29-03-2024
İsmet Berkan

Boşverin seçimi siyaseti, gelin okullardaki Türkçe dersini konuşalım

Boşverin seçimi siyaseti, gelin okullardaki Türkçe dersini konuşalım

Pazar akşamı nasıl olsa şapka düşecek kel gözükecek. O yüzden boşverin seçimi şu kazanır bu kazanır lafazanlıklarını, o kazanırsa şöyle olur bu kazanırsa böyle olur analiz kasmalarını, bugün başka bir şey konuşalım: Okullardaki Türkçe derslerini.

Bu konuyu yazmak istememin sebebi tamamen kişisel: Bizim kızımız 14 yaşında ve ortaokul son sınıfta. Bugünler okulunda sınav haftası ve evde harıl harıl ders çalışıyoruz.

Kızımı Türkçe sınavına annesi hazırlıyor ama ben de ister istemez onların ders çalışmasına tanık oluyorum.

Ben de, eşim de hayatımızı Türkçe yazı yazarak kazanan insanlarız. Yani bu dili kullanmayı bildiğimizi söylemek abartılı bir şey olmaz. Hiç kuşkusuz Türkçeyi çok daha iyi kullanan, yazan, yazdığını soluksuz okutan çok insan var, kendimizi onlarla kıyaslıyor değilim ama en azından ekmek paramızı çıkartmaya yetecek kadar Türkçe diline hakim olduğumuzu söyleyebilirim.

İtiraf edeyim, öğrencilik yıllarımda Türkçe ve Edebiyat sevdiğim dersler olmakla birlikte bu ders içinde işlenen imla kuralları konusunda pek de başarılı değildim. Cümlelerde yüklemi (biz fiil diye öğrenmiştik) ve özneyi gösterebilirim ama zamiri gösteremem, çünkü hala ‘zamir’in (şimdi ‘adıl’ deniyor) aslında ne olduğunu bilmiyorum. ‘Fiilimsi’ diye bir kavramdan haberim var ama ne olunca fiilimsi oluyor, bilmiyorum.

İmla dersinin konusu olan ve bilmediğim, kurallarından haberimin olmadığı böyle bir sürü örnek verebilirim. Ama bu bilgisizlik benim hayatımı Türkçe yazarak kazanmama engel değil. Kötü ve yanlış bir Türkçeyle yazdığımı da sanmıyorum.

Amerikalı Nobel ödüllü büyük fizikçi Richard Feynman’ın çok meşhur bir sözü var bilim felsefecileriye ilgili. Kuşları sınıflamakla ilgilenen bilim disiplini olan ornitolojiyi örnek verir Feynman, ‘Kuşlar için ornitoloji ne anlam ifade ediyorsa bilim felsefesi de fizikçilere o anlamı ifade eder’ der.

Bilim felsefesini veya ornitolojiyi küçümsediği için değil serçe kuşunun serçe olmakla ilgilenmediğini, fizikçinin de çalışırken çoğu zaman felsefeye ihtiyaç duymadığını söylemek ister.

Yazar için de imla kuralları elbette önemlidir ama doğal ve yaşayan bir şey olan dil için dilbilimciler tarafından yapılan tanımlamalar ayrı bir uzmanlık konusudur ve yazarın o kadar da ilgilendiği bir şey değildir. Biri yanlış ve kötü yazıyorsa onun yanlışını ortaya koymak için dilbilimciye ihtiyacımız yok, Türkçe bilen herkes yanlışı görür zaten.

Bunca lafazanlığı etmemin sebebi eşim ve kızım Türkçe’ye çalışırken işittiklerim. 

Bir cümledeki yüklemin ‘etken’ veya ‘edilgen’ olup olmadığını cümleyi okuyup teşhis etmenin kimin ne işine yarayacağını anlamadım mesela. Yazmayı bilen hiç kimsenin yazarken ‘Şimdi şu cümleye edilgen bir fiil koyayım’ diye düşündüğünü sanmıyorum çünkü.

Evet, sınıfı geçebilmek için zamanında ben de bu kavramları, kuralları vs ezberlemiştim ama şimdi bu ezberlerin hiçbirini hatırlamıyorum. Altı yıl önce oğlumuz Türkçe dersi çalışırken de eşim kuralları yeniden öğrenmek zorunda kalmıştı ama aradan geçen sürede hepsini unuttuğu için şimdi kızımızla yeniden öğreniyor.

Hep matematik dersleri için söylenir, ‘türev almak, diferansiyel hesabı yapmak hayatta ne işimizi yarayacak’ denir. Aslında yarar sahiden. En azından öğrettiği soyut düşünme yöntemiyle matematik ileriki hayatta insanın çok işine yarar.

Buna karşılık ben hiç kimsenin ‘edatları, zamirleri öğrenmek ne işe yarar’ diye şikayet ettiğini duymadım; şimdi ben ediyorum, çünkü bunların dilbilimiyle uğraşanlar dışında kimsenin işine yarayacağını düşünmüyorum.

Öte yandan, aslında okulda aldığımız en önemli ders anadilimizi kullanma, onu okuma ve o dilde kendimizi iyi ifade edebilme becerisi belki de. Yani Türkçe dersi çok ama çok önemli.

Peki ama dersi verme biçimimiz bu önemi yansıtıyor mu? Yani cümleleri analiz etmek ve neyin yüklem, neyin özne, neyin ‘adıl’ olduğunu teşhis edebilmek anadil becerilerimiz için ne kadar önemli, bilemedim.

Şimdi kızımız ezberlediği bu kurallarla okulunda sınava girecek; ardından haziranda LGS sınavında da bu kafa karıştırıcı, tamamı ezbere dayalı kurallarla öğrencileri şaşırtıp yanıltmaya çalışan eleme soruları gelecek. Yani imla kurallarını ben önemsemiyorum ama bunları ezberlemek ortaokul son sınıftaki çocukların hayatının geri kalanını belirleyecek. 

LGS bilgi ölçmeye dayalı bir sınav değil. Aksine, zaten belli bir bilgi seviyesindeki çocukları elemeyi, onları sıraya dizmeyi hedefleyen bir sınav. O yüzden de sınav sorularının bir bölümü o salonda stres altında ter döken çocuğu yanıltmaya, kandırmaya, sınav sırasında vakit kaybettirmeye ve hata yaptırmaya yönelik. İşte çocuklarımızı yanıltmayı, kandırmayı, vakit kaybettirmeyi hedefleyen, onları hata yapmaya zorlayan soruların bir bölümü de bu imla kuralları sorularından oluşuyor. Yani bu ezbere dayalı, eğitim sürecinde ne işe yaradığı son derece tartışmalı kurallar tek bir yanlış cevabın bile önemli farklar yarattığı sınavlarda orantısız bir ağırlığa sahip.

Türkiye en basit dilbilgisi kurallarından biri olan ‘dahi’ anlamına gelen de ve da’ları ayıramayan, bitişik yazılması gereken de ve da’ları ayrı, ayrı yazılması gereken de ve da’ları ise bitişik yazanlar ülkesi.

Dönüp bir bakmak gerekmez mi? Bunca imla kuralı dersi sahiden bir işe yarıyor mu diye…

Bir de emekliye zam olsaydı, halimiz nice olurdu

Bir de emekliye zam olsaydı, halimiz nice olurdu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan günlerdir savunmada. Her yerden emekli zamları eleştirisi geliyor üstüne. Maaşlara artış yapamadı. Yapamadığı gibi emekli bayram ikramiyesinde de anlamlı bir artış sağlayamadı.

Son birkaç seçimi para dağıtarak kazanmış olan Erdoğan bu seçimi kaybetme pahasına da olsa emekli maaşlarını arttıramadı. Bu yüzden partisinde de, kendi medyasında da hayal kırıklığına neden oldu.

Gerçekten de Erdoğan iktidarı bu seçimde 2017’deki anayasa referandumundan beri uyguladığı seçim ekonomisinin dozunu azalttı. Doz sıfır değil ama geçmişle kıyaslanmayacak kadar da az.

Yapılan başlıca uygulama döviz kurunu baskı altına almaya çalışmaktı. Ama bu da tam olarak işlemedi. Geçmişten ders alan yatırımcılar seçim öncesinde dövize hücum etti. Bu hücum yüzünden Merkez Bankası doların fiyatını serbest bırakmak yerine yeniden rezerv satmaya girişti ve sonuçta rezervler yeniden eksi 77 milyar dolar seviyesine geldi.

Şimdi öyle bir duruma geldik ki seçimden sonra ya doların fiyatını koyuverecek ve belki kısa dönemde 40 liraya kadar varmasına izin vereceğiz ya da çok sıkı daraltıcı önlemler alarak ülkemizi ciddi bir ekonomik yavaşlamanın içine sokacağız.

Evet Erdoğan belki kendisine seçimi kaybettirecek bir tercih yaptı, emekli maaşlarını arttırmadı ama kendi geçmişine yönelik güven kaybı o seviyedeydi ki yine de seçim dönemini normal geçiremedi.

Pazartesiden itibaren çok yeni kurallarla yeni bir döneme gireceğiz. Kendi adıma ben kamu maliyesinde ciddi bir sıkıştırma bekliyorum.

Özgür Özel’in beklentisi gerçekleşir mi?

Özgür Özel’in beklentisi gerçekleşir mi?

Pazar günkü seçim öncesinde yeniden bir anket yağmuru altındayız. Bunlara inanacak olursak İstanbul ve Ankara’da CHP rahat kazanıyor. Sadece bu da değil. Bursa’da da kazanma ihtimali var, CHP Balıkesir ve Denizli’de de belediyeyi Ak Parti’nin elinden alabilir.

Ben sütten ağzım yandığı için bu seçimde anketlere hiç girmiyor, hatta birkaç gün öncesine kadar anket sonuçlarına bakmıyordum bile.

Bütün anketlerin kasıtlı ve kötü olduğunu iddia ediyor değilim; araştırmacılar ölçüyor ve sonuçları bizimle paylaşıyor.

Ama ben sokakta anketlerin yansıttığı hissi almıyorum. Ankara’da evet Mansur Yavaş’ın görece rahat olduğunu görüyorum, ama İstanbul’da Ekrem İmamoğlu’nun o kadar rahat olduğunu düşünmüyorum, yarışın başa baş geçmesini bekliyorum. Doğrudur Murat Kurum oylarını arttıramıyor, ama İmamoğlu’nun arttırdığını da henüz bilmiyoruz.

Dün CHP Genel Başkanı Özgür Özel ‘Mevcut 11 büyükşehirin yanına dört yeni yer daha ekleyebiliriz’ demiş. Ben CHP’nin mevcut 11’in hepsini koruyabileceğinden de çok emin değilim. Hatay, Adana, Mersin ve Antalya CHP’nin kaybetme riski yaşadığı başlıca yerler. 

Özgür Özel CHP’nin Bursa, Balıkesir, Manisa ve Denizli’yi kazanabileceğini söylemiş. Evet, Bursa ve Balıkesir’de var belki bu ihtimal ama Manisa’da olduğunu sanmıyorum. Denizli’de o ihtimal çok güçlüydü ama CHP bunu değerlendirecek mi, şüpheliyim.