Fragmanlı Vizyon Raporu: Zeki Demirkubuz ile ‘Hayat’ın içinden

Yedi filmlik vizyon haftasının iddialı filmi Zeki Demirkubuz'un merakla beklenen 'Hayat'ı.Yıllar sonra tekrar beyazperdeye uyarlanan 'Wonka' ile 'Nefes-Yer Eksi İki' ise haftanın öne çıkan diğer iki yapımı...

15 Aralık 2023

EY HAYAT SENİ BİLEKLERİ UÇARIYKEN SEVMİŞTİM

HAYAT

Türk sinemasının usta yönetmenlerinden Zeki Demirkubuz en son 2016 yapımı ‘Kor’ ile sinemalara uğramıştı. Aradan yedi yıl geçti şimdi karşımızda ‘Hayat’ var. Muhafazakar ve otoriter bir babanın kızı olan Hicran’ın hikayesi ‘Hayat’. Babası tarafından, kendi halinde biri olan Rıza ile evlendirilmek isteniyor Hicran… Onun da bu dayatma karşısında tek seçeneği var, evden kaçmak. O da öyle yapıyor. Lakin onu iki kere görmüş olsa da kalbine adını mıh gibi yazdığı Rıza’nın peşine düşeceğini bilmiyor. Rıza’nın merak ettiği Hicran’ın onu neden istemediği ve bunu en başından neden kendisine söylemediği. Sorularına cevap bulmak istiyor…

Miray Daner, Burak Dakak, Cem Davran, Umut Kurt, Melis Birkan, Osman Alkaş, Ozan Dağara, Doğu Demirkol’un rol aldığı ‘Hayat’, Demirkubuz’un ‘Masumiyet’ ve ‘Kader’ filmlerinin yanı başına oturan bir film. Hatta kimilerine göre yönetmenin en iyi filmi. Kişiden kişiye bu değişse de ‘Hayat’ için Demirkubuz’un en olgun ve dingin filmi denilebilir. Genç bir kadının Anadolu’nun orta yerinde erkeklerin dünyasından çıkıp bir türlü kendini var edememesinin öyküsü… 3 saat 15 dakikalık uzunluğu ile de sinemamızın en uzun ikinci filmi. Lakin süresinin uzunluğu gözünüzü korkutmasın, dingin ritmi, akıcı hikayesiyle hissedilebilir süresi yaklaşık 140 dakika… Yılın en iyi filmlerinden biri kaçırmayın derim.

ÇİKOLATA LEZZETİNDE

WONKA

Yazar Roald Dahl’in tüm zamanların en çok satan çocuk kitaplarından biri olan ‘Charlie’nin Çikolata Fabrikası’nın yıllar sonra gelen sinema uyarlaması… Bu sefer kamera arkasında Paul King var. Lakin bu uyarlamamız mucit ve çikolata üreticisi Willy Wonka’nın gençliğine odaklanıyor. Timothée Chalamet, Olivia Colman, Rowan Atkinson’un rol aldığı film için hem sinematografik olarak hem de seyirlik keyfi için lezzetli bir yapım desek yanlış olmaz…

GÜNEYDOĞU’DAN ASKER HİKAYELERİ

NEFES – YER EKSİ İKİ

Levent Semerci’nin yönettiği ‘Nefes: Vatan Sağolusun’ 2009’da Türkiye’de vizyona girdiğinde epey ses getirmişti. Hakan Evrensel’in ‘Güneydoğu’dan Öyküler’ kitabından yola çıkılarak çekilen film, terörle mücadele eden bir grup askerin hikayesini gerçekçi bir şekilde anlatıyordu. 14 yıl sonra gelen ikinci Nefes filminde bu sefer Levent Semerci yok. Kamera arkasında Ozan Uzunoğlu var. Ama Hakan Evrensel yine işin içinde.’Yer Eksi İki’ romanından uyarlanıyor film. Uyarlayan da kendisi… 1993 yılında Güneydoğu Anadolu bölgesinde terörle mücadele eden askerlerin hikayesini ele alan ‘Nefes – Yer Eksi İki’, üç farklı karaktere odaklanıyor.

Murat Yıldırım, İlker Aksum, Şahin Kendirci, Arda Anarat, Eren Hacısalihoğlu, Yasin Çam, Begüm Akkaya, Rıdvan Aybars Düzey, Cezmi Baskın, Doğanay Ünal, Emrah Doğan, Eyüp Kan, Bestemsu Özdemir, Burak Sergen, Erdal Cindoruk, Bulut Akkale’nin rol aldığı film zorlu şartlarda ölümü göze alıp görev yapan askerlerin yaşadıklarıyla empati kurmamızı istiyor.

12 EYLÜL’DEN MAĞDUR HİKAYELERİ

SİMİTÇİ

Serkan Özarslan’ın yönettiği Gürbey İleri, Tolga Güleç, Ece Gökçen’in rol aldığı film gerçek bir hikayeye dayanıyor. 12 Eylül askeri darbesi sırasında simitçilik yapan ve suçu olmayan Zeynel’in tutuklanması, işkence görmesi anlatılıyor. Uzun süre sonra tekrar sinemamızın 12 Eylül askeri darbesinden insan hikayesi anlattığını hatırlatalım.

MÜSAİTSENİZ MÜZEYİ ZİYARET EDECEĞİZ

KEDİLER MÜZEDE / CATS IN THE MUSEUM 

Kedi Vincent ile onun hayatını kurtaran fare Maurice’nin hikayesi… Müze bu hikayenin neresinde derseniz, ikili yaşadıkları sel baskınından kurtulmak için bir piyanonun içine saklanıyor. O piyano müzeye teslim edilince kahramanlarımız da kendilerini müzede buluyor. Lakin burada yalnız değiller. Tarihi eser ve tabloların yanı sıra başka kediler de var. Ve onlar pek fare sevmiyorlar. Vasiliy Rovenskiy’in yönettiği animasyon, müzeyi bir mekan olarak çocuklara sevdirecek kadar eğlenceli bir yapım. Çocukla film seansı için önemli bir seçenek.

FİLLER KRALLIĞINI İLAN EDİYOR

KRAL FİL / THE ELEPHANT KING

Haftanın bir diğer animasyonu… Ne hikmetse yine bir fare yardımcı rolde. Bu sefer kedi yok ama fil var. Eritre adalarından birinde kralın oğlu Şadfil’in kral olma yolculuğunu izliyoruz. Daha doğrusu zorlu mücadeleler verip halkının gönlünü kazanma hikayesi. Faremiz de ona bu yolculukta yardımcı oluyor. Yönetmen Hadi Mohammadian…

MERAKLISINA… 

Demon Slayer: Kimetsu No Yaiba – Orchestra Concert – Mugen Train Arc

2021’de ‘Kimetsu Orkestrası Konseri’ adıyla sinemalarda, Tokyo Filarmoni Orkestrası’nın canlı müziği eşliğinde animasyon ‘Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba’ hikayesini gösteren bir konser kaydı gösterilmişti. İki hafta gösterimde kalmış ve 1282 kişi izlemişti. İşte onun ikincisi gösterimde. Bu da bir konser kaydı aslında. İlgilisi vardır diyeceğim ama ilk filmin seyirci rakamları da  ortada. Vizyon Raporu’nda kayıtlara geçsin diye yazıyoruz.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.