Bu alışkanlıklar iyileştiriyor: Büyük mutluluk getiren küçük değişimler

Yeni yıl kararları uygulanamıyor, derken The Guardian gazetesi 100 maddelik bir listeyle geldi. Minicik bir adımla 30 senedir içki içmemeyi başaran kadın, daha çok iş halledebilmek için 'bir dakika kuralı... Ortaya göz atmaya değer bir liste çıkmış.

10 Ocak 2024
Küçük alışkanlıklar büyük değişimler getirir diyenlerin listelerine göz atın. Fotoğraf: Shutterstock

The Guardian gazetesinde bu hafta tatlı bir makale çıktı. Ünlü yazarlardan sıradan vatandaşlara farklı insanlar hayatlarında yaptıkları minik bir değişimi ve bunun nasıl fark yarattığını anlatmış, ortaya tam 100 maddelik bir liste çıkmış.

İngiliz gazetesi The Guardian’ın listesi daha bir numaradan beni yakaladı. Çünkü benim de son bir senedir yaptığım şey bu: Sabahları alarm kurmamak. Uyku uzmanı Dr. Neil Stanley “pandemide alarm kurmayı bıraktım. Artık güne alarm sesinin yarattığı stresle başlamıyorum. Uykum yettiğinde doğal olarak uyanıyorum” diyor. Ben de Dr. Stanley’i görüyor ve artırıyorum. Uyumadan kendime ertesi gün kaçta kalkmam gerektiğini telkin edersem o saatte kendiliğinden uyanıyorum.

Öylesine bir mum yak

Hiçbir sebep yokken öylesine bir mum yakar mısınız?

Listede bana uyan birkaç madde daha var, her gün dışarıda yürümek, radyoda klasik müzik dinlemek, bağırsak dostu yiyecekler tercih etmek, öylesine mum yakmak, uyumadan ‘gua sha’ kullanmak gibi (Bilmeyenler için gua sha yüze masaj yapmak için kullanılan bir taş). Ancak listenin ağırlığı uygulamadığım ama uygulanması gayet kolay önerilerden oluşuyor. Daha da güzeli, listeden yeni kitaplar keşfettim. İşte birkaçı:

Türkçe’ye ‘Zihin Nasıl Çalışır’, ‘Düşüncenin Maddesi’, ‘Dil İçgüdüsü’ gibi kitapları çevrilen bilişsel psikolog Steven Pinker mantıksız davranışlardan kurtulmanın basit bir yolunu bulmuş: “Rasyonellik isimli kitabımı yazdığımdan bu yana, herkes bana daima rasyonel davranıp davranmadığımı soruyor. Aklıma bir sürü irrasyonel davranışım geliyor, mesela sonuçları kötü çıkar korkusuyla tahlillerimi ertelemek, agresif bisiklet kullanmam. Kendime “eğer yaptığım mantıksızsa, neden yapıyorum” diye sorduğum an artık yapmıyorum. Bu şekilde kendi hayatımı kurtarıyor dahi olabilirim.”

‘Karpuz’, ‘Hayatımı Çalan Kadın’ gibi çoksatan kitapların yazarı İrlandalı Marian Keyes’den de şaşırtıcı bir öneri geliyor: Sadece o günlük, içki içmemeye karar vermek. Keyes “Ötesini planlamıyorum, sadece o günlük içmemeye karar veriyorum” diyor. 18 Ocak 1994’te bunu yapmaya başlamış ve tam otuz yıldır içki içmemiş.

Bir dakika kuralı

Pardesünüzü asmak ne kadar vaktinizi alır? Muhtemelen bir dakikanın altında. Öyleyse hemen asın. Fotoğraf: Shutterstock

‘İyileştiren Alışkanlıklar’ kitabının yazarı Gretchen Rubin “bir dakika kuralı”nı uyguluyor. “Bir dakikanın altında yapılabilecek bir iş varsa- palto asmak, bir e-postayı yanıtlamak gibi- ertelemeden yapıyorum. Bu şekilde ne kadar çok şey halloluyor inanamazsınız.”

Listede beni kalbimden vuran madde ise bir yeme içme yazarından geldi. “Okuduklarımın listesini tutuyorum.” Evet, ben de tutuyorum. Hem de Instagram’da. Bunu, yanılmıyorsam son sekiz senedir yapıyorum.

Yeme içme yazarı bir arkadaşıyla yarışmak için liste tutmaya başlamış ve bu sayede okuduğu kitap sayısını artırabilmiş. Bense başta hayatımın hangi dönemine hangi kitaplar eşlik etmiş, canım isterse görebileyim diye yaptım. Sonra beklenmedik yan etkiler oldu. Dört bir yandan kitap önerileri gelmeye başladı, aynı kitabı okuduğumuzu fark ettiğimiz uzaklarda yaşayan arkadaşlarımla kitap üzerinden dönen sohbetlerimiz arttı, mesafelere rağmen yakınlaştık.

Telefon hâlâ yatakta, duş hâlâ sıcak

Dostlarım “kitapçıya gidince senin Insta’yı açıyorum” demeye başladı ve bu beni çok mutlu etti. Velhasıl, hayatta başka birçok şey gibi kitap da paylaşınca güzel.

Listede beceremediğim çok şey de var. Akşamları telefonumu yatak odasının dışında bırakmak (ama o zaman uyumadan Kelimelik ve Wordle oynama keyfimden vazgeçmem lazım).

Her gün iki dakika soğuk duş (bunun faydalı olduğuna çok iknayım, ama kış gelince yapamıyorum).

Belirsizliği kabullenmek (beynim bunu anlıyor, kalbim ise kaygılanmakta ısrarcı).

Olsun, yapabildiklerim yanıma kâr, diğerleri de aklımda olsun.

Yeni kararlar ve risk almak için güzel  bir gün!Yeni kararlar ve risk almak için güzel  bir gün!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.