Mücadele edecekleri enflasyona koydukları teşhis hâlâ sorunlu

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada enflasyondaki yükselişe karşı daha sıkı tedbirler almak gerektiğini söylemiş ama söz ettiği önlemler sorunun nedeninden çok sonuçlarıyla uğraşma eğiliminin devam ettiğini gösteriyor.

6 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Yıllık enflasyonun yükselmesi hayat pahalılığı ile mücadelemizi daha sıkı yapmamızı gerektiriyor” demiş. Bu sözlerden yola çıkarak, bundan sonra örneğin faiz oranlarının sert yükseleceğini, sıkı para uygulamasının sertleşmesini bekleyebilirsiniz. Ancak enflasyonun nedenleri konusunda söylenenler ise sıkı mücadele edecekleri enflasyon konusundaki teşhisin hâlâ sorunlu olduğunu gösteriyor.

Dün Kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada Erdoğan, uzun zamandır üzerinde çalıştıkları orta vadeli programın bugün açıklanacağını söylemiş. Orta vadeli program konusunda bir şeyler söylemek gerekiyor. Öncelikle; 5 yıllık yeni kalkınma planı açıklanmadan orta vadeli programın açıklanmasının yanlış olduğu ortada. 5 yıllık plan içinde yer alacak üç yılı içerecek programın plana göre yapılması gerekirken, işin tersinden yapılması işin ciddiyetini azaltıyor.

Yanısıra OVP’nin uzun zamandır merakla beklendiği gözönüne alınırsa, bu programda ekonomi çevrelerinin beklediği radikal önlemler ve yapısal tedbirler yer almadığı takdirde hayal kırıklığı yaşanması kaçınılmaz olur. Bu programda örneğin Merkez Bankası bağımsızlığı için ciddi tedbirler yer almazsa, bütçe disiplininin baştan yok eden mevcut karar mekanizmalarının değiştirileceği söylenmezse güven vermesi mümkün değil. Umarız biz yanılırız; rasyonel ekonominin ihtiyacı olan yapısal tedbirler ve düzenlemeler OVP’de yeralır.

AKP iktidarının ekonomide güven vermek için, şeffaf ve öngörülebilir, kurumsal yapısı sağlam bir idari yapı kurması gerektiğini artık görmesi gerek. Ama belli nedenlerle, tek kişinin yönetimini korumak için, bu temel eksikliği yine görmezden geleceklerdir diye düşünüyorum.

Enflasyon için teşhisler

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada enflasyondaki yükselişe karşı daha sıkı tedbirler almak gerektiğini söylemiş ama söz ettiği önlemler sorunun nedeninden çok sonuçlarıyla uğraşma eğiliminin devam ettiğini gösteriyor.

Aslında enflasyonun nedenleriyle ilgili söyledikleri asıl sorunlu olan. “Siyasette kifayetsiz ve muhteris iklim” tanımı yapan Erdoğan, “Ev, araba, hizmetine fahiş fiyatlar isteyerek enflasyonla mücadelemize zarar verenleri, işte bu zehirli iklim yoldan çıkarmaktadır’ demiş. “Sinsi operasyonların kol gezdiği sosyal medya” dan etkilenerek bu furyaya katılanların sayısının az olmadığını kaydeden Erdoğan, “Hayat pahalılığı ile mücadelemizin önünde en büyük nakısa (eksiklik, kusur) tıpkı zehirli hava gibi her yere yayılmasıdır” şeklinde konuşmuş.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.