Hukuk okurken çetenin ağına nasıl düştüler: Bahar-Nihal kardeşlerin hazin öyküsü

Hukuk fakültesi öğrencisi iki kardeş Bahar ve Nihal... Moda programlarıyla şöhret oldular. Instagram'da daha çok like almak, takipçi artırmak arzusu ve lüks yaşam özlemi onları karanlık bir dünyaya sürükledi.

Tehlikenin farkına vardıklarında artık çok geçti. Cezaevi yolunda şöyle haykırdılar: "Neden, neden? Asıl suçlular dışarıda..."

18 Kasım 2023
Hukuk fakültesi öğrencisi iki kardeş Bahar ve Nihal Candan programlarıyla şöhret oldular (altta). Cezaevine götürülürken "Asıl suçlular dışarıda" diye bağırdılar (üstte).

Hayali avukat olmaktı

Kendileri gibi sözünü esirgemeyen, çılgın görünümlü bir anne ve bir üniversitede doçent olan babanın kızları Bahar (25) ve Nihal (28). Ekrana ilk kez moda programlarında yarışmacı olarak çıktılar. Orta üst sınıf bir ailenin hukuk okuyan çılgın kızlarıydılar. Özellikle Bahar Candan başarılı bir avukat olmak istediğini söyleyip duruyordu.

5 bin lira maaşla arkadaş aramıştı

Kardeşler, özellikle de Bahar zamanla sosyal medyada ilginç açıklamalara imza atmaya, takipçilerine bile “Ne oluyor bu kıza” dedirtecek paylaşımlar yapmaya başladı. Bir keresinde para karşılığı arkadaş aradığını, 5 bin lira maaş vereceğini söylemişti. Bu arkadaş kendisine Dubai tatillerinde de eşlik edecekti!

Ve şatafatlı lüks hayat başlıyor

Yıl 2017… Nihal ve Bahar kardeşler için her şey katıldıkları bir moda programıyla başladı.

Takvimler 2019’u gösterdiğinde (hepsinin öyküsü bu yıl başlıyor) Bahar bir yemeğe 4 bin lira ödediğini söyleyip şatafatlı paylaşımlarını başlattı. Story’lerinde neler mi gördük? Milyonluk arabalar, lüks rezidanslar, teknelerde verilen pozlar, takılar… Ablası Nihal de gittiği davetlerden, tatillerden fotoğraflar paylaşıyor, şatafatlı bir hayat yaşadığını hep dile getiriyordu.

Teknik takibe nasıl yakalandılar?

Tarihler 3 Mayıs 2023’ü gösterdiğinde polisler, insanları milyonlarca lira dolandıran bir çeteye operasyon düzenlendi. Tutuklanan isimlerden biri de meslekten ihraç edilen eski polis Onur Apaydın’dı. Emniyet güçleri, çetenin dolandırıcılıkla elde ettiği paranın izini sürerken Nihal Candan ismine rastladı. Nihal’in, Onur Apaydın’ın sevgilisi olduğu, adını da ‘Gülnihal’ olarak değiştirdiği ortaya çıktı. Peki Bahar ve Nihal’in bu çetede ne işi vardı, ağ nasıl kurulmuştu?

Sazan sarmalı ve 12 milyonluk hesap

Gazeteci Timur Soykan’ın ‘Sazan Sarmalı Çetesi’ başlığıyla ortaya çıkardığı çetede işler şöyle yürüyordu: Batık şirketlerin el konulan lüks araçları zengin kişilere pazarlanıyordu. Çete, bu kişilerlerle buluşurken Bahar ve Nihal’i de yanlarına alıyordu. İstanbul’dan, Kars’a kadar uzanan 100 milyonlarca liralık vurgun yapılırken kız kardeşler de lüks içinde yüzüyor, paylaşımlarını artırıyordu. Bahar Candan’ın bir gün, hesabına yatan 12 milyon liralık havaleyi Instagram’da paylaşması bu döneme denk düştü.

Bir aşk meselesi…

Ve 16 Kasım 2023… Hukuk fakültesi öğrencisi Bahar-Nihal Candan kardeşler, İstanbul’daki lüks rezidanslarında gözaltına alındı. Asayiş Şube Dolandırıcılık Büro Amirliği’nde 4’er saat sorgulandılar. 10’ar sayfalık ifade verdiler. Nihal Candan, çetenin elebaşısı olan sevgilisi Onur Apaydın hakkında “Eski sevgilimdi, ayrıldık. Ben onun adını Kaan olarak biliyordum” dedi. Bahar Candan’a sosyal medya hesabından yaptığı “Hesabıma 12 milyon geldi” paylaşımı soruldu. Bahar “2 yerine yanlışlıkla 12 milyon yazdım. Abartılı paylaşımlarla şov yapıyorum. Ailemiz zaten çok zengin. Paraya ihtiyacımız yok ki” cevabını verdi.

Adliyeyi birbirine kattılar

4’er saat ifade veren Bahar-Nihal Candan kardeşlerin surat ifadesi de ilginçti. Bahar ağzı açık vaziyette gülerken ablası Nihal bitkindi. Hakim kararı açıkladığında ise kriz geçirdiler.

Candan kardeşler, ‘kara para aklama’ ve ‘suç örgütüne üye olma’ suçlarından tutuklanınca adliyede olay çıktı. Nihal “Neden neden, neye dayanarak” diye ağlarken Bahar, “Asıl suçlular dışarıda. Ünlüyüm diye cezaevine gidiyorum” diye bağırdı. Ve sosyal medyanın yarattığı iki figür daha Silivri’deki Marmara Cezaevi’ne gönderildi.

Kuru fasulyeyi bile izinle yerler

Peki, 20’li yaşlardaki hukuk fakültesi öğrencisi Bahar ve Nihal’i, anne-babası hiç mi uyarmadı? Çocuklarının değişen hayatları onları endişelendirmedi mi? Annesi Umut Candan TV 8’deki, 2. Sayfa’ya yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Çocuklarım suçsuz. Bu kesin bilgidir. İlahi adalete güveniyorum. Kızımın hesabında 12 milyon lira para hiç olmadı. Bu çocuklar dolaptaki kuru fasulyeyi yemek için bile benden izin alırlar.” Doçent olan baba ise daha temkinliydi: “Yüce Türk adaletine güveniyoruz.”

Müslüm Baba’nın şarkısı hep fonda: Son pişmanlık neye yarar

Kısa yoldan para kazanmak, hızla şöhret olmak, takipçi artırmak için her yolu mübah saymak, her türlü yalana-dolana, abartıya kucak açmak, açgözlülük, görgüsüzlük, özenti… İşte suç örgütlerinin para aklamak için kovaladığı, kapılarını çalıp ikna ettikleri tiplerin klasik profili… Tuzağa düşüp batağa bulaşanlar Silivri’ye giderken “Kara para nedir bilmeyiz. Biz devletimizi seviyoruz” diye bağırıyorlar. Onlar için sosyal medyada yapılan kliplerde hep Müslüm Gürses’den bir parça çalıyor: “Son pişmanlık neye yarar? Her şeyin bir bedeli var. Buraya kadar.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.