Yüksek faiz yabancıların gözünü kamaştırdı: Art arda ‘Türkiye’ye koşun’ çağrıları
Seçimlerin üzerinden 2 hafta, Mehmet Şimşek’in bakanlığa getirilmesi üzerinden yaklaşık 10 gün, Gaye Erkan’ın Merkez’in başına getirilmesinin üzerinden 4 gün geçti ama ekonomideki yeni yönetim hâlâ piyasalara önemli bir mesaj verebilmiş değil.
Ekonomide yeni yönetim oluştu ama piyasalara şimdiye kadar önemli bir mesaj verilmiş değil. Yönetimin bundan sonrası ekonomide izlenecek yol için bir bildirimde bulunmaması, hem ekonomi yönetimindeki kadrolaşmada, hem de uygulanacak politikalar konusunda kafa karışıklığını artırıyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Mehmet Şimşek’in getirilmesi piyasalara moral vermişti. Piyasaların morallenmesinin en büyük nedeni, son 2 yılda uygulanan ekonomi politikalarının ne kadar yanlış olduğunun nihayet görüldüğü ve rasyonel politikalara dönüleceği umudu idi. Buna karşılık seçimlerin üzerinden 2 hafta, Mehmet Şimşek’in bakanlığa getirilmesi üzerinden yaklaşık 10 gün geçmesine rağmen piyasalar yeni yönetimden henüz somut bir işaret alamadı.
Merkez Bankası Başkanlığı’na atanan Gaye Erkan’ın bu göreve gelmesinin üzerinden de dört gün geçti ama piyasalar Merkez Bankası’ndan da bir mesaj alamadı. Eski Merkez Bankacılarla görüştüğümde bunun alışılmış bir şey olmadığını söylediler. Gaye Erkan’ın Merkez bankacı olmamasının, önemini bilmediği için, bu gecikmede payı olabileceği söyleniyor. Bir eski Merkez bankası yöneticisi bu konuda, “Merkez bankacılar bu göreve geldiklerinde piyasalara, detay olmasa da, genel hatlarıyla ne yapacaklarına ilişkin bir açıklama yapmaları gerektiğini bilir” dedi. Merkez Bankası yönetiminin görevinin yarısı teknik ise yarısının da iletişim yönetimi olduğunu hatırlatan aynı yetkili, başkanın piyasalara güven vermek için mutlaka genel bir politika uygulama mesajı vermesi gerektiğini kaydetti.
Merkez Bankası başkanlarının güvenilir olabilmeleri için dikkatli olmaları ama iyi iletişim yapmalarının şart olduğunu kaydeden aynı yetkili, Merkez Bankası’nın itibarının şimdiye kadar hiç olmadığı kadar düştüğünü, yeni yönetimin hem bunu onarıp hem de güven sağlamasının şart olduğunu söyledi. İletişim politikalarının iyi yapılması halinde, piyasaları etkileme gücünün büyük olacağını, bu arada mutlaka bağımsız merkez bankacılığı konusunda piyasalara mesaj vermek gerektiğini de belirtti.
Bazen aldığınız kararlardan çok, verdiğiniz mesajın yerinde olmasının daha büyük etki yarattığını, tüm dünyada Merkez Bankacılığının böyle yapıldığını hatırlatan aynı yetkili, yeni başkanın bir an önce piyasalara bundan sonrası için bir şeyler söylemesi gerektiğini kaydetti.
Buna karşılık Yeni Başkan Gaye Erkan’ın neler yapılacağı konusunda henüz bir fikrinin oluşmamış olabileceği, bu nedenle mesaj vermekten kaçınmış olabileceği de konuşuluyor. Bir başka ihtimal olarak, “Bundan sonra uygulanacak politikalar konusunda bir şeylerin hazırlanmış olabileceği ama bunu açıklamak için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayının bekleneceği”nden söz ediliyor. Eğer gerçekten piyasalara mesaj vermek için önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hazırlıkları onaylaması bekleniyorsa, işte o zaman işin daha zor olacağı açık. Özellikle bir Merkez Bankası Başkanı’nın böyle bir onay beklemesi, güven için gereken bağımsız merkez bankası algısının yaratılamayacağını da baştan gösteriyor.
İşte bu noktada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Şahap Kavcıoğlu’nu, Şimşek’e rağmen, BDDK Başkanlığı’na atamasında olduğu gibi, ekonomide işlerin yürütülmesini Bakan Mehmet Şimşek’e bırakmayacağına ilişkin tedirginlik devreye giriyor. Şimşek’in istediği gibi ekonomi yönetimi kadrosunu oluşturamamasının, yeni yönetimin güven kazanmasını engelleyeceği ortada.
Özellikle Merkez Bankası Başkan Yardımcıları, Para Politikası Kurulu üyeleri ve kamu bankalarının genel müdürlerinin, yeni politikaların uygulanması açısından değiştirilmesinin istendiğini biliyoruz. Piyasalara verilmesi gereken mesajlarda olduğu gibi yeni kadrolar konusunda da gecikme yaşanıyor. Bu gecikmenin “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başka bir değişiklik yapmayacağı” anlamına gelip gelmediği henüz bilinmiyor. Eğer Şimşek’in yanında sadece Merkez Bankası başkanı değişikliği yapılacaksa, o zaman yeni ve rasyonel politika uygulanacağı konusundaki umutların iyice darbe alacağını söyleyebiliriz.
Bu hafta yeni ekonomi yönetiminin uygulayacağı politikalar konusunda ipuçlarını alabileceğimiz toplantılar yapılacak. Cumhurbaşkanı Cevdet Yılmaz, çarşamba günkü Bakanlar Kurulu toplantısının ardından, perşembe günü Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nun toplanacağını söyledi. Bu arada Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yine perşembe günü Bankalar Birliği yönetimi ile toplantı yapacağını biliyoruz. Bankacılar yeni dönem konusunda Şahap Kavcıoğlu’nun BDDK Başkanlığı’na atanmasından tedirgin oldular. Şimşek ile toplantılarda ise, başta bankaların üzerindeki sıkılaştırıcı tedbirlerin ne zaman geri alınacağı olmak üzere, faiz dahil uygulanacak yol haritası konusunda Şimşek’ten bilgi almaya çalışacaklar.
Bakan ve Merkez Bankası Başkanı’nın değişmesinin, piyasaların beklediği rasyonel politika uygulanması için yeterli olmadığı çok açık. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iki atama yapıp, eski politikalarda ısrar etmesi ise ekonomide hiçbir şeyin değişmeyeceği anlamına gelecektir.
23 Kasım 2024 - Para politikasında gevşeme dönemine girdik
22 Kasım 2024 - Merkez, Aralıkta faizi indirir, oranı Kasım enflasyonuna bağlı
20 Kasım 2024 - İktidarın enflasyonla mücadelede asıl niyeti ne?
19 Kasım 2024 - Fazla likidite 860 milyar TL ile yeni rekorunu kırdı
16 Kasım 2024 - ‘Faize dayalı rezerv’in Trump şoklarına dayanması zor