21-01-2025
İsmet Berkan

Suriye’nin kuzeyi ısınmaya başlarken

Suriye’nin kuzeyi ısınmaya başlarken

Daha önce birkaç kez yazdım, Suriye’deki PKK/YPG’nin günleri sayılı ve zor bir kararla karşı karşıyalar. Ya kendilerini feshedecek ve sadece PYD olarak Suriye’deki siyasi sürece dahil olacak ya da çatışmaya girip yeni Suriye’nin “bölücü”sü olacaklar.

Ara formüller aradılar, örneğin PKK/YPG’nin askeri gücünün bir blok halinde Suriye ordusuna girmesini önerdiler, ama yeni Suriye yönetimi bunları kabul etmedi, PKK/YPG’nin dağılmasını, orduya katılmak isteyenlerin bireysel olarak başvurmasını istedi.

Şimdi PKK/YPG üstündeki baskının artmakta olduğunu görüyoruz son birkaç gündür. Bir kere iki ayrı yerde çatışmalar var.

Bunlardan birincisi PKK/YPG’nin terk etmek zorunda kaldığı Münbiç’in hemen doğusunda, Fırat nehri üstündeki Teşrin barajı ve civarında. Burada hep düşük düzeyli çatışmalar oldu ama son günlerde Türkiye destekli SMO ile PKK/YPG arasında gerçektek şiddetli çatışmalar var, bu çatışmalara sık sık Türk savaş uçakları, Türk SİHA’ları ve Türk topçusu da müdahil oluyor, PKK/YPG mevzilerini bombalıyor.

Harita bu sabah itibariyle Tişrin Barajı başta olmak üzere PKK/YPG ile çatışma olan alanları gösteriyor.

Dünün ilginç gelişmesi Türkiye’nin bu Teşrin barajından görece uzak bir yerde, Ayn İsa civarında hava bombardımanı yapmasıydı. Benzer şekilde Kobani etrafında bazı yerler de havadan vuruldu Türkiye tarafından.

İki gün önce ise Kobani’nin tam karşısındaki Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine askeri sevkiyat yapıldığı haberleri vardı. Zırhlı personel taşıyıcılar ve başka savaş araç gereçlerinin Suruç’a gelmesi genellikle TSK’nın sınır ötesi harekatlarıyla ilişkilendirilir.

Bu arada PKK/YPG’ye siyasi baskı da artıyor. Daha dün Ahmet Şara PKK/YPG’ye verilen sürenin dolduğunu söyledi. Ondan önce Suriye’nin yeni Savunma Bakanı PKK/YPG’nin Suriye ordusuna bir blok olarak katılma isteğini reddettiğini gazetecilere açıklamıştı.

Bu arada bölgedeki Amerikan varlığına ilişkin de çelişkili haberler geliyor. Bazı kaynaklar Amerikalıların kendi savaş araç gereçlerini Suriye’den çıkarmakta olduklarını söylüyor, ama Pentagon bunu doğrulamıyor.

PKK/YPG’nin silahlı çatışma içinde olduğu bir başka yer Türkiye’den çok uzakta, Suriye’nin güneydoğusunda Fırat nehri üstündeki Deyr Zor şehri ve etrafı.

Buradaki Arap aşiretler arkalarına yeni Suriye yönetimini de alarak PKK/YPG’ye karşı harekete geçti ve çatışıyorlar. Bölgede Amerikan savaş uçakları da fazlasıyla aktif, ama savaşa PKK/YPG lehine katıldıklarına dair bir bilgi henüz yok. Oysa birkaç hafta önce aynı yerde yine çatışma çıktığında Amerikan uçakları PKK/YPG güçlerine koruma sağlamıştı.

Bütün bu gelişmeler PKK/YPG için zamanın sahiden daraldığını gösteriyor. Trump yönetiminin göreve gelmesini beklediler ve bekledikleri gün geldi.

Bakalım yeni Amerikan yönetimi umdukları kalıcı korumayı sağlayacak mı? Suriye bu sebeple Arap-Kürt iç savaşına sahne olacak mı?

Trump’ın tam da “Bizim savaşımız değil” dediği bir durum var sanki Suriye’de.

Ankara Yenimahalle’de metrekaresi 117 bin liradan arsa alan şirket

Ankara Yenimahalle’de metrekaresi 117 bin liradan arsa alan şirket

Önemli bir özelleştirme ihalesinde dün nihai imzalar atıldı, Ankara’nın Yenimahalle ilçesinde Karayolları Genel Müdürlüğüne ait toplam 64 bin metrekare arazi, inanılmaz bir fiyata, 7,5 milyar liraya en azından benim daha önce adını bile duymadığım bir şirkete, Gamador İnşaat AŞ’ye satıldı.

Bu arazi özelleştirilmeden önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imar düzenlemesi yapılmış, arazinin satış değerini arttırması için yapılan düzenleme Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da imzalanarak yürürlüğe girmişti. Bugün bu düzenlemeye göre 64 dönüm arazide iki emsalle inşaat yapılabilecek.

Çok kaba bir hesap yapalım: 64 dönüm araziye 7,5 milyar TL verilmesi demek arazinin metrekare fiyatının 117 bin liradan yüksek olması demek. Doları 35 lira kabul edecek olsak metrekaresi 3350 dolar eder. Sadece araziden söz ediyoruz.

Gamador İnşaat mevcut imar düzenlemesine göre en azından 128 bin metrekare kapalı alan inşa edecek. Bodrum katlar emsal hesabına dahil olmadığı için yerin altında da büyük olasılıkla şirket kendine satılabilir mahiyette kapalı alan yaratacaktır.

Bir an için şirketin toplamda 200 bin metrekare kapalı alan yaratacağını varsaysak bile buradaki inşaatın sonunda satılacak evler ve iş yerleri bir hayli pahalı olacak. Kim alacak, nasıl alacak, hangi gelirleriyle alacak sahiden merak ediyorum.

Ama esas merakım 7,5 milyar liralık bir satın almaya imza atan şirkete ilişkin. Bu imzayı attıklarına göre ödeme güçlerine ve bankalardan finansman sağlama yeteneklerine güveniyor olmalılar.

Fakat şirketin sadece bu satın almada değil daha sonra inşaatı yapmada da finansman ihtiyacı mutlaka olacak ve finansman giderini de ekleyince 200 bin metrekare inşaat yapmayı başarsalar bile satış fiyatını ‘Ankara normalleri’ne getirmeleri çok da mümkün olmayabilir.

Emlak fiyatları geçen yıl enflasyon kadar artmadı. Buna karşılık inşaat maliyet endeksi de enflasyondan daha az arttı, ama emlak fiyat artışından daha yüksekti bu rakam.

Gamador İnşaat bizim bildiğimizden farklı bir şey biliyor olmalı ki emlak fiyatının gelecekte (mesela iki yılda) artacağını varsayarak bugün bu 7,5 milyar liralık imzayı atıyor.