Suriye’de olan bitenler Amerika-israil büyük planının bir parçası.
Böyle olması her olan bitenin illa da türkiye aleyhine olması anlamına gelmiyor.
Suriye’deki gelişmelerin bu kadar hızlı olabilmesinin Türkiye’nin etkisi olmadan olamayacağı en azından benim konuştuğum Amerikan kaynakları tarafından da kabul ediliyor (bu bir teyit değil sadece, saha gerçeğinin aktarılmasıydı).
Türkiye’nin bu rolünün sınırımızdaki ABD destekli YPG oluşumu açısından ne anlama geleceği orta uzun vadede net belli olacak.
buna ileride bakacağız, ama ondan önce ABD ile İsrail’in bundan sonraki ortak adımlarının ne olacağını görmek gerekiyor.
bunu anlamak için Amerikan kaynaklarına şu soruyu sordum:
‘israil şu anki çıkarları açısından Suriye’de yaşananlara destek veriyor olabilir. Ama orta -uzun vadede israil’in yanı başında bir HTŞ ideolojisine sahip bir oluşumla bir arada olmaktan çok memnun olacağını söylemek mümkün olamayacağına göre, bu acaba İsrail’in bir süre sonra Suriye’ye askeri müdahalesi anlamına mı geliyor. Ve tabii ki eğer o zaman Türkiye’nin buna aktif bir itirazı olursa bu İsrail’in Türkiye ile karşı karşıya gelmesi anlamına mı gelecek?
Bu, acaba kendilerine büyük savaş arayan evanjelistleri tatmin etmek için mi yapılacak?
bu soruma hiç beklemediğim çok ama çok ilginç bir cevap aldım:
‘eğer sen evanjelistleri de tatmin edecek bir Amerikan-İsrail ortak adımı arıyorsan, Suriye’yi bırak, Batı Şeria’da yapılması planlananlara bak, dedi tecrübeli Amerikan kaynaklarım.
Ne yapılması planlanıyor, Batı Şeria soruma ise öyle beklemediğim bir cevap aldım ki planın büyüklüğünden ve çılgınlığından dolayı bir müddet şaşkınlıktan sesiz kalmak zorunda kaldım. Sonra birbiri üstüne sordum.
Planlananların ana hatlarını şu an da biliyorum, ama bu sorularımın cevapları Washington ile saat farkımız nedeniyle pazartesi gece yarısından sonra gelecek.
planın tümünü ancak onları da aldıktan sonra yarına yazabileceğim.
Bunu yapmaya gerçekten cesaret edilecek mi diye sorduğumda, bunun olacağının ilk işaretleri zaten verildi Washington’da, dedi amerika kaynakları.
ve dikkatimi bir süre sonra ABD senatosu Dış İlişkiler Komisyonu başkası olması beklenen senatör Tom Cotton’un kongreye sunduğu tasarıya çektiler.
bu tasarı beklendiği gibi yasalaşırsa Amerikan devleti Batı Şeria’nın adını evanjelistlerin istediği ve İsrail’in de tanımladığı gibi, resmen İncil’deki adı olan Judea Samaria olarak değiştirecek.
Sadece bununla da kalınmayacak, Amerikan devletinde bugünkü ve geçmişteki tüm yazılarında Batı Şeria adı geçmişse bunların da tümünün Judea Samaria’ya dönüştürülmesi zorunlu olacak.
ve ayrıca bölgede üretilmiş tüm mallara israil ürünü veya İsrail’de üretildi damgası vurulması da zorunlu tutulacak.
Bunu anlatanlar Trump tarafından alelacele İsrail’e büyükelçi olarak gönderilen ve Batı Şeria adını bile ağzına almayan Mike Huckebee’nin faaliyetlerini de anlattı ayrıca. Söylenene göre o da bu büyük operasyonun parçası olarak gönderilmiş Kudüs’e.
Washington’da başlayan bu hazırlığın israil ve filistinliler açısından ne anlama geleceğini dediğim gibi yarın detaylı yazmayı umuyorum.