Ahmet Güneştekin’e istemeden de olsa bunu sormak zorundayım

3 Mart 2024

Pazar günleri özellikle sürdürmeye çalıştığım sanat alemi yazılarımın bugünkü konusu Venedik.

Zaten zengin bir sanat merkezi olan ve bienali nedeniyle önemi  büyüyen Venedik ünlü sanatçımız Ahmet Güneştekin sayesinde bizler için de daha önemli oldu.

Duymuşunuzdur, Ahmet Güneştekin Venedik’te Palazo Gradenigo diye bilinen eski ve önemli binayı satın aldı. Restore edilmekte olan bina sayesinde hem Ahmet Güneştekin’in hem de onun onay vereceği Türk sanatçıların global sanat dünyasının merkezinde hem atölye hem de galeri olarak kullanabileceği bir önemli mekan olacak. Böylece Ahmet Güneştekin bence Venedik ve global sanatın daha da önemli bir oyuncusu haline geldi.

***

Artık durum böyle olduğundan Venedik’ten son gelen haberi bu gelişmenin etkisi altında okumak zorunda kaldım.

“Soykırım Değil Sanat İttifakı (Art Not Genocide Alliance – ANGA)” isimli uluslararası grup tarafından başlatılan imza kampanyasında “Gazze’de Filistinlilere yönelik zulümlerine devam eden İsrail’e” Venedik kentinde düzenlenecek bienalde yer verilmemesi gerektiği belirtilmiş.

Buna imza verenler bienale hazırlanmakta olan İsrail pavyonunun bienale katılmasına izin verilmemesi istiyor.

***

Pavyonu bienale hazırlayan İsrail’in küratöryel ekibi çağdaş anneliği yansıtan ‘Doğurganlık Pavyonu’nu planlıyormuş. Bildiriye imza veren sanatçıları Israil’in bu dönemde seçtiği bu tema da kızdırdı tabii ki. Gazze’de binlerce çocuk ve kadını öldürmüş bir ülkenin sanatında bu temayı  kullanmasının  adil ve doğru olmadığını ve bunun Venedik bienalinin ruhuna yakışmadığını düşünüyorlar.

***

Başlıkta usta sanatçıya bir sorumun olacağını yazdım ama bundan inanın içim rahatsız. baştan siyasi tavırlar konusunda sanatçıları sorgulamanın doğru olmadığını düşünüyorum. Çünkü sanatçıların ruh hali hepimizinkinden farklıdır. Beyinleri bizimkilerden farklı çalışır. o yüzden beklediğimiz tavrı goremeyebiliriz, hatta cevap bile almayabiliriz onlardan, ama bunun da anlamlı bir nedeni mutlaka olacaktır. 

***

o nedenle bu soruyu sormak senin haddin değil cevabı gelirse, bunu söyleyen özellikle Ahmet Güneştekin gibi önem ve değer verdiğim bir sanatçı olursa buna ne kızarım ne de üzülürüm. Bunu kabul ederim sadece.

Bu soru başta dediğim gibi sanatçımız attığı adamlarla Venedik’te artık yön tayin edicilerden birisi olacağından cevabını geçekten merak ettiğimden aklıma geldi sadece.

***

Bu arada İsrail pavyonu neye benziyor diye görmek için fotoğraflara bakarken bir sanat olayı gözüme çarptı. çok beğendiğim için siz de görün istediğimden buraya aldım, bunun israil pavyonu ile bir ilgisi yok. Acaba Giardini pavyonu  mu diye düşündüm ama tam da çıkaramadım.

  

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.