CIA raporunu yazan arkadaşıma açık mektup

21 Mart 2024

Sitemizde Masum Gök gazeteciliğiyle harikalar yaratıyor. her sıcak olayda en hassas detayları onun yazısında okuyorum.

Gazeteci arkadaşımız son olarak 1984 tarihli bir CIA raporunu ortaya çıkardı.

Rapordan CIA’nin 1984’te ‘Türkiye’de terör bitmez çünkü Kürt sorunu dış manipülasyona açık’ dediği anlaşılıyor.

***

Masum arkadaş ile hiç karşılaşmadık ama kendisinde yaşça büyük olduğumu, hatta babası yaşında olduğumu sanıyorum.

Bu yüzden acı tecrübelerim nedeniyle onun son yaptığı gibi CIA raporlarını başarılı şekilde oraya çıkarmasının ve toplumu bilgilendirmesinin bu ülkede fazla etkisi olmayacağını da maalesef yazmak zorundayım.

***

ben oldukça uzun süre Washington’da gazetecilik yaptım. hatta Masum arkadaşın ortaya çıkardığı 1984 tarihli CIA raporunu yazanlarla 1993-94 yıllarında tanıştım ve konuştum.

Neyse ki adamlar bana o tarihte ‘Kürt sorunu dış manipülasyona açık’ diye absürt bir cümle etmedi, çünkü bunu söylemiş olsalardı yeni başlamış ilişkimiz o an kopacaktı.

***

Raporlarına yazdıklarını bana söyleselerdi ‘eğer manipülasyon görmek istiyorsanız bir zahmet arabaya binip Pentagon’a gidin ve uzun vadeli planlar bölümünü bir ziyaret edin. çünkü Kürt meselesi yüzünden Türkiye’nin nasıl manipüle edildiğini orada net göreceksiniz’ derdim onlara.

***

çünkü ben o dönemde Pentagon’un uzun vadeli planlar bölümde görevli sivil uzman Harold Rhode’ın Pentagon’un kafeteryasında bir odada PKK, Talabani ve Barzani’nin Washington temsilcileriyle bir harita üzerinde Suriye sınırımızın güneyinde bir Kürt oluşumu planladıklarını gözlerimle görmüştüm.

***

Altını çizerek söylüyorum, dikkat  edin bunu gördüğüm yıl 1994. ve bu Pentagon’da çoktan planlanmış durumda. Bu olayı yıllarca yazdım ama mizah yazarı olmamdan olsa gerek kimse tarafından ciddiye alınmadı.

***

Durun daha bitmedi. 2016 yılında yine Washington’da görevliyken bence gazetecilik yaşamımın en değerli haberini yakalamıştım. Rusya’nın, Amerika’ya girmeleri yasak olan üç istihbarat örgütünün başındaki isimler bizzat CIA başkanı Pompei tarafından ülkeye getirilerek onlarla Suriye’deki Kürt oluşumu hakkında konuşuldu… bundan bir hafta sonra Putin’in Ortadoğu danışmanı Naumkin Washington’a geldi ve Georgetown Üniversitesi’nde Amerikan dış politik elitine Rusya ve Amerika’nın işbirliğiyle Suriye sınırımızın güneyinde nasıl bir Kürt oluşumu olacağını anlattı. Daha sonra başkan Trump bunu Putin ile telefonda da konuştu.

***

bu haberi gazetecilik yaşamımın en büyük olayı olarak nitelendiriyorum çünkü nedense Amerikan basını bu işe hiç girmedi ve ben bu haberle Amerikan basınını da atlatmış oldum.

***

Evet Masum Gök kardeş, tahmin edeceğin gibi bu bile fazla ilgi görmedi Türkiye’de. Sen mizah yazarı olmadığından belki ilgiyi canlandırırsın diye umuyorum.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.