Seksi ‘Laz Kızı’ cepleri boşaltıyor

Cinselliği ön planda tutan erkekler için bağlılık ve bir ilişkinin sorumluluğunu üstlenmek gittikçe zorlaşıyor. 'Laz Kızı' daha başlangıç. Gelecekte daha atraksiyonlu işler göreceğiz.

3 Aralık 2023
Online platformlarda eğlenip kafa dağıtmak, gerçek ilişkilere zaman ve emek harcamaktan çok daha kolay. Fotoğraf: Shutterstock

Geçen hafta ‘Laz Kızı’nın müstehcenlikten gözaltına alındığında TikTok’ta göğsünü açarak 100 bin lira  topladığı iddia edilmişti. TikTok canlı yayınlarına ilişkin bir Forbes incelemesi onbinlerce izleyicinin takip ettikleri kişileri TikTok hediyeleriyle ödüllendirdiğini gözler önüne seriyor.

Aslında Tik Tok bir nevi striptiz kulübüne gitmenin dijital eşdeğeri. Tek farkı bu şovların dünyanın her köşesindeki izleyicilere açık bir çevrimiçi forumda gerçekleşiyor olması. Taleplerin bir kısmı gayet açık; kadınların birbirlerini öpmelerini, bacaklarını açmalarını istemek gibi. Bazı talepler ise daha dolambaçlı, bir kadının ayaklarını görmek için “pedikürünü kontrol et veya popo göstermesini sağlamak için “duvarında bir örümcek var, dön bak” demek gibi. Karşılığında çiçekler, kalpler, dondurma külahları ve lolipoplar gibi nakde çevrilebilecek sanal hediyeler yağdırılıyor.

Veri analizi firması SensorTower’a göre TikTok kullanıcıları, 2021’de uygulamada bir önceki yıla göre 1 milyar dolar artışla 2 milyar dolardan fazla harcadı. TikTok, bunun ne kadarının özellikle TikTok Live aracılığıyla harcandığına dair yorum yapmayı reddediyor. Gerçek zamanlı yayınları izleyenler, satın almak için kullanabilecekleri TikTok paralarını satın alabiliyor ve canlı yayın sunucularına dijital hediyeler gönderebiliyor.

Bu kadar popüler olmasının nedenlerinden biri video tabanlı olması,çoğunlukla 15 saniyelik kısa videolar içermesi dolayısıyla günümüz insanının giderek kısalan dikkat aralığına hitap etmesi. En önemlisi de çok akıllı bir algoritmanın akışınızda (yani siz gezinirken görünen videolar) daha önce etkileşimde bulunduğunuz veya izlediğiniz videolara göre tercihlerinizi belirleyip “size özel” bir sayfa oluşturması. Daha önce ‘Laz Kızı’ hesabında vakit geçirmişseniz buna benzer hesaplar da karşınıza çıkacak anlamına geliyor.

Online cinsel davranışlar üzerine yapılan yeni araştırmalar, özellikle cinsellikte heyecan ve yenilik arayanlarda, cinselliği bir yarış ve skor tabelası olarak görenlerde bu kullanımın daha yoğun olduğunu gösteriyor. Tabii TikTok da hediyeler dağıtanlar genellikle bunun çok büyük bir sorun olduğunu düşünmüyor. Daha çok can sıkıntısında, bir ayrılık sonrası kafa dağıtmak için bu videoların streslerini azalttığını belirtiyor. Eşleriyle olan seks hayatlarının, izledikleri videonun heyecanıyla karşılaştırılamayacak kadar sıkıcı ve tatminsiz hale geldiğini düşünüyorlar. Sıklıkla diğer önemli faaliyetlere veya sorumluluklara boş verip Tik Tok’da çok fazla zaman harcadıklarını fark ediyorlar, işyerinde patronun dikkatini çekmek pahasına.

Kabul edelim, azıcık göğüs gösterilme de olsa, bayağı çıplaklık da olsa seks iş yapıyor ve para kazandırıyor. Hatta dünyanın en popüler Instagram fenomenleri üzerinde yapılan bir araştırma, büyük şirketler tarafından ürünlerini tanıtmak için vücutlarını sergileyenlere daha fazla para ödendiğini ortaya çıkarıyor.

Hollanda’daki Rotterdam Erasmus Üniversitesi’nde profesör olan Sonia Gaenssle, moda, fitness, yemek, müzik ve sanat kategorilerinde en iyi 500 Instagram yıldızının görsellerini analiz ettikten sonra bu sonuca ulaşıyor. Seksin dikkat çektiğini inkar etmek mümkün değil. Çıplaklığın bir pazarlama tekniği olarak kullanıldığı ilk reklamlardan biri ‘Pearl Tobacco’ adlı bir şirkete aitti.

Pearl tütün şirketi reklamlarında çıplaklığı kullanan ilk markalardan biriydi

1871 yılında marka, ambalajında çıplak bir kadın vücuduna yer verdi. Bu görüntüler bayağı bir heyecan yaratınca diğer şirketler cinsel görüntüleri bir satış taktiği olarak benimsemeye başladı. Ne de olsa müşterilerin ve potansiyel alıcıların dikkatini çekmek çoğu zaman satış işinin yarısı.

Diğer taraftan sosyal medyadaki reklamlar veya pazarlama kampanyaları cinsel imalar veya kışkırtıcı pozlar içerebiliyor ancak nadiren müstehcen içerik sınırının ötesine geçiyor. Zaten bu sınır kime göre neye göre. Ayrıca bu sosyal platformların hesapları askıya alması riskini göze almak zor.

Ancak düşük maliyetli cinsel tatmin konusu bana anneannemin bir lafını hatırlatıyor: “Sütü bedava verirsen, kimse ineği satın almaz!” Yani cinselliği ön planda tutan erkekler için bağlılık ve bir ilişkinin sorumluluğunu üstlenmek gittikçe zorlaşıyor. Onun yerine cepleri boşaltmak ve Laz Kızı ve benzerlerini zenginleştirmek daha kolay geliyor. Gelecekte bizi bol miktarda farklı Laz Kızı versiyonlarının atraksiyonları bekliyor. Bunlardan bazıları da X’te TT olup kısa sürede kendini polis nezaretinde karakola giderken bulabilir.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.