Sitemizde kısa süre önce çıkan bir haberde Z kuşağını yani 1997 ile 2012 arasında doğanların kuşağını daha yakından tanımamız gerektiği yazıldı. ben de Y ve Z kuşaklarının Türkiye’nin geleceğine el attığını düşündüğümden çağrıyı ayrıca önemli buldum.
ben son seçimde Y kuşağının ve onların annelerinin ait olduğu X kuşağının gidişatı ele aldığını ve bu yüzden seçimde işareti verilen değişimin aslında büyük bir devrim olduğunu ve geriye dönüşü olmadığını düşündüğümü bu köşede daha önce yazdım (‘Şimdiye kadar Sadece bir Harftiler, şimdi cumhuriyetimizin geleceğini kurtarıyorlar’ 8 Nisan 2024).
Bu analizimin hala altına imza atmakla birlikte hayli önemli olacak 2028 seçiminde Y kuşağı ve onların annelerinin bulunduğu X kuşağı yanında Z kuşağının da (zoomer) gençliği ve dinamizmiyle Türkiye’yi iyice ele alıp biz İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra doğmuş boomer kuşağını tasfiye edip Türkiye’ye yeni bir yön vereceklerini düşünüyorum.
Bu yüzden Türkiye nüfusunun yüzde 18’ini oluşturduklarını sandığım bu Z kuşağını daha iyi tanımamız hem onlara büyükleri olarak yol açabilmemiz ve en azından zorluk çıkarmamamız için gerçekten şart. Bugün bu anlama sürecine yardımcı olmak amacındayım.
Bu kuşak diğer tüm nesillerden farklı olarak internet teknolojisinin tam göbeğine doğdu, bu yüzden geleneksel oyuncakları sevmiyorlar, iPad türevleriyle oynuyorlar ve ağırlıkla sosyal medya üzerinden sosyalleşiyorlar.
Bebekliklerinden itibaren bilgisayar, internet kullandıkları için aynı anda en az üç beş konuyla ilgilenebilme yetenekleri var. Sinema seyrederken twitterdan mesaj atabiliyor, sizi dinlerken başka yere bakabiliyorlar. siz saygısızlık yapıyorlar zannediyorsunuz, halbuki kulakları sizde aslında ve hatta cidden dinliyorlar bile.
yukarıda verdiğim hızlı yaşama ve hızlı düşünme nedeniyle kuşaklar arasında fikirleri en hızlı tüketen nesil, bu Z kuşağı. bir gün bakarsınız bir kişi ya da fikri çok beğenirken hemen ertesi gün sıkılabilir ve beğendikleri başka bir yöne gidebilirler.
Bütün bu özellikleri nedeniyle Z kuşağını geleneksel yöntemlerle eğitebilmek çok zor, bireysel eğitimlerinin önemli bölümünü internetten aldıkları için neyi bilip neyi bilmediklerini bizler asla tam kestiremeyiz. bilmediklerini sandığımız bir konudaki bilgilerini sizi şaşırtarak birden ortaya koyabilirler.
hızlı ve çok yönlü düşünmeye yetenekleri ve global dünyadaki gelişmelere dijital bağlantıları nedeniyle en tecrübeli reklamcıları bile kıskandıracak düzeyde çarpıcı sloganlar üretebilirler. karmaşık konuları tek cümlede özetleme yetenekleri var. “her şey çok güzel olacak Ekrem abi” diyen Berkay mesela, bu kuşaktan…
ben Y kuşağının gençlerinin ve onların anneleri olan X kuşağının kadınlarının birlikte son seçimde CHP aracılığıyla Türkiye’de yönetimi ciddi biçimde devralma sürecini başlatmış olduğunu düşünüyorum (CHP MYK’sının yaş ortalaması 43).
Bu Türkiye’nin ve hatta dünyanın büyük şansı; ama bu şansın tam kullanılabilmesi için CHP’nin kendisine yönelen bu gençleri tutacak, dikkatleri yukarıda dediğim gibi kolay dağılabilen bu gençlerin ilgisini bırakmayacak tedbirleri de alması gerekiyor.
Bu olursa benim bir ‘boomer’ olarak zoomer’ların elindeki gelecekten umudum tam olacak.