17-10-2023
İsmet Berkan

İnsan kanıyla siyaset, hatta diplomasi yapmak: Hamas, İsrail’e saldırırken neyi hedefliyordu?

İnsan kanıyla siyaset, hatta diplomasi yapmak: Hamas, İsrail’e saldırırken neyi hedefliyordu?

Hamas’ın 7 Ekim Cumartesi sabahı İsrail’e yaptığı saldırıyı ilk duyduğum andan itibaren, bunun bir ‘intihar saldırısı’ olduğunu düşünüyorum.

Bu sefer fark, eylemi vücuduna bombalar sarmış tek kişi veya kaçırdıkları uçağın pilot koltuklarına oturan 8 kişi değil 1500 kişi ile onlara cephe gerisinde destek veren diğer binlerce kişi yaptı.

Bir başka fark, eyleme katılanların hepsinin ölmemesiydi. Ama hepsi ölmeyi göze almıştı.

Neden intihar saldırısı olarak tanımladığım da çok açık herhalde: Hamas, İsrail’i bu yolla dize getiremeyeceğini, hatta askeri olarak ona zarar bile veremeyeceğini biliyordu. Hamas’la birlikte bütün dünyanın bildiği başka bir şey daha vardı: İsrail, onu bu şekilde vurduğunuzda tek bir biçimde tepki gösterirdi, Gazze’yi bombalayarak, hatta Gazze’yi karadan işgal ederek…

Nitekim cumartesi günü daha saldırıya uğrayan kimi kibutzlarda Hamas militanları kapı kapı dolaşıp öldürecek veya rehin alacak İsrailli aramaya devam eder, İsrail polisi ve askeri bu saldırılara cevap veremez durumdayken İsrail hava kuvvetlerine ait uçaklar çoktan havalanmış ve Gazze’yi vurmaya başlamıştı bile. Neredeyse refleksi bu İsrail’in, kaldır uçakları vur Gazze’yi. Düşünün, havalanan pilotların elinde vurulacak hedefler listesi bile vardı, rast gele atmadılar bombalarını.

Peki ama bu başarması imkansız, İsrail’in vereceği cevabı ise Gazze’deki minik çocukların bile bildiği eylemle Hamas ne elde etmeyi ummuştu?

Havadan yağmur gibi yağan bombalar altında ölen, yaralanan, açlığa susuzluğa ve evsizliğe mahkum edilen Filistinliler, Hamas’ın neyi başarmasının uğruna bu acıları çekiyorlar?

Günlerdir Amerikan basınında, İngiliz basınında, İsrail basınında bu konuda çıkan bütün analizleri okumaya çalışıyorum. Aklımda da hep bu soru: Hamas bu saldırıyı neden yaptı? Ne elde etmeyi umuyordu?

Akla gelen ilk neden şu: İsrail de, on yıllardır topraklarından edilmiş, yarı insan muamelesi yaşayan acılı bir halk olan Filistin’in içinden çıkan bir direniş örgütü olan Hamas da, savaşla yaşayan, savaş olduğu zaman bu dünyadaki varlıklarını anlamlı biçimde hisseden organizasyonlar. Dolayısıyla Hamas’ın bir fırsat bulduğunda saldırması, İsrail’inse zaten neredeyse her gün Filistinlilere karşı yaptığı saldırıları şimdi eline bu fırsat geçince daha büyük bir ırkçı nefretle yapması, iki tarafın doğasından kaynaklanıyor. Bunu bir kenara yazın.

İkinci neden, Hamas’ın bugün İsrail’i kendi içinde bölünmüş ve dolayısıyla zayıf görmüş olması olabilir. Gerçekten de, İsrail’in hem yaşadığı istihbarat zaafiyetinde hem de cumartesi günü Hamas saldırısına saatlerce geç kalarak cevap vermesinde İsrail’in son 40 haftadır yaşadığı bölünmüşlüğün büyük rol oynadığını söylemeyen yok gibi. Ama tabii Hamas saldırısı bu bölünmüşlüğü şıp diye sona erdirdi. Herhalde Hamas bunu istemiyordu.

Üçüncü neden, Hamas’ın İsrail’in bu şekilde ölçüsüz cevap vereceğini bilmesi ve tam da bu cevabı almak istemesiyle ilgili. İsrail, Gazze’ye havadan ve karadan ölüm yağdırırken Suudi Arabistan’la başlattığı yakınlaşmayı Suut tarafı sürdüremezdi. Nitekim öyle oldu. Suudi Arabistan kaçınılmaz biçimde İsrail’le yakınlaşmayı rafa kaldırdı.

Bu rafa kaldırma çok önemli. Hamas bunun kalıcı olmasını, Filistin davasının Arap dünyasındaki son büyük savunucusu Suudi Arabistan’ın İsrail’le yakınlaşmamasını istiyor.

Yalnız bir sorun var: Geçmişte Suudi Arabistan, İsrail ile Filistin’in 1967 sınırlarını kabul etmişti. Şimdi bunu bir kez daha dile getiriyor. Türkiye gibi Suudi Arabistan’da iki devletli çözümün tek çözüm olduğunu söylüyor. Oysa Hamas kendisi 1967 sınırlarını kabul etmiyor, onlar İran gibi İsrail’in tamamen yok olmasını istiyor.

Fakat yine de, Suudi Arabistan’ın belirsiz bir süre için İsrail’le yakınlaşmaktan vazgeçmiş olması bile Hamas için bir kazanım.

Çünkü şöyle düşünün: Filistin davası zaman içinde Mısır’ı, Ürdün’ü ve Suriye’yi kaybetti. İsrail’in bu komşuları girdikleri savaşları kaybettikten sonra İsrail ile barışmayı seçti. Geriye kala kala son büyük destekçi Suudi Arabistan kalmıştı; şimdi Filistinliler bu ülkenin desteğini de kaybetmek üzereydi.

Geçmişte Yaser Arafat ile Ehud Barak Camp David’te anlaşmanın kenarına kadar gelmişlerdi. Geriye tek konu Kudüs’ün statüsü kalmıştı ve Arafat ‘Başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devleti’ni kabul etmek üzereydi. Tam o sırada Suudi Arabistan devreye girdi, Kudüs’ün ikiye bölünmesini kabul etmeyeceğini açıkladı, Camp David başarısızlıkla sonuçlandı.

Onun ardından Ariel Şaron’un bir provokasyonuyla ikinci intifada başladı, bu ikinci intifada içinden Hamas’ı doğurdu, birkaç yıl sonra Arafat’ın örgütü Fetih, Hamas tarafından Gazze’den kovuldu.

Şimdi Hamas, kendisini doğuran şartları ortaya çıkaran Suudi Arabistan’ın İsrail’le yakınlaşmasını engelliyor.

Arafat-Barak anlaşması olmayınca hem İsrail hem Filistin tarafından çok sayıda insan öldü. Şimdi Muhammed bin Selman-Binyamin Netanyahu anlaşması olmasın diye, yine iki taraftan çok sayıda insan ölüyor.

İnsan kanıyla siyaset, hatta diplomasi yapılıyor.

Metin Akpınar ve kızları meselesi

Metin Akpınar ve kızları meselesi

Türk tiyatro ve sinemasının efsane ismi Metin Akpınar’ın adı bugünlerde ömrünü adadığı sanatıyla değil tamamen başka bir bağlamda sıkça geçiyor.

Anlaşıldığı kadarıyla Akpınar, bundan 35 yıl önce Antalya’da bir gece bir hanımla beraber olmuş; kendi ifadesiyle sonra da bu konuyu unutmuş, o hanımla bir daha bir ilişkisi olmamış.

Ama o hanım o gece hamile kalmış; hem de ikiz çocuklara. Bu çocuklar doğmuş, türlü çeşitli acılardan sevinçlerden geçmiş ve bundan 14 yıl önce biyolojik babalarını bulmuşlar.

Bu kez aradan 14 yıl geçmiş; şimdi o kız çocukları biyolojik babalarına karşı babalık davası açmış durumda. İkizlerden biri davayı kazandı, diğerinin davası henüz devam ediyor.

Bu konuyu ele alan, özellikle de sosyal medyada bu konuyu ağzına dolayan herkes, sanki kendisi pirüpak tazeymiş gibi Metin Akpınar’a veya kızlara ahlak dersi veriyor. İnsanlar bu olayı siyah-beyaz bir netlikte görmek istiyor ve bu ahlak dersi verenler de olayı bu netlikte gördükleri iddiasında.

Oysa mesele o kadar basit değil; öyle tek cümleyle ifade edilebilecek, bir hükümle sonucu alınacak bir konu değil bu. Romanlara, filmlere konu olacak türden insanı ve insan karakterinin derinliklerini zorlayan, izleyen veya okuyanları ise kararsızlıkta bırakan durumlar var.

Kızların annesi, daha doğrusu hiçbir kadın, hamile olduğunu öğrendikten sonra o çocukların babasını durumdan haberdar etmeden duramaz. Hele durumu o çocukları büyütmeye uygun değilse, mutlaka yardım arar, en azından yaslanacak bir omuz arar. Nitekim dün kızlardan biri açıkladı, ‘Annem, babama hamile olduğunu söylemiş ama korkutulmuş’ dedi.

Peki Metin Akpınar, 35 yıl önce kendisine ‘Ben hamileyim’ diyen bir kadını tamamen unutmuş, bu konuyu bir daha hiç düşünmemiş olabilir mi? Aradan 20 yıldan fazla süre geçtikten sonra karşısına iki genç kız çıktığında ne düşündü acaba? Peki hem Metin Akpınar hem kızlar 14 yıldır bu meseleyi bildikleri halde bugün neden konu mahkemeye intikal etti?

Herkes bu sorulara cevapları olduğunu düşünüyor, kendince bir de cevap  veriyor zaten. Bense bilmiyorum cevapları; tek bildiğim cevapların öyle siyah-beyaz keskinliğinde olamayacağı, bolca gri ton barındıracağı…

Herkese Gigi Hadid cesareti lazım

Herkese Gigi Hadid cesareti lazım

Filistin asıllı Lübnanlı/Amerikalı süper model Gigi Hadid bir kez daha İsrail-Filistin meselesinde Filistinlilerin yanında durdu. Daha önce bunu yaptığında belki milyonlarca dolarlık iş kaybetmişti. Bu kez bunu bilerek konuştu, ‘İşsiz kalmak pahasına Filistin’i savunacağım, masum insanların ölmesine karşı çıkacağım’ dedi. Tabii bu çatışmada İsrail’i haklı görenlerin eleştiri yağmuruna tutuldu. Eleştirenlerin başında bizzat İsrail devleti geliyordu, bu da tuhaf bir durum.

Benzer bir şey, Harvard Üniversitesinde bir grup öğrencinin başına geldi. Filistin’i destekleyen bir bildiriye imza attıkları için başlarına gelmeyen kalmadı, isimleri ve fotoğrafları sokaklarda ilan panolarında dolaştırıldı, lince uğradılar.

Cezayir asıllı Fransız futbolcu Karim Benzema da kurbanlardan biri. Filistin halkını destekledi diye linç ediliyor. Bayern Münih’in Fas asıllı oyuncusu Nasır Mezravi Filistin’i savundu diye Alman siyasetçilerin hedef tahtasına alındı.

Bunların hepsi ‘ifade özgürlüğü şampiyonu’ Avrupa ve Amerika’da yaşanıyor. Kuranı kerim yakmanın ‘ifade özgürlüğü’ kabul edildiği kıtada İsrail’i eleştirmek Yahudi düşmanlığı oluyor…

Ne diyeyim, herkese Gigi Hadid cesareti lazım.