Almanya’nın sözde kolay deprem vizesi: Sadece 1097 kişi yararlanabildi

Alman hükümeti, depremzedeler için kolay vize uygulaması başlatmıştı. Uygulamadan sadece 1097 kişinin yararlanabilmesi tartışmaları beraberinde getirdi.

Dünya 16 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Kahramanmaraş'ta depremden etkilenen bir aile - Nir Elias/REUTERS

Alman hükümeti, ülkede yaşayan Türklerin Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen akrabalarını Almanya’ya getirebilmeleri için vize kolaylığı sağlamaya başlayacağını ilan etmişti. Açıklamayı sosyal medya hesabında Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock yayımlamıştı. Fakat son günlerde bu kolay vize işlemlerinin ne kadar kolay olduğu sıkça tartışılıyor. Vize almaktan güçlük çeken vatandaşlar tepkilerini dile getirirken konu Alman Federal Meclisi’nde de yankı buldu. Sol Parti (Die Linke) milletvekilleri verdikleri soru önergesi ile konunun araştırılmasını istediler. Önergenin detaylarını milletvekili Gökay Akbulut Türkçe ve Almanca olarak yayımladı.

Alman Dışişleri Bakanlığı’na göre Türkiye’de yaklaşık 20 milyon kişi depremden etkilendi, ancak Türk vatandaşları için basitleştirilmiş prosedür kapsamında şimdiye kadar sadece 1.097 adet üç aylık vize verildi. Sol Partili vekillere göre sadece bu sayı bile vize prosedürlerinin iddia edildiği gibi kolaylaştırılıp kolaylaştırılmadığını tartışmaya açmayı gerekli kılıyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.