Pakistan’da İmran Han’ın destekçileri polisle çatıştı

Pakistan'da eski Başbakan İmran Han, hakkında açılan iki davanın duruşmalarına katılmayınca yetkililer Lahor'daki evine Han'ı gözaltına almaya geldi. Polis ve Han'ın destekçileri arasında çatışma çıktı.

Dünya 15 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Pakistan’ın eski Başbakanı İmran Han’ın iktidardayken yabancı devlet adamlarından aldığı hediyeleri sattığı ve 2022 yılında da bir kadın yargıcı tehdit ettiği gerekçesiyle 13 Mart’ta İslamabad Bölge Mahkemesi’nde iki ayrı duruşması görüldü. Han duruşmaların her ikisine de katılmayınca hakkında tutuklama kararı çıkarıldı.

Karar üzerine yetkililer, Lahor’daki evine gelerek eski başbakanı gözaltına almak istedi. Bu sırada Han ise destekçilerini “hukukun üstünlüğünü savunmaya” ve “gerçek bağımsızlık için mücadele etmeye” çağırdı. Sosyal medyada yayımlanan video kayıtlarında, “Polis beni tutuklamaya ve hapse göndermeye geldi. Eğer başıma bir şey gelirse, bu ulusun İmran Han olmadan da mücadeleye devam edebileceğini göstermelisiniz” dedi.

Bu videonun üzerine yüzlerce destekçisi, Han’ın evine akın etti. Polisle destekçiler arasında çatışma çıktı. Han’ın destekçileri polise sapan ve sopalarla saldırırken, yetkililer de cop ve göz yaşartıcı gaz bombalarıyla karşılık verdi. Hükümet sözcüsü Amir Mir, şiddet eylemlerini ilk olarak Pakistan Adalet Partisi (PTI) üyelerinin başlattığını ve birkaç polis memurunun da yaralandığını söyledi. Tüm bu kargaşa yaşanırken Han’ın evde olmadığı belirtildi.

PTI’den Faruk Habib, tutuklama kararının askıya alınması için üst mahkemeye başvurduklarını belirtti.

Ne olmuştu?

İmran Han’ın hükümeti 10 Nisan 2022’de yapılan güven oylamasında 174 “hayır” oyu alarak düşmüştü. Ülkede 3 dönem başbakanlık yapan Navaz Şerif’in kardeşi Şahbaz Şerif ise 11 Nisan’da Meclis’te düzenlenen seçimde oyların salt çoğunluğunu alarak başbakan seçilmişti. İmran Han bunu kabul etmeyerek ülkenin çeşitli bölgelerinde destekçileriyle bir araya gelmiş ve erken seçim çağrısında bulunmuştu. Bu konuşmalardan birisi sırasında da vurularak yaralanmıştı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.