalmış.
Çalışma Bakanı daha önce sorulduğunda asgari ücrete zam yapılmayacağını, işçi emeklilerinde kök maaşın da artırılmayacağını söylemiş, bakanlıkta hazırlıklar ve hesaplar buna göre yapılmıştı. Ancak ortaya çıkan tablonun vahim olduğu da açıktı. 8 bin TL kök maaşı olan asgari emekli maaşı 10 bin TL’yi alıyor, ama kök maaş düzelmezse temmuzda zam alamayacak. Bu mağduriyetin giderilmesi gerektiği bir süredir konuşuluyordu, ama şimdiye kadar adım atılamamıştı. İşte son dönemde partiden gelen baskıların artması üzerine büyük ihtimalle asgari emekli maaşı 12 bin TL’ye çıkarılarak bu sıkıntı giderilmeye çalışılacak. Maaşın düşük olduğu kesin ama hiç olmazsa mağduriyet hafifletilecek.
AKP sözcüsü Ömer Çelik bu konuda çalışma yapıldığını, birkaç güne netleşeceğini söyledi. Çelik bunun OVP hedefleri içinde kalınmak şartıyla yapılacağını söyleyerek ekonomi yönetimini de zora sokmak istemediklerini belirtmek durumunda kaldı belli ki. Edindiğim izlenim kök aylığı 10 bin TL’nin altında olan işçi emeklileri için bir adım atılacak. Bunun maliyetinin tartışıldığını duyuyoruz. Bakan Şimşek’in bu mağduriyetin farkında olduğunu, düzenlemeye karşı çıkmadığını ama kök maaşlarla ilgili 2019’da yapılan yanlışlıklar nedeniyle kök maaşı artırmak yerine yine asgari emekli maaşını yükselterek sorunun giderileceği tahmin ediliyor.
Asgari emekli maaşının en haklı talep olduğu kesin. Sadece bununla yetinilse AKP tabanından haklı talep geldiği söylenebilir. Ancak gelen taleplerin ardı arkasının kesilmediği, hem şirketlerden gelen taleplerin, hem bölgelerle ilgili harcama taleplerinin bir hayli yoğunlaştığı belirtiliyor. Yani tüm bunların karşılanması halinde bütçe disiplininin korunması mümkün olamaz.
Piyasaların sıkışmaya başlaması şikâyetlerin AKP tabanına, oradan da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a doğru rahatsızlığın artmasına neden oluyor. Buradaki kritik nokta ise gelir artırımlarına karşı çıkarken harcama taleplerine AKP yöneticilerinden gelen destek. Böyle gittiği takdirde baz etkisiyle düşmeye başlayacak enflasyonun yeterince düşmediğine, bütçe disiplinin bozulduğuna şahit oluruz. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’in söylediği gibi bütçe açığının milli gelire göre bu yıl yüzde 5’in altına, 2025’te 3’e indirilmesi de hayal olur.
Bu arada sürekli ertelenen vergi paketinin tasarruf tedbirlerinin konuşulmasının ardından TBMM’ye geleceği söylenmeye başladı. Geçen ay geleceği söylenen paketin bu kez gelip gelmeyeceğini bilmiyoruz. Ayrıca paketin bir bütün olarak değil 2-3 parça halinde yeniden hazırlandığı, ilk paketin geleceği söyleniyor. “Nereden buldun” denen aşırı harcamaların sorgulandığı maddenin paketten çıktığı belirtilirken Şimşek’in pakette yapılan ayıklamaların mümkün olduğunca az olmasını sağlamaya çalıştığı konuşuluyor. Bakalım ne çıkacak?