Gelin şu Suudilerle biraz kafa bulalım

3 Ocak 2024

Devamlı arayıp hayatın tuhaf yönlerini bulamasam da tuhaflığı kendi yaratan şu dadacı kafam Suudi Arabistan’a kızanları bir türlü kavrayamıyor.

yaşananları tasvip ettiğimden değil bu. onlardan daha farklı, daha medeni, demokrat davranış beklenmemesi gerektiğini bildiğimden şaşıyorum bu tepkilere.

Cumhuriyetimiz ve  Atatürk hakkında ne düşündüklerini bugüne kadar hiç saklamadılar ki şimdi farklı bir şey yapmaya başlasınlar, değil mi ama. 

Dolayısıyla şu anda kızıp öfkelenenlere diyorum ki hiç kendinizi yormayın, bu işte tek suçlu bunları tanıdıkları halde maç için takımları oralara gönderendir. Suudi Arabistan ise sadece kendisinden beklenmesi gerekeni, kendisi açısından rutin olanı yaptı.

***

ülkemize ziyarete gelen yabancı diplomatik ziyaretçilerin Ankara’da Anıtkabir’i ziyaret etmesi geleneği vardır. Suudi Arabistan’dan gelenler kendilerini bu gelenek dışında tutmuşlardır. Atatürk onlara medeniyeti, demokrasiyi, kadın haklarını, çağdaşlığı hatırlattığından olsa gerek hiçbir Suudi yetkili Anıtkabir’e ziyarette bulunmadı bugüne kadar.

***

Riyad’daki Türk büyükelçiliğinin tasarımı ünlü mimar ve kent bilimci Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp’indir. Binanın Anıtkabir’e benzer bir tasarıma sahip olmasının arkasındaki ilginç hikaye ise Suudi yetkililerin bu Ankara ziyaretleridir. 

Ankara’ya yaptıkları ziyaretler sırasında Suudilerin Anıtkabir’i ziyaret etmemesine sinirlenen Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, Suudilere tepki olarak, Anıtkabir’e gitmeyen Suudilerin başkenti Riyad’da Anıtkabir’in  benzer bir tasarımı Türk Büyükelçiliği binasına entegre etmiştir. Böylece binanın mimarisi Suudi yetkililere Anıtkabir’i hatırlatmanın yanı sıra Türkiye’nin tarihi ve kültürel mirasını vurgulayarak ulu önder Atatürk’e saygısızlığın sembolü Suudi Arabistan’ın başkentine Anıtkabir’i yerleştirmişti.

***

bana inanmıyorsanız, Riyad elçiliğimizin adresi 8606 Diplomatic Quarter, No.1 Abdullah Ibn Hudhafah As Sahmi Str. , Riyadh, Saudi Arabia.

gidip görebilirsiniz binanın ne kadar Anıtkabir’e benzediğini.

***

Elçiliğimizin fotoğraflarına bakınca benim de Suudilerle biraz kafa bulmak için harika bir fikir aklıma geldi şu an. onlara kızmak yerine alay etmemiz gerektiğini gerçekten düşündüğümden bunu siz de düşünün derim.

***

malum fiziken Atatürk’e benzeyen ve bu benzerliği daha da arttırmak için onun gibi şık dolaşan birçok insan var etrafta.

başta bunların aklını biraz kaçırmış olduğuna ben de inanıyordum.

***

ama onlar deli değil, post modern birer performans sanatçısı bence.

şu aralar Serdar Gürel adlı Atatürk’e benzeyen kişinin oldukça gündemde olduğunu duyuyorum. sosyal medyadaki yayınını İzmir marşı ile açan Serdar Gürel’in yayınları soysal medyada viral oluyormuş.

onun dışında Atatürk’e benzerlikleri ile bilinen şu isimler de var. Göksel Kaya, Mesut Yontan, Ayhan Ayben, Ali Ayhan, Nejdet Bardak. hatta halk sokakta Atatürk’e benzeyen bir alman turist bile bulmuştu.

***

şimdi benim mütevazi önerim şu: Kültür bakanlığı tarafından ‘Atatürk Rising’ (Atatürk yükseliyor) adlı bir performans sanatı gösterisi örgütlensin. Bu gösteride bakanlık tarafından Riyad’a gönderilecek bir ya da yedek olsun  diye iki Atatürk benzerinden biri bir gece elçiliğin Anıtkabir’e benzeyen bölümünde içeriden dumanlar arasından çıkıp smokinli kıyafetiyle duracak sadece.

***

bu görüntü Suudi Arapları korkudan altlarına pisletmezse devletimiz daha sonra gelebilecek her türlü tepkiyi de göğüslemeye hazır olmalı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.