Eğitim fakültesi mezunlarının önündeki fırsat okyanusu: L&D

Eğitim fakültesine yerleşen ya da buradan mezun olan gençler vizyonlarını ilköğretim ve lise öğretmenliğiyle sınırlı tutmazlarsa onları çok heyecanlı günler bekliyor. İş yerlerinde verilen eğitimi tasarlayan L&D gözardı edilmemeli.

18 Ağustos 2024
Şirketler eğitim işini kendi akademilerini kuracak kadar ciddiye alıyor. Fotoğraf: Shutterstock

Bu hafta üniversite sınavı yerleştirme sonuçları açıklandı. Azı mutlu çoğu mutsuz, ama hepsi de heyecanlı yüzbinlerce genç üniversiteli olmayı bekliyor. Birkaç ay önce tanıştığım Beyza Arpacıoğlu’nun hikayesi, hem bu yıl bir eğitim fakültesine yerleşenlere hem de halen bölümde okuyanlara ilham verecek cinsten.

Beyza Arpacıoğlu Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretmenliğine 2015’te girmiş:  “Eğitim fakültesi seçim yapacağımız dönem değerlendirdiğim bir alternatif oldu. Ne çok isteyerek ne de çok istemeyerek girdiğimi söyleyebilirim. Öğretmenlikle ilgili beni nelerin beklediğini tam hesap edebildiğim bir olgunlukta değildim açıkçası” diye anlatıyor.

İlk birkaç yıl belirsizlik içinde geçmiş, sonra üniversitede hocasını rol model alarak akademik kariyere yönelmiş ve yüksek lisansa başlamış. Onu şimdi bulunduğu pozisyona getiren bu dönemde karşısına çıkan bir staj fırsatı: “Hocam bir iş sitesinde gördüğü L&D stajı ilanını benimle paylaştı, ilgilenmemi önerdi. Böyle bir iş alanı olduğunu ilk o zaman öğrendim. Şimdi iyi ki o staja başvurmuşum diyorum.”

Nedir bu L&D

Şu L&D’nin önündeki gizem perdesini biraz aralayalım: Learning & Development (Eğitim ve Geliştirme) İnsan Kaynakları bölümünün altında yer alıyor ve iş yerinde ihtiyaç duyulan her türlü eğitimin tasarlanmasından uygulanmasına bütün süreci yürütüyor. Sonrasında etkisini ölçüp gelecekteki eğitimlere de yön veriyor. Yanlış anlaşılmasın, bir “öğretmenler odası” değil sözünü ettiğim, daha çok müfredatı belirleyen, yeri geldiğinde kendi de eğitim veren ama çoğunlukla bir dersi en iyi kimin verebileceğini araştırıp ona ulaşan bir ekip.

İşle ilgili teknik eğitimler, ahenkli bir iş otamı için iletişim, empati, ekip çalışması eğitimleri, çalışanın mutluluğu için stres yönetimi, duygusal zeka gelişimi… geniş bir eğitim yelpazesi var.

Bu yıl geçen seneden yüzde 10 daha yetkin olmalısın

Beyza’yla devam etmeden bir de kısacık istatistik. Gartner Araştırma Enstitüsüne göre bir iş için gereken yeteneklerin sayısı 2017’den bu yana her yıl yüzde 10 artıyor. Hızla değişen iş dünyasında çalışanların becerilerini sürekli olarak yenileme ve geliştirmesi gerekiyor. Sürekli eğitim ihtiyacı o kadar gerçek ki Beyza’nın da çalıştığı Borusan gibi büyük kurumlar kendi akademilerini bile kuruyor. Artık her iş yeri biraz okul gibi.

Beyza fizik öğretmenliğinde yüksek lisans yaparken bir yandan da Borusan Holding’in L&D bölümünde çalışmaya başlamış: “Bir L&D bölümünde çok farklı becerilere ihtiyaç var. Hedefiniz bir eğitim teknologu olmaksa kendinizi bir e-learning paketini hazırlayabilecek şekilde teknik program bilgisiyle donatmalısınız. Eğitim ihtiyacına çalışanların perspektifinden bakabilmek için psikoloji bilgisiyle birlikte iletişim becerileri de çok işe yarar. Süreci yönetmek için bir mühendis gibi düşünmeniz iyi olur.

Peki eğitim fakültesi mezunlarını avantajlı kılan ne sorusuna şöyle yanıt veriyor: “Fakültede eğitim teknolojileri, tasarımı, eğitim metotları dersleri alıyoruz. Bunun dışında sınıfta ders anlatma deneyimi kazanıyoruz. Bunlar L&D bölümlerinde bizi avantajlı kılabilir. Bu yüzden eğitim fakültesi mezunlarının kurumsal hayata girebilecekleri en büyük kapı L&D departmanları.”

Eğitim tasarımcıları kilit oyuncu olacak

Dünyanın en büyük online eğitim platformu Udemy’nin Kıdemli İK partneri Sinem Tüzer ‘Önümüzdeki beş yıl içinde çalışanların yeteneklerinin önemli ölçüde değişime uğrayacağını’ söylüyor: “Bu bağlamda eğitim tasarımcıları kritik bir rol üstlenecek; çalışanların hem teknik hem de liderlik becerilerini hızla kazanabilmelerini sağlayacak stratejik eğitim programları tasarlayarak, organizasyonların bu değişim sürecine uyumlanmasına katkı sağlayacak. Eğitim tasarımcılarının liderliğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç var.”

Eğitim fakültesi öğrencileri ya da mezunları yükselen eğitim dalgasıyla birlikte kurumsal hayatta hiç olmadığı kadar talep görebilir. Çünkü eğitimleri kurumsal hayatta ilk kez dezavantaj değil avantajlarına. Onlara kalan okuldayken staj imkanlarını zorlamak, teknik becerilerini artırmak, alanda neler olup bittiğini takip etmek…

Bakmışsınız siz mezun olana kadar L&D İnsan Kaynaklarından ayrılmış ve bağımsız bir departman olmuş bile.

YKS sonuçlarına ilk bakış: Bilgisayar ve yazılım mühendisliklerinin harareti söndüYKS sonuçlarına ilk bakış: Bilgisayar ve yazılım mühendisliklerinin harareti söndü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.