İktidar ile muhalefeti ‘Atatürk’ dizisinin akıbeti bir araya getirdi: Bu iş artık devlet meselesi

Disney'in tüm dünyada yayınlanacağını duyurduğu 'Atatürk' dizisiyle ilgili ABD'deki Ermeni lobisinin başlattığı kampanya sonrası yaşananlar karşısında, iktidar da muhalefet de tepkili. Disney+ yine sessiz. RTÜK platformla ilgili soruşturma açıyor

2 Ağustos 2023

Disney+’ın çektiği ve yayınlayacağını duyurduğu ‘Atatürk’ dizisini tüm dünya izleyecek mi izlemeyecek mi hala muamma. İddialar muhtelif. Yeni Şafak gazetesi önceki gün dizinin sinema filmi haline getirileceğini ve kasımda sadece Türkiye’de vizyona gireceğini iddia etti.

Dün de birsenaltuntas.com sitesinden, altı bölümlük dizinin Fox TV’de yayımlanacağını sonra da dizinin yapımcısı Saner Ayar tarafından yapılacak kurguyla sinema filmi haline getirileceğini öğrendik. Disney+’ın Türkiye ofisi bir açıklama yapmıyor. Kamuoyu hep sızdırılmış bilgilerle meseleyi anlamaya çalışıyor.

Sempatik görünme hamlesi

Mevzu önemli. Çünkü söz konusu dizi bir ülkenin kurucu lideri olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili. Filmi başa saralım o zaman. Atatürk’ün bir filme ya da diziye konu olmaya ihtiyacı yokken Disney+ Türkiye pazarına girerken bu ülkeninin toplumuna sempatik görünmek için böyle bir projeyi hayata geçireceklerini duyurdu.

Ermeni lobisi kampanya başlattı

Sonra ABD’deki Amerikan Ulusal Ermeni Komitesi / The Armenian National Committee of America (ANCA) Twitter’dan bir paylaşım yaptı. Atatürk’ü Ermeni soykırımının sorumlusu gösteren nefret söyleminin hakim olduğu paylaşımla ANCA Disney+’ın ‘Atatürk’ projesinden vazgeçmesini isteyen bir kampanya başlattı.

Orta yol bulma çabaları

Disney+, bu kampanya karşısında önce sessiz kaldı. Sonra 29 Ekim’de dizinin yayınlanacağını ‘bir şekilde’ ilan etti. ANCA’nın kampanyası boşa düşmüştü. Fakat şimdi anlıyoruz ki boşa düşmemiş. Ne şiş yansın ne kebap misali bir orta yol bulunmaya çalışıldığı şüphesi belirmiş durumda. ‘Atatürk’ dizisini film olarak sinemalarda gösterime sokmak ya da FOX TV’de yayınlamak demek yapımı sadece Türkiye’de göstermek anlamına geliyor. Oysa dizinin Disney+’da yayımlanacağını ilan etmek tüm dünyada dizinin gösterilmesini  kapsıyordu. Yani Disney+ hem Türkiye’nin hem de Ermeni lobisinin gönlünü alacağını düşünüyordu. Öyle olmadı tabii ki..

İktidar ve muhalefet partilerinden aynı tepki

Önce Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ devreye girdi. Türk gençliğini göreve çağırdı. Dün de Ak Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “Amerika merkezli bir dizi/film platformunun Ermeni lobisinin baskısına boyun eğerek ‘Atatürk’ dizisini yayınlamadan yayından kaldırması utanç vericidir” diyerek bu muğlak duruma tepki gösterdi.

Memleket Partisi Muharrem İnce de “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili çekilen dizinin lobi faaliyetleriyle engellenmesi asla kabul edilemez. 29 Ekim’de kendi platformunuz üzerinden, tüm dünyaya açık bir şekilde diziyi yayınlayacağınızı duyurmanızı bekliyorum” diyerek ‘Atatürk’ dizisinin tüm dünyada gösterilmesini talep etti.

Konuyla ilgili bir tepki de İyi Parti Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır’dan geldi. “Ermeni lobisinin baskılarıyla ‘Atatürk’ dizisini yayınlamaktan vazgeçen Disney+’ı şiddetle kınıyorum” diyen Dikbayır Disney+’ı boykot etmeye davet etti.

RTÜK soruşturma başlattı

Bu açıklamalar sonrası RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin “Disney+ isimli dijital medya hizmet sağlayıcının yerli içerik olan ‘Atatürk’ dizisini platformunda yayınlamama kararı aldığına dair kamuoyuna yansıyan bilgilerden hareketle kuruluşun savunmasının alınmasına ve inceleme başlatılmasına karar verilmiştir. Türkiye Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk en önemli toplumsal değerimizdir. Basına yansıyan Ermeni lobisi müdahalesi iddiaları titizlikle araştırılmaktadır. Kamuoyuna saygılarımla duyuruyorum” diyerek dijital yayın platformu için inceleme başlatılmasına karar verildiğini açıkladı.

CHP: Atatürk’ü sansürlemeye hiç kimsenin hakkı yok

10Haber olarak CHP Medya, Planlama ve Sosyal Medya politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem’e ulaştık. Erdem  “Bir platformun Atatürk’ün hayatıyla ilgili dizi ya da film çekmesi aslında o platforma prestij kadar. Çünkü Atatürk’ün isim değeri, tarihsel ve küresel bilinirliliği platformların üzerindedir. Açıkcası Atatürk’e sansür uygulanma girişimi Disney’e itibar kaybettirir.

Şimdi biz Disney’den resmi bir açıklama bekliyoruz. Ama şunu söylemek gerek. Mustafa Kemal Atatürk, tüm dünyada mazlum ulusların mücadelesini örnek aldığı bir lider. Dünyada tüm devrimci ve ilerici hareketleri onu hep saygıyla anar. Dolayısıyla onunla ilgili yürütülen negatif bir kampanyayı kabul edemeyiz. Disney bu kampaya üzerinden hareket ediyorsa, bu bizim ve tüm Atatürk’ü seven insanların Disney’e bakışımızı değiştirir. Hatta büyük bir tepkiyle karşılanır. Çünkü hiç kimsenin Atatürk’ü sansürlemeye hakkı yok” dedi.

Türkiye'nin Ermeni diyasporasıyla mücadelesinde son raund: Atatürk dizisiTürkiye’nin Ermeni diyasporasıyla mücadelesinde son raund: Atatürk dizisi

Disney+ Türkiye ofisi hep ‘Globalden’ açıklama bekliyor

‘Atatürk’ dizisiyle ilgili ilk kriz çıktığından beri 10Haber olanak Disney+ Türkiye ofisine sorduğumuz tüm sorular hep “Globalden açıklama bekliyoruz” şeklinde yanıtsız kaldı. ‘Global’den kasıt ABD’deki Disney’in merkezi. Merkezden de bir türlü sorularımıza cevap alamadık.

Günler süren kriz neden çözülemiyor?

Disney+ herhangi bir kurum değil. Dünya genelinde yayın yapan bir şirket. Önemli bir krizi nasıl çözeceklerini geçmiş tecrübeleriyle biliyorlar. Ama bu krizi çözmeye gerçekten niyetliler mi? Orası tartışmaya açık.

Günler öncesinden 10Haber olarak yazdık. ABD’de yaşayan diasporadaki Ermeniler  ile Türkiye arasında, sinema filmleri üzerinden yıllar süren bir mücadele var. ‘Atatürk’ dizisi de bu mücadelenin bir halkası olarak görüldü. Disney+, bu krizi çözmek için uğraşmak yerine belirsizlik yaratarak spekülasyon yapılmasına izin veren bir strateji güttü. Nihayetinde iş bir devlet meselesi haline geldi. İşin içine siyasiler, devlet kurumu yöneticileri girdi.

Disney+, her şeye rağmen yine açıklama yapmadı. Her zamanki gibi ‘sızdırma’ stratejiyle bugün açıklama yapılacağını duyurdu. Disney+’ın, ‘Atatürk’ dizisiyle ilgili artık nasıl bir çözüm üreteceği merak konusu.

Kimse merak etmesin Disney+, 'Atatürk' dizisini çekti, sonbaharda yayınlayacakKimse merak etmesin Disney+, ‘Atatürk’ dizisini çekti, sonbaharda yayınlayacak

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.