Yalnız değil flanöz: Dünyanın en eski aşk mektubuna yürüyün

Gezenlerin canına değsin ama esasında bayram İstanbul’da kalmak için belki de en güzel zaman. İşte bayram tatilinde flanör ya da flanöz olmak için güzel birkaç başlangıç noktası.

9 Nisan 2024
Fotoğraf: An American Girl in Italy / Ruth Orkin

Ne güzeldir avarelik, şehirde öylesine amaçsızca yürümek. Bayılırım günün sürprizlerine açık bir şekilde tek başıma sokaklarda dolaşmaya, gündem kovalamadan, kendimi programlarla sıkmadan akışa bırakmaya. Fransızcada flaneur veya flaneuse tabirleri tam da bunun karşılığı. Sosyal medyaya bakacak olursak bayramda herkes kendini evinden uzak bir yere atmış gibi, seyahat fotoğrafları feedlerden akıyor. Gezenlerin canına değsin, ama esasında bayram İstanbul’da kalmak için belki de en güzel zaman. İşte bayram da flanör ya da flanöz olmak için güzel birkaç başlangıç noktası:

Gülhane Parkı, Arkeoloji Müzesi ve Ahmet Hamdi Tanpınar Kütüphanesi

Gülhane Parkı

Gülhane Parkı İstanbul’da baharın müjdecisi laleleri görmek için en güzel yerlerden biri. Parkın bir köşesinde konumlanan Ahmet Hamdi Tanpınar Kütüphanesi ise edebiyatımızın en önemli isimlerinden birine adanmış tatlı bir mekan.

Kütüphane Topkapı Sarayı’nın penceresi sokaklara bakan tek yapısı olan Alay Köşkü’nde. Alay Köşkü Padişah 2. Mahmut döneminde padişahların geçit alaylarını izlemek amacıyla yapılmış. Kamusal alan olarak kütüphaneleri çok önemsiyorum. Burası da ne zaman uğrasam öğrencilerle dolu oluyor.

Arkeoloji Müzesi de kütüphaneye kısacık bir yürüyüş mesafesinde. Arkeoloji Müzesi bütün İstanbul’da en sevdiğim yer olabilir. Ne de olsa dünyanın en eski aşk mektubu burada. Truva bölümündeki altın takılar neredeyse Çanakkale’deki Truva Müzesi’ndekilerden güzel. Tabii Truva’yı kazan Heinrich Schliemann’ın burayı yağmalaması, bulduğu altın diademlerin, kolyelerin bazılarıyla karısı Sophia’nın verdiği pozlar… Bunlar da başlıbaşına hikaye.

Müzenin kurucusu ve ünlü Kampumbağa Terbiyecisi’nin ressamı Osman Hamdi’nin hayatı ise tam film konusu. Filmi yapılmadığına göre hayatı hakkında bilgi edinmek için Osman Hamdi Bey- Bir Osmanlı Aydını iyi bir başlangıç noktası olabilir.

Büyükada Edebiyat Müze Kütüphanesi ve Splendid Palace

Büyükada Edebiyat Müze Kütüphanesi

Adaların hepsi birbirinden güzel, hele Heybeli’nin yeri bende apayrı ama bu bayram Büyükada’da avarelik etmek geliyor içimden. Ne zaman yolumu Büyükada’ya düşürsem birbirinden büyüleyici sokakların arasında kaybolur, o güzelim evlere baka baka saatlerin nasıl geçtiğini bilemem.

O evlerden birinde şimdi Büyükada Edebiyat Müze Kütüphanesi var. Biblo gibi bu mekana Haritodanis Köşkü’nün restore edilmesiyle kavuşulmuş. Gayet özenli sergilemeler sayesinde Adalar’da yaşamış pek çok yazarımızın izini burada sürebilirsiniz.

Büyükada’da Reşat Nuri Güntekin’in evini dışarıdan görmek mümkün. Tur yolunda çamların arasında yürürken Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun müthiş eseri Kiralık Konak’ta Seniha’nın fayton turlarını hatırlamamak imkansız.

Büyükada’da tüm avarelikler ince bir zevkle döşenmiş Splendid Palace’ta sonlanmalı. Ayrıca İstanbul’un en güzel barlarında biri burada. Kanasta oynamaya bayılan biri olarak Splendid Palace’ta eski iskambil masalarını görmek beni hep mutlu eder.

Kurtuluş- Feriköy- Bozlu Art Project

Bozlu Art Project

Sokakları kalemle çizilmiş gibidir Kurtuluş’un. Dolaşırken karşıma çıkan ilginç binalar her seferinde şaşırtır. Bunlardan bazılarının hikayelerini ‘Her Umut Ortak Arar’da okuyabilirsiniz. Mesela hep önünden geçip çok merak ettiğim eski bir binanın Adil Çocuk Evi olduğunu ben de buradan öğrendim. Bir türlü gidemediğim Siete Café&Art Studio’nun binası da dışarıdan çok hoşuma gider. Üstün Palmiye gibi, Nazar gibi pastaneleri, değişik peynirler, kaymaklar, mezeler satan renkli dükkanlarıyla hala sahici bir mahalle duygusu taşır buralar.

Biraz da sanat derseniz, Kurtuluş’tan Bozlu Art Project’e yürümek kolay. Bu güzel galerinin yer aldığı Mongeri binasını daha önce görmediyseniz, muhteşem bir sürprize hazır olun. Üstlik 20 Nisan’a dek Can Göknil’in Ardıç Kuşu sergisi burada devam ediyor. Bu usta sanatçının son eserlerini görmek için fırsat bu fırsat.

Canınız evden çıkmak mı istemiyor? Ne gam! O zaman Lauren Elkin’in ‘Flanöz: Şehirde Yürüyen Kadınlar’ kitabıyla avare ruhunuzu tatmin edin!

Yazıda bahsi geçen yazarlar, kitaplar:

📚 Ahmet Hamdi Tanpınar
📚 Osman Hamdi Bey- Bir Osmanlı Aydını, Pera Müzesi Yayınları
📚 Reşat Nuri Güntekin
📚 Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Kiralık Konak
📚 Lauren Elkin, Flanöz: Şehirde Yürüyen Kadınlar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.