Fotoğrafa bakarak onu ‘okumayı’ John Berger’dan ve onun öğrencisi, benim ingilizcenin an büyük yaşayan yazarı olarak nitelendirdiğim Geoff Dyer’dan öğrendiğimi düşündüğümden bu yana, birçok fotoğrafa bakarak anlamlandırmaya çalışmak gündelik çalışma rutinimin doğal bir parçası haline geldi.
Bugünkü yazıma konu olan ironik fotoğrafı aslında ben bir enstantane olarak haberin filmini izlerken tespit etmiştim. bir G7 zirvesi için buluşan Almanya lideri Angela Merkel bir ara oturmakta olan Trump’a öyle bir bakmıştı ki, ben o bakışın fotoğrafının o günlerin berbat durumda olan ve daha da kötüleşeceği belli olan Amerika- avrupa ilişkisinin vahim durumunu muhteşem biçimde göstermekte olduğunu düşünmüştüm..
daha sonra videodaki o anın fotoğrafını da bulup belki sonra defalarca bakılması için arşivime eklemiştim.
Bazı yorumcular Trump oturmakta olduğundan Merkel’in ona ayakta üstün konumdan hatta küçümseyerek baktığı yorumunda bile bulunmuştu.
Bence bu tarihi fotoğraf tam tersini gösteriyordu. Oturmakta olan Trump’ın yüz ifadesine iyi bakın, dudaklarını büzmüş ‘ben artık oynamıyorum’ diyen yaramaz çocuk edası var.
Trump için avrupa aslında önemsiz bir detay ve ona neden önem verildiğini dahi anlamıyor. Avrupa ile ilişki umurunda bile değil.
Merkel ise böyle bir insan koskoca Amerika’nın nasıl lideri olabildi ve bununla biz ne yapacağız şimdi havasıyla ve endişesiyle bakıyor ona.
Trump’ın yeni başlayacak ikinci başkanlık döneminde de Avrupa ile Amerika’nın ilişkisinin, eğer bir ilişki olacaksa tabii, pek farklı olabilmesi mümkün gözükmüyor. Çünkü Trump’ın bu fotoğraftaki yüz ifadesinin değişmiş olduğuna dair hiçbir işaret yok.
bütün bunları Trump’ın damadı Jared Kushner’in emlak zengini babası Charles Kushner’i Fransa büyükelçisi olarak atayacağını öğrendikten sonra düşündüm. Böylece yüksek profilli atamalardan birini dünürü için yapmış oldu. ilk dönemde vergi kaçakçılığı suçunu affetmiş olduğu dünürünü bir nepotizm harikası olarak Fransa’ya büyükelçi atayacağını duyurması Fransa için hakarettir ama ilk dönemindeki bu fotoğrafı hatırlayanlar için sürpriz de değildir.
bir zamanlar Amerika için en önemli ve devlet geleneği açısından heph özel vurgu yapılan büyükelçilik İngiltere’ydi.
Washington’daki büyükelçilik örgütlenmesi devasa olan ve yapısıyla aynen abd devleti örgütlenmesini yansıtan, böylece iki ülkenin hep ortak kararlar alacağını vurgulayan İngiltere’ye atanacak büyükelçiye özel önem verilirdi Washington’da.
Bu defa Trump yeni kabinesine atayacağı isimleri açıklarken geleneğe tamamen aykırı olarak sanki çok acilmiş gibi İsrail büyükelçisinin kim olacağını ilk olarak açıkladı. Sadece bu bile Trump yönetiminin israil ile birlikte bölgemizde neler yapabileceklerinin bir göstergesi olarak kabul edilebilir.
Bu fotoğrafı Abd-Avrupa ilişkisinin nasıl olacağını merak eden herkes hatırlasın. gerçi Fransa’ya atanan büyükelçinin düzeyi bunu gösteriyor ama bana inanmayan bu fotoğrafa ileride dikkatli bakabilir.