Türkiye, askeri bilgi ticaretine de başlıyor
Türkiye’nin savunma sanayii alanında geldiği yer belli. Artık savunma sanayi konusunda ciddi ihracatçı ülkelerden biri oldu Türkiye. Sadece tek tek silah sistemleri satmıyoruz; bir de ‘platform’ adı verilen, birden fazla unsurdan oluşan birleşik teknolojiler de satıyoruz. Örneğin, insansız hava aracı sattığınızda, bunun yer ünitesini, haberleşme ekipmanını, silah sistemlerini, silah sistemlerini kontrol eden sistemleri ve eğitim/simülasyon paketlerini de satıyorsunuz.
Türkiye şimdi bu yurt dışına sattığı silah sistemlerine savunma sanayi alanında biriktirdiği ‘bilgi’yi de ekliyor. Adı ‘Military Big Data’ (Askeri Büyük Veri) olan ve ‘Mil-Data’ kısaltmasıyla bilinen sistem, kendi başına yönetilen bşr şirket. Bu sistemde 4 ana modül var: 1. Silah/sistem; 2. Harp tahlili; 3. Harita bilgi sistemi; 4. Savunma ticareti.
Şimdi bu entegre bilgi sisteminin alt sistemleri olan iki modül, ‘Robotik’ ve ‘Savunma Ticareti’ modülleri uluslararası kullanıcılara da açılacak. Kullanım elbette parayla olacak, bu verileri görmek isteyenler belli bir abonelik ücreti ödeyecekler.
Benim bildiğim Türkiye ilk kez böyle bir bilgi ticaretine girişiyor ve bu işi de olabilecek en hassas bilgilerin yer aldığı askeri büyük veri seti üzerinden yapıyor.
Bu, bir yandan müthiş bir özgüvenin göstergesi bir yandan da Türkiye’nin elindeki veri setinin ne kadar kıymetli olduğunun.
Hiç kuşku yok, Türkiye’nin savunma sanayii alanında daha gitmesi gereken çok yolu var ama şu ana kadar kat edilmiş olan mesafeyi de görmek ve takdir etmek gerekiyor.
Türkiye, askeri teknolojiler alanında yurt dışı kaynaklara bağımlılığını azalttığı ölçüde bağımsız bir ülke olacak, bunu hiç unutmamak lazım.
Kendi göbeğini kendi kesen, kendi kararlarını kendi veren ülke olmanın o ülkenin yöneticilerine verdiği rahatlık hissi paha biçilebilir bir şey değil.