Kimden girişimci olmaz?

Girişimcilikte sizin geçtiğiniz yollardan geçenlerden gözünüze kestirdiklerinizi ve yardım etme konusunda istekli olanları takibe almanızda fayda vardır. Yardım istemek, her zaman işe yarar.

26 Haziran 2023
Girişimciliğin en iyi yanlarından biri bilmediklerinizi daha önce yapanların cömertliğinden faydalanarak öğrenmek ve yardım istemektir.

Her şeyi bilen ve her konuda fikri olanlardan uzak dururum hep. Ya da dinlemeyi bilmeyen ve öğrenmeyenlerden. Bahsettiğim bu grup insan, çalıştığı konu hakkında uzmanlaşıp, konunun uzmanı kalmak için çok da bildiklerini paylaşmazlar. Dolayısıyla bildikleri ve iyi yaptıkları işin dijitalleşmesi, sistemleşmesi ya da başka bir modele geçilerek ortadan kalkacak olması da kalp krizi nedenidir.

Evet doğrudur, girişim kurduysanız tüm işleri siz yapmak zorundasınız.  Şirket kurmak için evrakları tamamlamak, notere gitmek, banka hesabı açmak, muhasebeciyle konuşmak, fatura kesmek, satış yapmak, sipariş vermek, sipariş almak. Hatta teknolojik işleri de sizin yapmanız ya da sizin dizayn etmeniz gerekir.

Her alanda uzman olmanız gerekmez

Ama bu her alanda uzman olmanızı gerektirmez. Girişimciliğin en iyi yanlarından biri bilmediklerinizi daha önce yapanların cömertliğinden faydalanarak öğrenmek ve yardım istemektir.

Özellikle ilk başlarda her iş sizin elinize bakar. O yüzden sizin geçtiğiniz yollardan geçenlerden gözünüze kestirdiklerinizi ve yardım etme konusunda istekli olanları takibe almanızda fayda vardır. Cömert olmak, yardım istemek, pozitif olmak ve meraklı olmak her zaman işe yarar.

Kurum içi girişimciliği de bu yüzden seviyorum. Kurumsalda çalışanların kör noktalarını değiştirmek için tek yol olduğunu düşünüyorum. Üst seviyelere çıktıkça yönetim kurullarındaki cömert üyelerden ya da içinde olduğunuz komitelerde sizin destek ve yardım isteyeceğiniz insanları bulmanız mümkün. Ya da dışardan bir koç yardımı alarak doğru yolu bulma konusunda adımlar atabilirsiniz. Daha orta kademelerde sıkışmış ve yıllarca aynı pozisyonlarda aynı işleri yaparak devam edenler bu kadar şanslı olamayabiliyor.

Bu sıkışıklık ve kariyerlerinde gelecek hedeflerinin olmaması, onları yeni işleri veya sistem değişikliklerine karşı açık fikirli olmaktan uzaklaştırıyor.

Girişimci olmanın yaşı yok

Oysa girişimci olmanın yaşı yok, hatta deneyim ve tecrübe arttıkça çıkacak sorunlara çözüm bulmanız kolaylaşıyor. İyi bir fikir, iyi bir iş kanvası, birbirini tamamlayan ekip üyeleri, fikrimizin alıcısı olması ve bir sorunu çözüyor olması elbette çok kritik adımlar.

Ama daha da önemlisi, iyi bir girişimci olmak için çok önemli bazı özelliklere sahip miyiz?

– Yardım istemeyi biliyor muyuz?

-Etrafımızda yardım alacak arkadaşlar biriktirdik mi?

-Dinlemeyi ve birlikte sorun çözmeyi becerebilir miyiz?

-Gençlerle ve onların kafa yapısı ile çalışmaya hazır mıyız?

-Daha önce şirketteki yöneticilere yaptırdığımız bir çok işi öğrenmeye ve kendimiz yapmaya hazır mıyız?

-Çalıştığımız insanlara cömert davranmaya hazır mıyız?

-Fikri öldürmek değil, büyütmek için çalışmaya hazır mıyız?

-Yeni insanlarla tanışmak için çaba harcamak için enerjimiz var mı?

Eğer yukardaki sorulara cevaplarımız ağırlıklı hayırsa girişimci olmak için daha zamanımız var demektir.

Tuğrul Ağırbaş Kimdir?

30 yılı aşkın süre ile Türkiye, Rusya ve CIS ülkelerinde FMCG alanında değişik görevler alan Tuğrul Ağırbaş, son 20 yıldır Efes’in global marka olma, satınalma ve birleşme projeleri ve yeni pazarlara giriş işlerini yürüten ekipte, büyüme odaklı projelere liderlik yapmıştır.

Pertevniyal Lisesi ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan Tuğrul Ağırbaş öğrenim hayatı boyunca Kapalıçarşı’da değişik alanlarda çalışarak, ticareti ve tüketici davranışlarını öğrenme şansına sahip oldu.

İş hayatına 1990 yılına Anadolu Efes’te Pazarlama uzmanı olarak başlayan Ağırbaş, sırasıyla Proje Geliştirme, Satış ve Pazarlama’da görev aldıktan sonra, son olarak da değişik ülkelerde 16 yıl boyunca Genel Müdürlük görevlerini sürdürdü.

Anadolu Efes’in Rusya operayonunu 10 yıl boyunca yönetti ve dünyanın en büyük bira pazarlarından biri olan Rusya’da satınalma ve birleşmelerle firma pazar payını ikinciliğe taşıyan ekibe liderlik yaptı. Türkiye,Rusya ve çalıştığı diğer ülkelerde büyüme odağıyla çok sayıda yeniliği ve markayı tüketicisiyle buluşturdu.

Efes Türkiye Genel Müdürlük görevini yürüttüğü dönemde ise, marka ve kurumun topluma katkısını büyütme amaçlı, pazarı büyütmeye yönelik, bira kültürü oluşturma ve inovasyon, kültür, sanat, turizm ve spor alanında çok sayıda projeye öncülük etmiş ve tüm paydaşlara katkı sağlayan stratejileri hayata geçirmiştir.

İnovasyon ve yeni ürünlerin hem hızını artırma hem de etkisini büyütme amaçlı, inovasyon ve kurum içi girişimcilik çalışmalarını yapılandırarak ve ekosistemdeki çok sayıda girişimle işbirliği kurarak, Efes’in Start-Up dostu şirket olması yönünde çalışmalara öncülük etmiştir.

Halen çalışmalarını yurtiçi ve yurtdışı şirket ve girişimlere danışmanlık ve üst düzey yöneticilere koçluk yaparak sürdürmekte olan Ağırbaş, Türkiye’de kurumsal şirketlerin, girişimci kurumlara dönüşmesi vizyonu ile 2018’de kurulan ‘ Girişimci Kurumlar Platformu’nun danışma kurulu üyesi ve başkanıdır.

2022 sonunda, ortağı Zeynep Kurmuş ile birlikte, 40+ yaş ve kurumsal deneyimi olanlar için, birikmiş deneyim ve tecrübelerin yeni işlere ve girişimlere dönüşmesini sağlayan, üretim ve paketleme kampı Genwise girişimini hayata geçirmiştir.

Köylerde, çocuktan başlayarak tüm topluma yayılacak yenilikçi bir eğitim anlayışını hayata geçirmek için 2016’da kurulan Köy Okulları Değişim Ağı- KODA’nın yönetim kurulunda görev almaktadır.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.