Son iki gündür Lozan Barış Antlaşması’nı görüşen Türkiye Büyük Millet Meclisi, 23 Ağustos 1923 günü İsmet Paşa’nın kürsüden antlaşmayı uzun uzun anlatması ve anlaşmayı eleştirenlerin eleştirilerine cevap vermesinin ardından görüşmeleri tamamladı. Daha sonra oylamaya geçildi, antlaşma 227 kabul oyuna karşılık 14 ret oyuyla TBMM tarafından onaylandı. Böylece İstanbul’daki işgalin sona ermesinin önü de açıldı.
Meclis’teki görüşmelerin üçüncü günü kürsüye gelen İsmet Paşa, oldukça uzun bir konuşma yaptı, hem antlaşmaya giden safahatı anlattı hem Lozan müzakereleri hakkında bilgi verdi.
İsmet Paşa konuşmasının bir bölümünü de antlaşmayı eleştirenlerin eleştirilerine cevap vermeye ayırdı, kürsüde sözlerini “… gerçi fakir ve harabız. Fakat altın hazineleri içinde oturuyoruz. Yarın veya öbür gün behemehal bunları açabilir ve behemehal açmak mecburiyetindeyiz. Açmak için vasıta, takati beşer harici değildir. Ve semadan da inecek değildir. Bu vasıta muayyen bir hedefe doğru yılmayarak mütemadiyen çalışmaktır. Ve bu yol her milletin yürüdüğü terakki yoludur. Artık iş zamanı gelmiştir. Muhterem Vekiller! Mücâdelâtı milliyemizin neticei hâsılasını tâyin edecek olan reylerinizi izhar ediniz. Millet ve bütün dünya vereceğiniz reye intizar etmektedir” diyerek tamamladı.
Ardından oylama geçildi. Hükümet, Lozan Barış Antlaşması’nı ve eklerini 4 ayrı kanun olarak Meclis’e sunmuştu. En önemli oylama birinci kanunla, yani antlaşmanın ana gövdesiyle ilgili olanıydı. Bu oylamada 213 milletvekili kabul, 14 vekil ise red oyu verdi. İkinci oylamada 206 kabul 14 ret çıktı. Üçüncü oylamada 208 kabul ve 13 ret ile son oylamada da 212 kabul 13 ret oyu kayda geçti.