Sevgili İrem, eşim seks bağımlısı ne yapacağımı şaşırdım

Instagramınızı kurcalayıp hesap kapattıranlar, "seks bağımlısıyım" diyerek sadakatsizlik yapanlar, partnerini cinsel ilişkiye zorlayanlar... Bu hafta sorular sizinle ilgili. Cevaplar her zamanki gibi İrem Hattat'tan.

20 Ocak 2024
Seks bağımlılığı ile sadakatsizlik nerelerde kesişir nerelerde ayrılır?

İrem Hanım merhaba,
Eşimin bir seks bağımlısı olduğunu düşünüyorum. Olmayacak insanlarla cinsel ilişki yaşıyor ve sonra büyük bir üzüntü ile gelip bana anlatıyor. Kendinden nefret ettiğini, bir daha tekrarlamayacağını söylüyor. Ama yine aynı şey oluyor. Ben de ne yapacağımı şaşırdım, terk etmeyi düşünüyorum. Ne önerirsiniz?

Değerli okurum,
Eşinden uçan kaçan kurtulmuyor, sonra da gelip sana duygu sömürüsünde mi bulunuyor:) Bizde de Michael Douglas ve Hugh Grant’den sonra seks bağımlısıyım demek moda oldu. Acaba eşin yolunu bulmuş, bunu sadakatsizlik için bahane olarak mı kullanıyor?

‘Seks bağımlılığı’ terimini kompülsif, kontrol edilemeyen cinsel istismarları tanımlamak için kullanıyoruz. Yani sadakatsizlik bir yana kontrol etmeye veya durdurmaya çalışsa da kişi pornografi izlemeyi, kompülsif mastürbasyon yapmayı veya başka bir kişiyle cinsel ilişkiye girmeyi bırakamıyor. Bu düşünceler hayatını, düşüncelerini ve ilişkilerini tüketiyor. Acaba senin eşinde sadece fazla! yüksek bir cinsel dürtü mü var, yoksa bir bağımlılık şeklinde başa çıkamadığı bir durum mu yaşıyor.

Tıpkı uyuşturucu ve alkol gibi, seks bağımlılığı olan kişiler de sürekli olarak bir sonraki zirveye nasıl ve ne zaman ulaşacaklarını ararlar. Tabii ki güvensizlik hissetmen çok normal. Eşinin davranışı aynen Emel Müftüoğlu’nun şarkısı var ya Hovarda: “Sen arada sırada uğra bana / Hovardayım diye kıyma bana “ . Yine de en iyisi bir uzmanla görüşün, değerlendirmesini alın. Sonrasında evlilikleri bozması kolay, onun yanında olup beraber çözebilir misiniz ona bak derim.

İrem Hanım Merhaba,
Erkek arkadaşım Instagram hesabıma girmiş ( ben şifreleri vermedim, nasıl girdiğini bilmiyorum). Bir gece ben iş için şehir dışındayken alkol alıp başka kız ve erkek arkadaşlarımla eski yazışmalarımı okumuş. Onu asla aldatmamış olmama rağmen, eski konuşmalarımdan güveninin sarsıldığını, hesabımı kapatıp tekrar başka kapalı bir hesap açmamı söyledi. Ben de kapattım. Ama yeniden alkol aldığında bu olayı gündeme getirir mi, kapatır mı, farklı yorumlar mı endişe ediyorum. 

Değerli okurum,
Her şeyden önce belli ki şüpheci ve güvensiz biri. Sen şifreleri vermeden hesaplarına nasıl da uğraşmış, girmiş, Görevimiz Tehlike’deki Tom Cruise gibi:) Bu konunun kapanmadığından emin olabilirsin. Bir sonraki iş seyahatinde aynı şeyleri bekle. Üstelik şimdi ona senin üzerinde büyük bir kontrol gücü verdin. Bir sonraki sefer bir iş arkadaşın, bir spor hocan bu kıskançlık krizine sebep olabilir. Her sorun çıktığında onun dediği şekilde hayatını düzenleyecek misin? Abdestinden şüphen yoksa derler, yani kendinden eminsen bir süre sonra bu kontrol seni sıkacaktır gibime geliyor. Bir ilişkide sürekli diken üstünde durulmaz ki, ne zaman içecek, ne zaman beni sadakatsizlikle suçlayacak diye. Şu an onun istediğini yaptığın için her şey yolunda gözükse de iyi düşün derim.

İrem Hanım Merhaba,
28 yaşındayım ve yakın zamanda bekaretimi altı aylık erkek arkadaşımla kaybettim. Bu olmadan önce hem kişisel hem de dini nedenlerden dolayı evlenene kadar bekleyeceğime karar vermiştim. Erkek arkadaşım ahlak kurallarımı tamamen anladı ama birlikte sadece bir ay geçirdikten sonra sınırları zorladı ve ben onu durdurmadım. Ancak çok pişman oldum. İlişkimiz evliliğe gidiyor ama hâlâ yaptığımızın yanlış olduğuna inanıyorum. Yalan söylemekten nefret ediyorum, özellikle de aileme. Seks yapmadığımız zaman çok inciniyor ama artık istemiyorum. Ona cinsel ilişkimize son vermek istediğimi nasıl söyleyebilirim?

Değerli okurum,
Sanki biraz geç kalmışsın gibi:) Hani eskiler tohuma kaçmak derdi:) Şaka bir yana, ister ilk kez yakınlaşıyor ol ister bir ilişki içinde ol, seks yapmak isteyip istemediğini, ne zaman ve nasıl seks yapmak istediğini seçme hakkına sahipsin. Cinsellik her iki tarafın da gönüllü, zorlamasız anlaşmasını gerektirir. Bir kere rıza göstermiş olman, şimdi rahatsızlık hissederek devam etmeye zorunlu olduğunu göstermez. Erkek arkadaşının “sınırları zorladığını” ve “onu durdurmadığını” söylüyorsun. Rahat olmadığın bir şeyi yapması veya baskı yapması doğru değil. Bence bu yazdıklarını ona sakin bir dille anlat. İsteklerini ve nedenlerini, özellikle de ilk seks yaptığınızdan bu yana neyin değiştiğini, o ilk seferden sonra nasıl hissettiğini açıkla. Seni gerçekten önemsiyorsa, senin kararına saygı gösterecektir. Siz de evliliğe kadar birbirinizi daha iyi tanımaya, kaliteli zaman geçirmeye çalışın. İlişkinizi kuvvetlendirin.

Bana cinsellikle ve ilişkilerinizle ilgili her türlü sorunuzu [email protected] adresine yazabilirsiniz. Her hafta sorularınıza cevaplarımı burada okuyabilirsiniz.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.