Beden ile ruhu birbirine yeniden bağlama gereği

14 Temmuz 2024

Gözlemlediğim kadarıyla, çevremdeki insanlar üç farklı yaşam tarzı sürüyorlar:

1. Doğal kişilik, yetenek ve imkanlarının yansıtan, sade ve gösterişsiz bir yaşam.

2. Evde, işte ve sosyal ortamlarda farklı karakterler sergiledikleri bir yaşam.

3. Kişiliğinin ve imkanlarının çok ötesinde bir görüntü sunan, taklit ve gösterişe dayalı, adeta dış dünyaya mesaj vermeye odaklı bir yaşam.

Ne yazık ki, ikinci ve üçüncü yaşam tarzlarını benimseyenler temelde mutsuz, kendileriyle barışık değiller ve hastalıklara daha yatkınlar; kendilerini gerçekten tanımıyorlar.

***

Bugün konuştuğum bir arkadaşım (ki çok mütevazidir, oysa ben onun dünya çapında bir guru olduğunu düşünüyorum), iş dünyasında geçen “başarılı” on yıllardan sonra bedeni ve ruhuyla iletişimin zayıf olduğunu fark edip, ikisi arasında yeniden bağlantı kurmak için 10 günlük bir sessizlik orucu yaptığını anlattı.

Bu süre zarfında sadece bedenine odaklanarak dünya ile her anlamda bağlantısını kestiğini ve vücudunda hücre yenilenmesini teşvik etmek için de su orucu uyguladığını söyledi.

Ve izleyen dönemde başlamış hayatındaki köklü dönüşüm.

Ne vücudumuzu tanıyoruz, ne arabamıza, evimize, eşyalarımıza baktığımız kadar bile kendi bakım ve onarımını yaptırıyoruz ne de ruhumuzun derinliklerini keşfedebildik doğumdan bu yana geçen on yıllar boyunca.

***

Galiba çoğumuz aynı durumdayız. Farkında değiliz ama. Uyandığımızda çok geç olacağı kesin.

Görünüşe göre arkadaşımın izlediği yoldan başka bir yol yok. Hemen başlamalıyız sessizliğe bürünüp vücudumuzu ve ruhumuzu keşfetmeye ve varsa onları hastalıklardan arındırmaya.

Zatarin neresinden dönülürse kardır.

Kirlilik, stres, sahte ilişkiler, gerginlikler, belirsizlikler, maddi sıkıntılar, hormonlu ve hijyenik olmayan yiyecek ve içecekler, diğer karşılaştığımız bitmek bilmeyen sorunlar göz önüne alındığında, gerçekten de özel bir çaba göstermeden bedensel ve zihinsel sağlığı korumak artik üstün bir başarı olarak kabul edilmeli.

Öğrendiklerimi paylaşmaya devam edeceğim, tabii ki ilginizi çekiyorsa.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.