İlk Türk astronot acaba uzayda çorba içebilecek mi?

14 Ocak 2024

Bilmem siz de farkında mısınız, bir şehirde umumi hela açılışı yapılacaksa bile koşup kırmızı kurdele kesen sonra da Türkiye’nin nasıl bir dünya lideri ve büyük ülke olduğunu anlatabilen bir zihniyet var. ancak bunlar nedense yakında uzaya çıkacak ilk Türk astronotunu fazla konuşmuyor.

***

Bu son derece tuhaf bir durum. çünkü pazarda patatesin bulunmasından bile övünme payı çıkarabilenlerin bu ilk uzay maceramız üstüne insanın içini bayacak kadar fazla konuşup övüneceklerini düşünürdüm.

***

Uzay aracının çıkışı yine ertelenmezse adam yakında uzaya gidecek ama bizim konuşan siyasi  kafalarımız bunun Türkiye’nin ne kadar büyük bir ülke olduğunu gösterdiğini ve dünyadan sonra uzaya da Türkiye’nin damgasını vurmaya başladığını söylemiyor. uzay maceramız hakkında siyasi kanatta bir sessizlik var.

***

üretimini bizim yapmadığımız uzay aracıyla uzaya gidecek ilk Türk astronotunun yapacağı işi gayet tabii ki küçümsemiyorum ama benim için bu aynı zamanda uzayın da artık yok olmasına bir başlangıçtır. çünkü dünyada neye al attıksa onun temelde bozulmasına deforme olmasına yol açtık. demokraside de bu oldu, insan haklarında da. normal ülkelerde normal işleyen kurumlar Türkiye sınırından girer girmez bir süre sonra bozulmaya başlıyor. şu anda bizim hukuk sitemi ve demokrasi dediğimiz şeylerin dünyada eşi benzeri yok. birçok ülkede tıkır tıkır işleyen başkanlık sistemi bile bizde tanınmayacak hale geldi. tarım alanlarımız neredeyse ortadan kalkma aşamasında, tabiat, hava durumu bile hiçbir yerde görülmeyen bir şekil aldı bizim elimizde. 

anlayacağınız ele aldığımız ve ithal ettiğimiz her kurumu her fikri inanılmaz biçimde hızla tanınmaz hale getirebiliyoruz. 

tahribat işini dünyada tamamladığımızı sanıyor olmalıyız ki şimdi de sıra uzaya el atmaya geldi. sizi temin ederim ilk Türk astronotunun uzaya çıkmasından en fazla beş yıl sonra uzay da tanınmaz hale gelecek ve uzay olmaktan çıkacaktır.

***

Bu olayla ilgili kişisel tavrım yukarda anlattığım biçimde ama sonuç ne olursa olsun bunu önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. İktidarın neden bununla övünme fırsatını kaçırdığını da sonunda anladım sanıyorum.

***

meseleyi açığa çıkaran AKP İstanbul belediye başkan adayı Murat Kurum oldu.   

AKP’nin İstanbul adayı Kurum Üsküdar’da gençlerle bir araya geldi. Adaylığı duyurulduğundan bu yana ulaşım ve kentsel dönüşüm vaatleri üzerinde duran Kurum gençlere yönelik vaadini anlattı. Söz konusu mekanda öğrencilere her gün mercimek çorbası, domates çorbası ve tavuk suyu dağıtılacağını, her cuma akşamı da etli pilav verileceğini söyledi.

Adamdaki ve AKP’deki gençlere yönelik büyük vizyona bakar mısınız?

AKP’li gençler dahi kurtuluşlarının bu ülkeden çekip gitmekte olduğunu düşünmeye başlamışken gidemeyenler ise gençliklerini hiç olmazsa  arada bir yaşayabilmek için AKP’li belediyelerin olduğu ilçelerden kaçıp nefes almak için CHP’li  belediye bölgelerine gitmeye başlamışken, gençlerimizin hemen tümü artık merdiven altı hale gelmiş sadece adı üniversite olan yerlerde hayatlarını tüketirken, daha da cahilleştiklerini bilen gençler hayallerinin bu durumda hiç gerçekleşmeyeceğini düşünerek depresyona girmişken adam size her gün çorba vereceğim, cuma günü de etli pilav verilecek diyerek gençlerimize hakaret ediyor.

***

21’inci yüzyılda dünyada gençlere adanmış tek bayrama sahip olan bu cumhuriyette büyük kurucumuzun yüreğini acıdan mezarında bile sızlatacak bir vizyon fakirliği ile adam çorba vaat ederek gençlerin oyunu alabileceğini düşünebiliyor.

***

tabii gençlerimizin bedava çorba alacağını öğrendiklerinde mutlu olacağını düşünebilen beyin bir Türk’ün uzaya gidecek olmasından onların da gurur duyabileceklerini ve bununla ilgili gelecek hayalleri kurabileceklerini düşünemiyor. bu nedenle 17 ocaktaki uzay uçuşu ile ilgili memlekette şaşırtıcı bir sessizlik var.

***

astronot Alper Gezeravcı’nın toplantıda tanıttığı misyonda kullanılacak armada sekiz köşeli Selçuklu yıldızının bulunduğu ay-yıldızlı Türk Bayrağı, 16 Türk devletini temsil eden yıldızlar, Cumhuriyetin 100. yılına ithafen 100 sayısı ve dünya üzerinde turkuaz renkli Türkiye haritası bulunuyor.

***

bunların bu turkuaz rengi takıntısının nedenini anlamıyorum ama doğrusu unutturmaya, kutlamamaya çalıştıkları Cumhuriyetin 100. yılını astronotun armasından çıkarmayı neden şu ana kadar unutmuş olduklarını da  pek anlayamadım. Gençler için vizyonu çorba ile sınırlı olanlardan bunu çıkarmaları da beklenirdi doğrusu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.